Araç kullanırken hayat kurtaran bilgiler

Araç kullanırken hayat kurtaran bilgiler

Araçlarımızın genel kullanım koşulları ve dikkat etmemiz gereken bazı noktalar, Araç kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar

Aracımızın benzinli veya dizel olmasına bakılmadan araçlarımızın genel kullanım koşulları ve dikkat etmemiz gereken kuralları şöyle sıralayabiliriz. Doğru bildiğimiz ve alışkanlık yapmış olan yanlışlarımız var, peki nedir bunlar;

1-Çoğu kullanıcının yaptığı en büyük kullanım hatası sol ayağımızın debriyaj pedalının üzerinde sürekli durmasıdır. Pedala basmasak bile en ufak temas bile debriyaj sisteminin baskı gücünü düşüreceği için balatanın çok daha kısa zamanda aşınmasına ve kaçırarak gücü tam iletememesine sebep olacaktır. Bu da hem yakıt tüketimini artırır ve aracın gücünü tam olarak yola uygulayamamasına neden olur. Balata değişimi ve tamir masrafını da göz ardı etmemek gerekir. Vites değişiminden sonra veya aracımızın kalkışı yapıldıktan hemen sonra ayağımızı sol tarafta boşluğa koymayı alışkanlık haline getirmek gerekir.

2-Ani hızlanmalardan ve ani frenlemelerden kaçınmak çok önemlidir. Hem yakıt tüketimini arttırır hem de balataların ve lastik ömrünün kısalmasına neden olur. Ayrıca önümüzde ve arkamızda bizi takip eden trafikteki sürücüleri zor duruma düşürür ve kazalara da sebebiyet verir.

3-Çoğu zaman yaptığımız hata yarım debriyaj araç kullanmaktır. Bu nedenle balatalar ani ısınır ve aşınma çok daha fazla olur.

4-Hiç dikkat etmediğimiz araç içi paspaslar sürekli pedalların altına doğru sıkışır ve pedala tam basılmasına mani olur. Bu durum hem vites geçişlerini zor hale getirir hem de şanzıman ve debriyaj sisteminin yıpranmasına neden olur. Arada bir bu paspasların geri çekilmesi hem araç için hem de sürüş güvenliği için çok önemlidir.

5-KESİNLİKLE ŞÖFÖR MAHALİNDE YERE PASPASIN ÜZERİNE HERHANGİ BİR ŞEY KOYMAYINIZ! Koyulan materyalin pedalların altına sıkışması ölümcül kazalara neden olabilir.(En sık yapılan hatalardan biridir)

6-Aracımızın ilk hareketi anında öncelikle debriyajın boşluğu alınmalı ve kavrama sağlandıktan sonra hareket başlarken gaz verilerek kalkış tamamlanmalıdır. Daha önce gaz pedalına yüklenerek yüksek devirde aracın kalkışını yapmak debriyaj balatasının ömrünü kısaltır ve yakıt sarfiyatını artırır. Debriyaj pedal boşluğunu alarak kavramadan sonra kalkış yapmak yokuşlarda aracımızın geri kaçmasına da mani olacak ve güvenli bir sürüş sağlayacaktır.

7-Araç koltuğumuzu gereğinden çok öne veya geriye almayınız. Bu durum direksiyon hakimiyetimizi kısıtlayacağından kazalara ve aracın zaptının zorlaşmasına sebep olacaktır.

8-Araçlarımızın güvenli seyahat için limitleri olduğunu unutmadan hız ve yük limitlerini bilmek ve uymak can ve mal güvenliğimiz için çok önemlidir.

9-Kış koşullarında aracımızın gaz pedalına yüklenmek ve sert kullanmak aracımızın zaptını imkansız hale getirir ve kaymalara neden olur. Patinaja tutulan araca daha çok gaz vermek aracın hareket edebileceği anlamına gelmez. Ölü gaz diye tabir edilen çok hafif gaza basarak yumuşak kalkışlar aracımızın hareketini kolaylaştırır ve tutunmayı artırır.

10-Kış koşullarında ve ıslak zeminlerde ani frene basmak aracınızın kesinlikle kaymasına neden olur, yokuş aşağı kar ve buz şartlarında yapılması gereken aracı küçük viteste yavaşça hızlanmasına müsaade etmeden çok hafif frene basarak tekerleklerin dönmesini muhafaza ederek inmek aracınızın kaymasına ve yoldan çıkmasına mani olacaktır. Ayrıca size manevra kabiliyeti sağlayacaktır.

11-Kışın kar ve buz şartlarında yokuş inerken kesinlikle debriyaja basmayınız. Bu olay aracınızın dengesiz kaymasına neden olacaktır.

12-Aracımızın yakıt seviyesini çeyrek deponun altına düşürmeyiniz. Düşük seviyede yakıt bulundurmak yakıt pompanızın arızalanmasına neden olacaktır.

13-Durmakta olan toplu taşıma araçlarının yanından kesinlikle hızlı ve kontrolsüz geçmeyiniz her an dalgın bir yaya aracın önünden çıkabilir.

14-Sinyal vermeden kesinlikle şerit değiştirmeyiniz ve manevra yapmayınız.

15-Gece veya gündüz araçlarınızın farlarını açık tutunuz, bu sizin daha kolay fark edilmenize yardımcı olacaktır. Sisli, yağmurlu ve alacakaranlık havalarda kesinlikle ve kesinlikle farlarınız açık olmalıdır. Bu gibi havalar araçların ve araç dışındaki trafiğin en az görülür olduğu ve fark edilemediği koşulların başında gelir.

16-Can kurtaranlara ve diğer geçiş üstünlüğü olan araçlara kesinlikle ve kesinlikle yol veriniz ve peşine takılmayınız.

17-Gereksiz klakson kullanmayınız ve yaya geçitlerine dikkat ediniz.

Bu gibi durumlar ve örnekler daha çok çoğaltılabilir tabi ki, ama bu kuralları göz ardı etmemek hepimizin can sağlığı ve araçlarımızın daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olacak ve arıza çıkarmamadan zevkle binmemizi sağlayacaklardır.hepinize güvenli sürüşler ve esenlikler dilerim.

OTO-DANIŞMAN-EKSPERT

Serdar EREN

Memurlar.Net - Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.