ANKA, 23 Kasım 2008 Pazar Gündemi

ANKA, 23 Kasım 2008 Pazar Gündemi

BAŞBAKAN ERDOĞAN HİNDİSTAN'DA TEMASLARINI SÜRDÜRÜYOR -Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Hindistan'da politika, iş dünyası ve basın örgütleri temsilcileri temaslarına devam ediyor.

-DSP, 23'NCÜ YAŞINI KUTLUYOR
-Demokratik Sol Parti, kuruluşunun 23'ncü yıl dönümünü Ankara'da kutluyor. 14 Kasım 1985 yılında kurulan DSP, 23'ncü kuruluş yıl dönümünü Büyük Anadolu Oteli'nde düzenlenecek bir törenle kutlayacak. Kutlamalara, il ve ilçe başkanları, milletvekilleri ve belediye başkanları katılacak.
-Kutlama törenlerinde bir konuşma yapacak olan DSP lideri Zeki Sezer de partisinin yerel seçim startını vermiş olacak. Sezer'in, konuşmasında yerel seçimlere dönük önemli mesajlar vermesi bekleniyor. Sezer, partisinin yerel seçim manifestosunu da yine bu toplantıda anlatacak.(Saat: 12.00)

-TZOB “MISIR SEKTÖR RAPORUNU” AÇIKLIYOR
-Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye Mısır Sektör Raporu'nu açıklıyor. (Saat: 11.00)

-TÜRK EĞİTİM-SEN'DEN ÖĞRETMENLER GÜNÜ ANKETİ
-Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle hazırladıkları “Öğretmenlerin Sosyoekonomik Durumu” konulu anketin sonuçlarını, kahvaltılı basın toplantısıyla açıklıyor. (Saat: 10.30)

-EĞİTİM-BİR-SEN'İN ARAŞTIRMASI
-Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıklıyor. (Saat: 10.00)

-BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN BAŞBAKAN'A MEKTUP
-Başbakanlığın, yeni akreditasyon uygulaması sonrasında uzun yıllardır Başbakanlık'ı takip eden muhabirlere akreditasyonu "uygun" görmemesine basın meslek kuruluşlarından “mektuplu” tepki geldi. 13 basın meslek örgütü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bugün mektup gönderdi.
-Basın Meslek Örgütleri tarafından gönderilen mektupta, 7 gazetecini akreditasyonunun yenilenmemesi, “basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı adına endişelendiren bir gelişme” olarak nitelendirildi.

-MECLİS'TE BÜTÇE MARATONU BİTİYOR TİCARET KANUNU MARATONU BAŞLIYOR
-Meclis yoğun bir haftaya daha başlıyor. Kurban bayramına kadar fazla mesai yapma kararı alan Meclis'te bu hafta Salı günü Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek olan Maliye Bakanlığı bütçesi ile üç haftadır devam eden bütçe maratonu sona eriyor. Genel Kurul gündemine ise 50 yıllık Türk Ticaret Kanunu'nda köklü değişiklikler öngören Türk Ticaret Kanunu tasarısı görüşmelerine başlanacak. Meclis Genel Kurulu Salı günü 15.00-23.00, Çarşamba ve Perşembe günleri ise 11.00-23.00 saatleri arasında çalışacak.

-TBMM ANAYASA KOMİSYONU BAŞKANI KUZU: SORUN ANAYASA'NIN DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELERİNDE DEĞİL ANAYASA MAHKEMESİ'NİN YORUMUNDA
-TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Anayasa'nın değiştirilemez maddelerinde sorun olmadığını belirterek, “Sorunun temeli, Anayasa Mahkemesinin yanlış yorumundan, keyfi yorumundan 'Yaptım oldu' şeklindeki yorumundan kaynaklanıyor” dedi.
-Kuzu, “1970 yılında da aynı hatayı, aynı yorumu yapmıştı. 1982 Anayasası bu işi düzeltti. Ama YÖK kararında konuya doğru yaklaştı, anayasa değişikliğinde yorumunu doğru yaptı. Ama ondan sonraki kararlarında maalesef tamamen 1970'teki yorumuna döndü. Bugün anayasayı değiştirme yetkimiz maalesef elimizden alınmıştır" diye konuştu.
-TBMM'nin, "Artık şeklen Anayasayı değiştirme yetkisi olduğunu" kaydeden Kuzu,
“Ama siz bu maddelerin yorumunu böyle geniş yorumlarsanız, bakın o zaman ne oluyor? Değişmez maddeleri 4 gruba topladık; laik devlet, demokratik devlet, sosyal devlet ve hukuk devleti. Açın Anayasaya bakın, 177 maddenin dörtte biri sosyal devlet, dörtte biri laik devlet, dörtte biri hukuk devleti, dörtte biri ise demokratik devletle ilgilidir” dedi.

