Anayasa Mahkemesi'nden 'Dezenformasyon Yasası' kararı

Anayasa Mahkemesi'nden 'Dezenformasyon Yasası' kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçuna hapis cezası öngören düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yapılan başvuruyu bugün Genel Kurul'da görüşerek karara bağladı. Yüksek Mahkeme, dezenformasyon yasasını

Anayasa Mahkemesi, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'na Eklenen 217/A Maddesi ile düzenlenen ''Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma'' suçuna hapis cezası öngören düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle CHP tarafından yapılan başvuruyu bugün Genel Kurul'da görüşerek karara bağladı.

Yüksek Mahkeme, dezenformasyon yasasının iptal talebini oy çokluğuyla reddetti.

Dezenformasyon Yasası nedir?

TCK'ya eklenen 217/A maddesi şöyle:

"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma: (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. (2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır."

Dezenformasyon Yasası nereye şikayet edilir?
Dezenformasyon yasasına ilişkin şikayetler http://ihbarweb.org.tr adresi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun ihbar hattı, asılsız olduğu düşünülen içeriklerin bildirilebildiği bir yer. Aynı şekilde şüpheli içerik, paylaşıldığı platformun yönetimine de şikayet edilebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.