Anadolu lisesi ya da kolej şart mı?
İyi bir gelecek için ille de fen ya da Anadolu lisesi veya kolej bitirmek gerekmiyor.
Düz lise veya meslek lisesi mezun olup da bugün çok iyi noktalarda olan yüz binlerce gencimiz var. Katsayılar kalktıktan sonra, üniversiteye girişte artık bireysel hazırlıklar öne çıktı. Hele hele Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı’nın yani AOÖBP’nin kaldırılmasından sonra, çok iyi yerleştirme puanı olan okulların önemi artık iyice azaldı.
Eskiden yerleştirme puanı hesaplanırken, mezun olunan okulun LYS ve YGS’deki puan ortalamasına da bakılıyordu. Bu yüzden de başarılı okullarda okumak bir avantajdı.
Ama artık böyle bir durum söz konusu değil. En azından bu yıl için. Bu yüzden, lise seçim kriterleri, bu yıl önceki yıllara göre çok farklı özellikler taşıyor. Gelen maillere bakılırsa, iyi liselerde okuyan öğrencilerde, bu okullara girmek ve mezun olmak için neden bu kadar eziyet çektik pişmanlığı var. İleride sizler de benzer pişmanlıklar yaşamamak için önceliklerinizi iyi belirlemelisiniz.
Eğer ille de üniversite demiyorsanız ya da benim için üniversiteye giriş kadar, hayata erken atılmam gerektiğinde meslek kazandıracak bir lise diyorsanız, mutlaka meslek liselerini de düşünmelisiniz. Ayrıca öğretmen liseleri de eğitim kalitesi ve yatılılık açısından üzerinde mutlaka düşünmeniz gereken okulların başında geliyor. Tıpkı sosyal bilimler liseleri gibi...
Kolejler giriş için öneri
Bilindiği gibi fen ve Anadolu liselerine SBS 6,7,8’in ortalamasına göre öğrenci alınıyor. Kolejler için ise sadece
8 yeterli. Üstelik okul başarı puanı da gerekmiyor.
6 ve 7 SBS’leri çok iyi olup da farklı gerekçelerle SBS 8’de isteği performansı gösteremeyenler, örneğin sağlık nedenleriyle, 6 ve 7 SBS’lerin de dikkate alınmasını istiyorlar ki, bence iyi bir öneri. 3 yılın ortalaması olmasa bile 6 ya da 7’inci sınıf ham SBS puanlarından birisine göre de öğrenci alınabilir ve öğrenci kalitesi de kesinlikle düşmez!..
Abbas GÜÇLÜ-Milliyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.