-KOMİSYONA EN ÇOK ŞİKAYET YARGI VE CEZAEVLERİNDEN
-Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na 4 Ağustos 2007-1 Ekim 2008 tarihleri arasında en çok şikayet yargı kararları ve cezaevleriyle ilgili yapıldı. Gelen şikayetler arasında 620 ile yargı kararlarından memnuniyetsizlik ilk sırada yer alırken cezaevlerindeki koşullar ve mahkumlara yönelik muamelelerle ilgili de 591 başvuru yapıldı. Komisyona ayrıca, kamu kurum ve kuruluşlarının işlemleri ile kamu personelinin hizmetten yararlananlara yönelik tutumlarından şikayeti içeren 215 başvuruda bulunuldu.
-Komisyonun faaliyet raporunda, “soruşturmanın ve yargılamanın gereği gibi yapılamaması ile uzun sürmesi, kişilerin adil yargılama haklarının ihlal edilmesine yol açmaktadır. Bu nedenle ülkemiz AİHM tarafından tazminat ödemeye mahkum edilerek hem insan hakları konusunda prestij hem de maddi kaybı söz konusu olmaktadır. Komisyonumuz, adil yargılama hakkının ihlalinin önüne geçilmesi için önlemlerin alınmasının gerekliliğini bir insan hakkı olarak kabul etmektedir” denildi. Komisyon insan hakları ihlallerine sebebiyet veren düzenlemelerin gözden geçirilerek hukuk sisteminden hızla ayıklanmasını istedi.

-UYUŞTURUCU KOMİSYONU'NUN “HOLLANDA” ŞİKAYETİ
-Meclis Uyuşturucu ve Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu'nun raporunda, uyuşturucuyla mücadele konusunda Hollanda ile Türkiye arasında yürürlükte bulunan Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi'nin Türkiye lehine işlevsel olarak uygulanamadığından yakınıldı.
-Komisyon raporunda, “Bir suçtan birden fazla yargılama yapılamaz” kuralı nedeniyle uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde Türkiye'de açılan soruşturmaların sürüncemede kaldığı, yargılama sürecinin uzadığı belirtilerek “Bu durum suçun Türkiye ayağını oluşturan ve Hollanda'da yargılanmayan kişilerin Türkiye'de cezalandırılmalarına engel olmaktadır. Böylece 'bir suçtan birden fazla yargılama yapılamaz' kuralından özellikle Hollanda'da yargılanmayan, suçun Türkiye ayağını oluşturması nedeniyle sadece Türkiye'de soruşturulan kişiler yararlanmakta ve adaletten kaçmaları sağlanmaktadır” denildi.
-Hollanda şikayetinin yer aldığı raporda diğer ülkelerle ilgili durum ise “Diğer ülkelerle benzer durumlarda ise genellikle kişi hakkında o ülkede yapılmakta olan soruşturmanın sonuçlanması ve mahkum olmuş ise hürriyeti bağlayıcı cezasının yerine getirilmesini müteakip sanık/hükümlü ülkemize iade edilmektedir” şeklinde dile getirildi.

