Ankara'da "METEF" Görkemi

Ankara'da "METEF" Görkemi

2010-2011 eğitim öğretim yılı 11. Mesleki Teknik Eğitim Fuarı (METEF) ve Yükseköğretim Tanıtım Günleri açılışı 17 Nisan 2011 Çarşamba günü ANFA Altınpark Fuar Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Mesleki teknik eğitimi tanıtmak; özendirmek, bu alanda bilgi alışverişi sağlamak, mesleki teknik eğitim konusunda kamuoyunu bilgilendirmek ve görsel olarak izletmek gibi amaçlarla gerçekleştirilen Mesleki Teknik Eğitim Fuarı’nda, bu yıl 90 kurum ve firmanın standı yer aldı.

 Törene, eşi Emine Yüksel ile birlikte katılan Ankara Valisi Alâaddin Yüksel,  fuar açılışındaki konuşmasında, dünyanın çok değiştiğini, bilgi ve teknolojinin ön plana çıktığını vurgulayarak “ Artık dünyada oyunun adı; bilgi ve teknoloji, dekorunda, insan kaynakları, rekabet ve sürdürülebilir kalkınma var. Biz, ya bu küresel milenyum tiyatrosu içinde yer alacağız ya da seyredeceğiz. Bu yarışta yer alabilmemiz için gençlerimizi öyle yetiştirmeliyiz ki, her konuda söz sahibi olabilsinler.” dedi. Milenyum dünyası içerisinde yer alabilmenin temel koşullarının; dünya gerçeklerini ortaya koymak, problemleri akıl yoluyla çözmek ve milletin ihtiyaçlarını belirlemek olduğunu dile getirdi.

 Vali Yüksel, Türkiye’nin Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülke olduğunu, onların aş ve iş kaygısı taşıdıklarını ama hedefler iyi belirlendiğinde, Türkiye’nin 2023 yılında parlayacağını söyledi.  Bu hedefe ulaşmanın yolunun mesleki ve teknik eğitimi canlı tutmak olduğunu vurgulayan Vali Yüksel “Türkiye Cumhuriyeti Devletinde mesleki ve teknik eğitim oranı %63’lere çıkacak ve cumhuriyetimizin yeni yüzü mesleki ve teknik eğitim olacaktır. Dünyada söz sahibi olabilmek için çok ama çok çalışacağız.” dedi.

 Açılışta konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Turizm Ticaret Genel Müdürü Murat Bey Balta, Türkiye’nin 2023’te dünyanın en güçlü on ülkesinden biri olmasını hedeflediklerini, bu hedefi de eğitimin gerçek neferleriyle sağlayabileceklerini belirtti. Murat Bey Balta eğitimin önemini vurguladığı konuşmasında, Kurtuluş Savaşı sırasında yapılan Maarif Kongresini hatırlatarak, “İstiklâl Savaşını kazanan Atatürk ve silah arkadaşlarına layık olup, istikbâl savaşını kazanmalıyız.” dedi.

Mesleki eğitimin gelişmesi Türkiye’nin gelişmesidir.

 Millî Eğitim Müdürü Kâmil Aydoğan, Ankara’nın eğitim verileri hakkında bilgi verdiği konuşmasında, eğitimin dinamik bir süreç olduğunu, yıl sonu törenlerinin “hasat zamanı”na benzediğini belirtti. Aydoğan 1923-24 eğitim öğretim yılında Türkiye’de sadece 20 tane olan meslek lisesi sayısının günümüzde 4828 olduğunu, Ankara’da 271 bin ortaöğretim öğrencisinin 114 bininin meslek lisesine devam ettiğini, meslek lisesine devam eden öğrencilerin genel lise öğrencilerine oranının %43’ lerde olduğunu, bu oranın 2013-14 eğitim öğretim yılında %54-55’e çıkmasını hedeflediklerini söyledi.

 Aydoğan, EARGED’in yaptığı bir araştırmada; mesleki ve teknik eğitim gören gençlerin %60’ının mezuniyet sonrası iş olanağına kavuştuğunu ve bunun bir avantaj olduğunu ifade etti.

 Millî Eğitim Müdürü Kâmil Aydoğan, konuşmasının devamında “Ankara’da 10 yılda 80 bin, son 3 yılda 47 bin,  Eylül 2010’dan bu yana 22 bin kişi okuryazar oldu. Ankara’da maalesef hâla okur yazar olmayanlar var. Bu konuyu 3 yıl içinde sıfırlamayı hedefliyoruz.” dedi. Aydoğan Ankara’nın eğitim alanında Türkiye’nin en güçlü kentlerinden olduğunu vurguladı. Ankara Millî Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi tarafından son 3 yıldır Türkiye’nin tüm okullarının tek tek, şube şube,  sınav analizlerinin yapıldığını, bu analizler sonucu Ankara’nın sayısal ve eşit ağırlıklı alanda Türkiye birincisi olduğunu ve kursiyer net programı ile de 5 milyon 200 bin kişiye hizmet verildiğini belirtti. Ankara’nın diğer eğitim çalışmaları hakkında da bilgi veren Aydoğan, özellikle ders dışı eğitim etkinliklerinin kayıt altına alındığını 2009-2010 eğitim öğretim yılında 560 bin olan sayının Nisan 2011 itibarıyla 1 milyon 200 bin olduğunu, Türkiye’de proje kültürünün yaygınlaştığını ve Ankara’nın Eğitim Projelerinde Türkiye’de üretilen projelerin %10’una sahip olduğunu belirtti.

 Aydoğan, “Mesleki eğitimin gelişmesi Türkiye’nin gelişmesidir. Türkiye’nin dünya ülkeleriyle rekabet edebilmesi, istihdamın sağlanabilmesi için mesleki ve teknik eğitime ‘memleket meselesi’ bilinciyle eğilmeliyiz.” dedi.

 Törende METEF’e sponsor olarak katkı sağlayan firmalara Ankara Millî Eğitim Müdürü Kâmil Aydoğan tarafından plaket verildi. Açılış konuşmalarının ardından davetliler hazırlanan standları gezerek, öğrencilerle sohbet ettiler ve başarılar dilediler. Ankara METEF 27 Nisan-01 Mayıs 2011 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

http://ankara.meb.gov.tr/sistem/haberdetay.aspx

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.