Anayasa Mahkemesine yaptırım kaçınılmaz

Anayasa Mahkemesine yaptırım kaçınılmaz

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa Mahkemesi'nin demokraside zafiyet doğuracak bir yetki gaspı yaptığını savunarak, Meclis'in yetkilerini çiğneyen davranışların net biçimde yaptırımlara bağlanmasını istedi.

Şahin, kısmi iptal kararına dün yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi. Milletvekillerine yeni bir çağrıda bulunan Şahin'in açıklaması şöyle:

MECLİS'in milli iradeden aldığı yetkisi üzerinde vesayet oluşturabilecek bir anlayış kabul edilemez. Erklerin kendilerine Anayasa'yla tanımlanan sınırlar içerisinde hareket etmeleri, demokratik sistem açısından zorunludur. Aksi bir durum demokrasinin sınırlarının zorlanmasıdır.

Yetki gaspı yaptı

Bu, düz bir Anayasa ihlali değil bundan öte yalnızca milletvekillerine tanınan Anayasa değiştirme yetkisinin bizzat özüne müdahaledir. Anayasa Mahkemesi'nin bu yetki gaspı, siyaset kurumunun ve parlamentonun itibarını zedeleyecek ve demokraside zafiyet sorunu yaratacaktır. Parlamentonun itibarını ve halktan alınan temsil yetkisini aşındıracak girişimlere karşı milletvekillerimiz ve parlamentomuz kendi hukukunu koruyacaktır. Bu son kararla Anayasa Mahkemesi, kendisini Anayasa koyucu yerine koymaktadır. Anayasa Mahkemesi, Anayasa'yı çiğneyerek ürettiği ve kendisini kurucu iktidar yerine koyduğu bu vahim eğilimi süratle terk etmek ve Anayasa sınırlarına dönmek zorundadır. Durum onu göstermektedir ki esastan inceleme yasağını, Anayasa Mahkemesi'nin çiğneyemeyeceği yeni bir modelin veya Anayasa değişikliğinin zamanı gelmiştir.

Umuyorum ki Meclisimiz ve onun değerli üyeleri zamanın kendilerine yüklediği bu tür bir değişiklik yetkisini gecikmeden kullanacaklardır. Çünkü Cumhuriyetin organlarının, Anayasal referanslara saygılı olması, Meclisimizin yetkilerine Anayasa'ya rağmen ilişmemesi ve aykırı davranışların net bir biçimde yaptırımlara bağlanması kaçınılmazdır.
Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.