-CHP'Lİ ÖZYÜREK: KURAN'LA ŞOV YAPMADIK
-CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, çarşaflı katılımlarla ilgili olarak CHP'ye bazı haksız eleştiriler olduğunu ifade ederken partisinin tavrını savundu. CHP'nin hiçbir zaman Kuran'la şov yapmadığını anlatan Özyürek, AKP'yi eleştirdi.
-Özyürek, “Katılım törenlerinde CHP yönetimi dini, Allah'ı mı kullanmıştır? Peygamberi mi kullanmıştır? Ne yaptık? Kuran elde tören mi düzenledik? Dini kullanmamız söz konusu değil. Bizim yaptığımız, partinin daha da genişlemesi, muhafazakar kesimlere açılması ve o muhafazakar kesimlerin bütünüyle AKP'ye mahkum edilmesinin önlenmesi gibi amaçlar etrafında hareket etmektir” dedi.

-CHP KURULTAYA 6 TEMEL ALANDA 16 REFORM, 58 İDDİA İLE GİDİYOR
-CHP'nin yerel seçimler öncesinde, program ve tüzük yenileme çalışmaları son şeklini almaya başladı. “Hedefimiz Türkiye'yi yenileştirmektir” ve “Önce İnsan” denilen “Değişim Pusulası”nda, 23 öncelikli hedefe yer verildi. Program ve Tüzük Kurultayı, 21 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirilecek.
-CHP'nin yeni programında, 23 öncelikli hedefe altı temel alandaki, 16 reform ile ulaşılabileceği kaydedildi. 58 iddiaya yer verilen CHP'nin “Değişim Pusulası”nda, “Etnik kimlik bir şereftir” ana başlığı altında, Kişisel kültürel hakların çoğulcu demokrasinin gereği olduğu, Çağdaşlığın, “asimilasyon değil, entegrasyonu öngördüğü, Anadilin kültürel diyalogun, resmi dilin ise, siyasal birliğin aracı olduğu vurgulandı.

-TÜKETİMDE DARALMA DOLAYLI VERGİ PASTASINI KÜÇÜLTÜYOR
-Küresel mali krizin olumsuz etkilerinin giderek arttığı bu yılın ilk on ayında, Maliye'nin KDV, ÖTV gibi dolaylı vergi gelirlerindeki performans kaybı tüketim ve ekonomik aktivitede yavaşlama sinyali verdi.
-Dahilde KDV tahsilatı geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 7.5 düştü. Dayanıklı tüketim malı satışlarından elde edilen ÖTV'de yüzde 12.2, motorlu taşıtlardan sağlanan ÖTV'de yüzde 5.6, alkollü içkilerden ÖTV tahsilatında yüzde 3.3, özel iletişim vergisinde yüzde 0.4'lük reel düşüşler yaşandı.
-Devletin en büyük gelir kaynağı olan dolaylı vergilerin toplamdaki payı, geçen yılın aynı dönemine göre 1 puan düşerek yüzde 65.7'ye geriledi.

-3N İHALESİNE YENİDEN ÇIKILIYOR
-Cep telefonunda görüntülü konuşma, hızlı internet ve veri aktarımı başta olmak üzere birçok teknolojik kolaylığı beraberinde getirecek Üçüncü Nesil (3N) haberleşme sistemi için lisans verilmesine yönelik yeni ihale 28 Kasım'da gerçekleştirilecek. İhalenin ardından birkaç aylık prosedür sonrasında görüntülü konuşmaya 2009 yılının ilk yarısında geçilmesi bekleniyor.

-TÜRK FİRMALARI, KRİZE RAĞMEN DIŞ TİCARET ANLAŞMALARI YAPIYOR
-Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, düzenledikleri "Türkiye-Orta ve Doğu Avrupa Dış Ticaret Köprüsü" toplantısında küresel mali krize rağmen yüzlerce iş ortaklığı ve ticaret görüşmesi yapıldığını bildirdi.
-Kurduğu dış ticaret bağlantılarıyla 7 milyar dolarlık ticaret hacmi sağlayan TUSKON, Avrupa'ya yönelik yeni adımıyla bu rakama 1 milyar dolar daha eklemeyi hedefliyor.

-KENE 5 AYDA 55 CAN ALDI
-Kene bir yılda 55 kişinin canını aldı. Kenenin neden olduğu Kırım Kongo Kanmalı Ateşine en fazla 55 yaş üstündekiler yakalanırken, en çok ölüm ise Çorum'da oldu.



ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.