Anayasa 30 yılda 17 defa değiştirildi

Anayasa 30 yılda 17 defa değiştirildi

30 yılda 17 defa değiştirilen anayasanın değiştirilme vakti geldi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 30 yılda 17 defa değiştirilen anayasanın değiştirilme vaktinin geldiğini belirterek, "Biz anayasa yapıldıktan sonra 30 yıl daha tartışılmasını istemiyoruz. Aksi takdirde, Meclis'e güvenmeyen, halka sevgisi olmayan kesimleri sevindiririz." dedi.

Anayasa Platformu'nun düzenlediği vatandaş toplantılarının ilkine katılan Cemil Çiçek, toplantıda çeşitli açıklamalarda bulundu. Uzlaşma komisyonu olarak katıldıkları bu toplantıya, konuşmacı olarak katılmadıklarını belirten Cemil Çiçek, "Biz buraya dinleyici olarak katıldık. Neyi istiyorsanız onu konuşacaksınız. Biz, sizlerin adına bu görevi yerine getirmiş olacağız. Beklentileri sizlerin ortaya koymanız gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Siyaset kurumunun, şu veya bu gerekçe ile anayasayı değiştiremediğinin altını çizen Cemil Çiçek, siyaset kurumu ancak kısmi değişikler yapmakla yetindiğini kaydetti. Yapılan değişikliklerin, yeni anayasanın değiştirilmesinin ne kadar elzem olduğuna işaret eden Çiçek, "Bu değişikliği, 2012'nin sonunda yapmayı planlıyoruz. Bu, siyaset kurumunun görevidir. Bizim desteğe ihtiyacımız var." dedi.

Toplantıda konuşan Uzlaşma Komisyonu Üyesi Ahmet İyimaya ise Türkiye'nin şu ana kadar gerçekleştiremediği bir fırsatı yakaladığını dile getirdi. Mevcut anaysa için "Benim anayasamdır" diyen bir kişinin bulunmadığına dikkat çeken İyimaya, "Tarihsel bir fırsatı yakaladık. Taç, şu ana kadar kraldaydı, devletteydi, şu anda ise milletindir. Kurucu iktidar, hüviyetini bu sefer sizler oluşturuyorsunuz. Bizim görevimiz zor, sizin göreviniz zor. Bu katılımı sağlayamazsak fırsatı kaçırırız. Bu anayasanın güvencesi birey, ruhu millet, hizmetçisi devlet olmalıdır." ifadelerinin kullandı.
Uzlaşma Komisyonu Üyesi Atilla Kart ise iki aydan bu yana toplumun her kesimi ile irtibat halinde olduklarını aktardı. Halkın artık kendi görüşlerini, önerilerini kendileri ile rahatça paylaştıklarını kaydeden Kart, "Halk, bizimle konuşurken son derece diplomatik bir dil kullanıyor. Dışarıda ise görüşlerini ifade etmekte zorlanıyorlar. Anayasa platformunu bu açıdan önemli buluyorum. Görüş ve önerilerin burada insanlarımızın rahatça, özgürce sağlayacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Bu anayasa süreci yapılmasının 12 komisyon üzerine bırakılmayacak kadar tarihi bir görevi olmadığına dikkat çeken Kart, şöyle devam etti: "Toplum olarak hepimizin bu çalışmaya katılmamız gerekiyor. Partimin değerlendirmesi, Türkiye'nin yurttaşlarını kucaklayarak değerlerini daha ileri götürecek bir anayasa çalışmasının olmasını sağlamak."

Habertürk

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum