Ankara’dan NATO’ya 4 şart

Ankara’dan NATO’ya 4 şart

1- Tespit ve tescil için girilmeli. 2- Kaynaklar birilerine dağıtılmamalı.3- Operasyon işgale dönüşmemeli.4- Libyalılar geleceğini kendi belirlemeli

Türkiye, Libya operasyonun işgalle ve bu ülkenin bölünmesiyle sonuçlanacak bir savaşa dönüşmemesi için “diplomatik harekât” başlatma tutumu içine girdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, müdahalenin NATO çatısı altına alınması konusunda Türkiye’nin dört şartı olduğunu açıkladı.  

Obama ile görüştü
Libya’daki harekât dün akşam Erdoğan’ın başkanlığında, Başbakanlık Konutu’nda yapılan bir zirvede değerlendirildi. Yaklaşık 1.5 saat süren toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katıldı.
Erdoğan, toplantının ardından, İmedya’nın ödül törenine katılmak için geldiği Rixos Oteli’nde, Obama ile yaptığı görüşme öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Libya’daki gelişmelerle ilgili Obama ile yaptığı görüşmenin içeriğini, bugün yapılacak olan partisinin grup toplantısında açıklayacağını söyledi. Erdoğan, İngiltere Başbakanı David Cameron ile de görüştü. 

Türkiye onay verebilir
Koalisyon güçlerinin başlattığı müdahalenin NATO şemsiyesi altına alınmasına çekince koyan Türkiye’nin, şartlarının kabul edilmesi halinde NATO için onay verebileceği ancak bu aşamada sadece güvenlik amacıyla olası güç taleplerini karşılayabileceği ifade ediliyor.
Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, toplantıda koalisyon güçlerinin Libya’ya yönelik müdahalesinin NATO çatısı altına alınması konusunda Türkiye’nin dört şartı tüm yönleriyle masaya yatırıldı. Erdoğan’ın toplantıda, “NATO, Libya’nın Libyalılara ait olduğunu tespit ve tescil için oraya girmelidir. Libya’nın kaynakları birilerine dağıtılmamalıdır. Operasyon mümkün olduğunca hızlı bitmeli, operasyon işgale dönüşmemeli. Libyalılar’ın geleceğini belirlemesine fırsat verilmeli” şartlarını yinelediği kaydedildi. 

‘Silah doğrultmayız’
Bu arada CNN Türk’te Taha Akyol’un sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin, Libya’ya harekat düzenleyen mevcut koalisyon gücü içinde yer almayacağı mesajını vererek, “Biz hiçbir Libyalı kardeşimize silah doğrultmayız” dedi

milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.