Anadilde eğitim toplumu böler mi?

Anadilde eğitim toplumu böler mi?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anadilde eğitimin toplumu böleceğini iddia etti.

Turkiyeegitim.com- Kişinin anadilini öğrenme özgürlüğüne sahip olduğunu belirtti ancak anadilde eğitime karşı olduklarını söyledi. "Anadilde eğitimin toplumu böleceği kanısındayız."diyen Kılıçdardoğlu, “Kişi anadilini öğrenme özgürlüğüne sahiptir, sahip olmalıdır.

Anadilini öğrenmelidir. Devlet bu konuda gerekirse katkı da yapmalıdır. Ama anadilde eğitimin, toplumu böleceği kanısındayız.” ifadesini kullandı.

ANADİLDE EĞİTİM ÖZGÜR OLMALIDIR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Anadilde eğitim konusunda duruşlarının net ve belli olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu,"Kişi anadilini öğrenme özgürlüğüne sahip olmalıdır. Anadilini öğrenmelidir. Devlet bu konuda gerekirse katkı da yapmalıdır. Ama biz anadilde eğitimin, toplumu böleceği kanısındayız. O nedenle anadilde eğitimi uygun görmüyoruz. Ama anadilini öğrenme konusunda hiçbir sorunumuz yok. Öğrenme ayrı, eğitim ayrı. Seçmeli ders olarak şuan Kürtçe var zaten. İsteyen çocuklarımız Kürtçeyi öğrenebiliyorlar. Biz buna 'niçin Kürtçe öğreniyorlar' diye itiraz etmedik. Kişinin anadilini öğrenme konusunda devlet katkı vermeli, yardım etmeli, bunda bir tereddüdümüz yok. Ama resmi dil Türkçedir. İkinci bir resmi dilin olmasının doğru olmadığı kanısındayız." ifadelerini kullandı.

"SORUN ANAYASADAN DEĞİL 12 EYLÜL REJİMİNİN GETİRDİĞİ YASALARDAN KAYNAKLANIYOR"

Anayasa değişikliği konusunda sivil, demokratik, özgürlükçü bir anayasaya evet dediklerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Sorun, büyük ölçüde anayasadan değil; 12 Eylül rejiminin getirdiği yasalardan kaynaklanıyor." dedi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Biz onlara darbe hukuku diyoruz. Darbe hukukun değişmediği yerde özgürlükten söz edemezsiniz. AKP'ye 'gelin anayasayı değiştirelim hiçbir itirazımız yok ama darbe hukukunu da değiştirelim' dedik. Böylece Türkiye gerçekten demokratik, özgürlükçü ülke olsun. Ama AKP bizim bu teklifimizi kabul etmedi. Anayasayı değiştirme konusunda en samimi davranan parti biziz. İyi niyetli her türlü katkıyı vermeye çalışıyoruz. Anayasanın değişmesi konusunda ben, AKP samimi olmadığı için şahsi inancım odur biraz endişelerim var."

"TERÖR ÖRGÜTLERİYLE HAKLAR GÖRÜŞÜLMEZ, ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GÖRÜŞÜLMEZ"

Oslo görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, meşru, yasaların izin verdiklerinin dışında devletin hiçbir meşru organının bir terör örgütüyle masaya oturmayacağını, oturmadığını söyledi. "Devletin istihbarat örgütü görüşür elbet. Yeni mi görüştü? Hayır, çok eskiden beri görüşüyorlar. Ayrıca yasaları izin veriyor zaten." diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Ama görüşme istihbarat örgütüyle değildi. Sayın Başbakan'ın özel temsilcisi müsteşar yardımcısını görevlendirdi. Orada ‘Sayın Erdoğan'ın temsilcisi olarak ben buradayım’ diyor. İtiraz ettiğimiz nokta bu, bir. İkinci nokta şu: Terör örgütüyle haklar görüşülmez. Anayasa değişikliği, yasa değişikliği görüşülmez. Onların görüşme yeri meşru zemindir; o da Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Siz terör örgütüyle oturuyorsunuz anayasal değişiklikleri, yasal değişiklikleri görüşüyorsunuz. Biz niye akil adamları önerdik? Görüşme yapılacaksa, bu ülkenin kanaat önderleri, devletle ilgisi olmayanlar gidip görüşme yapacak ama gelip Türkiye Büyük Millet Meclisi Uzlaşma Komisyonu'na o görüşmenin ayrıntılarını anlatacaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.