Anne ve babalar bu habere dikkat!
Uzmanlar çocuklara 18-20 ay öncesine kadar tuvalet eğitimi verilmemesi hususunda uyarıyor...
Havaların ısınmaya başladığı bu dönemlerde ebeveynler, yavaş yavaş çocuklarına tuvalet eğitimini öğretmenin telaşına düştü.
18–20 ay öncesi çocuklara tuvalet eğitiminin verilmemesi gerektiğini belirten Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Çocuk Gelişim Uzmanı Zülfiye Soncu, çocukların hazır olup olmadıklarına bakılmaksızın yapılan tuvalet eğitiminin hazır olmayan çocuklarda problemler çıkmasına sebep olabildiğini söyledi.
ÖDÜL VERMEYİ UNUTMAYIN
İyi bir tuvalet eğitimi için doğru zaman ve doğru bilginin en önemli unsur olduğunu belirten Soncu, çocukların tuvalet alışkanlığını hızlı bir şekilde ve doğru öğrenebilmesi için anne ve babalara sorumluluklar düştüğüne dikkat çekti.
Tuvalet eğitiminde temel kuralın; çocuk hazır olmadıkça eğitime başlanmaması olduğunun altını çizen Soncu, öncelikle çocuğun hangi saatlerde, kaç saat aralıklarla tuvaletinin geldiğini tespit edilmesi gerektiğini kaydetti. Çocuğun kilodunu kendi kendine indirip kaldırabildiğinde, ev halkının tuvalet ve banyo hareketlerini taklit etmeye çalıştığında tuvalet eğitimine başlanabileceğini vurgulayan Soncu, kakası geldiğini bir takım fiziksel hareketlerle belli eden veya söyleyen çocukların da eğitime hazır olduğunu söyledi.
Çocuğa öncelikle lazımlık ve tuvalet adaptörü alınması gerektiğini anlatan Soncu, şu tavsiyelerde bulundu: “Çocuğunuzun kıyafetleri ile lazımlığa oturmasına ona alışmasına izin veriniz. Sizinle beraber tuvalete gidip sizi model almasına olanak sağlayınız. Çocuğunuz tuvalete ve lazımlığa tepki göstermiyorsa belli saat aralıklarıyla onu tuvalete yönlendiriniz. Tuvaletini yaptığında ödüllendirip bu durumdan memnun olduğunuzu ifade ediniz. Çocuklar sifon sesinden korkarlar genellikle, kakasının bir deliğin içinde kaybolduğunu görmek onları ürkütebilmektedir. Çocuğunuz kakasını yaptıktan sonra, çocuğunuzu uzaklaştırdıktan sonra sifonu çekiniz. Çocuğunuz altına kaçırdığında sakın bağırmayın, güler yüzle ve olumlu bir şekilde 'gel beraber kıyafetini değiştirelim' şeklinde onu yönlendirin. Ara ara lazımlığa bezini çıkartarak oturtun, süreci açıklayın, bağımsızca hareket etmeye teşvik edin, alt bezinden kiloda geçin, gece eğitimine başlayın.”
2 YAŞINDAN ÖNCE TUVALET EĞİTİMİ VERMEYİN
Çocuk gelişim uzmanı Soncu, çocuğun tuvalet eğitimine hazır olması için mesanenin dolduğunun farkında olması, idrar ve dışkısını tutabilmesi, söylenenleri anlayabilme becerisini kazanmış olması gerektiğini dile getirdi. Bu gelişimlerin hepsinin aynı zamanda olmasının beklenemeyeceğine dikkat çeken Soncu şöyle devam etti:
“Bu sebeple; 18–20 ay öncesinde tuvalet eğitimine başlanması uygun değildir. Bu aylardan sonra çocuklar gelişimsel olarak tuvalet eğitimine başlamaya uygundurlar. 2-3 yaşlarında da bu eğitim tamamlanır. Çoğunlukla 48’inci ayda tam olarak tuvalet eğitimini kazanmış olurlar. Çocuklar arasındaki bireysel farklılıklardan dolayı bu yaş aralığı değişebilir. Tuvaletinin geldiğini hissedebilmesi ve tutabilmesi için kas kontrolünün gelişmesi gerekir. Bu da ancak çocuk 2 yaşına geldiğinde gelişir. Çocuklarda tuvalet eğitimine 2 yaş sonrası başlamak en doğru zaman olacaktır. Bunun için 12–18 aylık bir döneme girmiş bebeklerde tuvalet eğitimi vermek yanlış bir uygulama olacaktır. Bilinmelidir ki çocukların çoğu, ilk 4–5 yıl içinde tuvalet eğitimiyle ilgili olarak az ya da çok sorun yaşar ve yaşatırlar. Eğer bir sağlık sorunu söz konusu değilse sabırlı, ilgili ve sevecen bir yaklaşımla tüm sorunlar halledilebilir.”
Tuvalet eğitiminin sabır gerektiren ve zaman alan bir eğitim olduğunu dile getiren Soncu, ebeveynlerin bunu unutmadan çocuğa destek olması gerektiğini söyledi.
Bugün Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.