Altı böbreği var

Altı böbreği var

Rizeli Yunus Ekşi, vücudunda kendisinin dışında annesinin, babasının ve organları bağışlanan iki gencin böbreklerini taşıyor

Binlerce kişinin hayatını kurtaran, milyonlarcasına ise umut olan organ nakli, bir çok kişi için de hayata yeniden bakmanın anlamını taşıyor. Organ bağışıyla yaşama yeniden tutunan hastalar, yüzlerindeki acı ifadeyi bir kenara bırakarak yeniden sağlıklarına kavuşmanın mutluluğu içinde yollarına devam ediyor. Rize'nin İkizdere ilçesinde yaşayan Yunus Ekşi de (34) vücudunda tam 6 böbrekle yaşıyor.

ANNE VE BABASI VERDİ
Küçük yaşta çekmeye başladığı böbrek ağrısı üniversite yıllarında tekrarlayan Ekşi'nin organ nakliyle tanışması, 1994 yılında 'böbrek yetmezliği' teşhisi konulmasıyla başladı. Böbrekleri 1998 yılında iflas edince, annesi böbreğini oğluna bağışladı, genç adamın kendi böbrekleri de vücudunda bırakıldı. Ancak Ekşi'nin yeni böbreği, 2004 yılında çalışmaz hale geldi. Bunun üzerine diyalize başlayan 1.90 santimetre boyunda, 125 kiloluk genç adamın vücudu aşırı su tutunca bu kez de devreye babası Hasan Ekşi girdi. Babadan alınan böbrek de dördüncü organ olarak Yunus Ekşi'ye nakledildi.

ARTIK NAKİLE ALIŞTIM
Babasından nakledilen böbrek de ancak iki yıl dayandı. Yunus Ekşi'ye geçen yıl trafik kazasında ölen 19 yaşındaki gencin böbreği nakledildi. 11 ay sonra Ekşi'nin yeni böbreği de iflas edince 7 ay sonra yine kadavradan vücuduna yeni bir böbrek yerleştirildi. Böbrek naklini kendisini için 'alışılmış bir durum'' olarak tarif eden Ekşi, "Diyalize girmektense nakil yaptırmayı tercih ederim" dedi.
takvim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.