Almanya'ya vizesiz seyahat

Almanya'ya vizesiz seyahat

Almanya, Avrupa Adalet Divanı'nın iki kamyon şoförünün lehine verdiği 19 Şubat 2009 tarihli karar doğrultusunda vize uygulamasına değişiklik getirdi.

Almanya Büyükelçiliği'nin 21 No'lu ve 05.06.2009 tarihli Basın Bildirisi

  

Almanya'ya vizesiz giriş yapabilmek için bazı meslek gruplarına kolaylık

 

Almanya, Avrupa Adalet Divanı'nın Soysal davasında verdiği 19 Şubat 2009 tarihli kararı doğrultusunda idari uygulamasında değişiklik yapmıştır.

 

Türk vatandaşları, bugün itibariyle geçerli olmak üzere, Türkiye'deki ikametlerini korumak kaydıyla, yalnızca aşağıda belirtilen seyahat amaçları doğrultusunda iki ayı geçmeyecek şekilde Almanya'ya vizesiz giriş yapabilirler:

 

-      Seyahat edecek kişi, Türkiye'de faaliyet gösteren bir işveren adına geçici bir süre ile hizmet vermek amacıyla sınır aşan kişi ve yük taşımacılığında şoför olarak görev yapıyorsa veya Türkiye'den teslimatı yapılmış sistem ve makinelerin montajını, bakımını ve tamir işlerini yapmakla görevli ise

-      Seyahat edecek kişi, kazanç getirici bir hizmet sunmak üzere

  • sanatsal açıdan özel değeri olan bir sunum veya gösteri yapacak uluslararası düzeyde kabul gören ve tanınan bir sanatçı ise;
  • bilimsel açıdan özel değeri olan bir sunum yapacak ise;
  • sportif amaçlı gösteri yapacak profesyonel sporcu ise.

 

Vize almaksızın Almanya'da bulunma hakkı, sadece yukarıda anılan hizmetlerin yerine getirilmesi süresini kapsamakta ve sadece Almanya için geçerli bir uygulamadır; yani diğer Schengen ülkelerinde bu uygulama geçerli değildir.

 

Bu uygulama, Almanya'ya hizmet almak için seyahat edecek veya orada kalmak isteyen kişileri kapsamamaktadır. Başka bir amaçla seyahat edilecekse veya daha uzun sürecek bir seyahat düşünülüyorsa mutlaka vize talebinde bulunulmalıdır.

 

Vizesiz giriş yapabilmek için gerekli koşulların var olup olmadığı, Almanya'ya giriş yaparken sınır kapısındaki yetkili makamlar tarafından da genellikle kontrol edilir. Vize muafiyeti uygulanan seyahat amacını kanıtlayabilmek için, giriş yapan kişinin buna ilişkin somut belgeleri hem giriş yaparken, hem de Almanya'dan çıkış yaparken yanında bulundurması gerekmektedir.

 

Ankara'daki Büyükelçilik, İstanbul ve İzmir'deki Başkonsolosluklar bu konuda bilgi vermeye ve yardımcı olmaya hazırdır:

Almanya'ya seyahat etmeden önce, isteğe bağlı olarak, Almanya'nın Türkiye'deki dış temsilciliklerinden „Vize Muafiyet Belgesi“ temin etme imkanı bulunmaktadır. İhtiyaç halinde, seyahat edecek olanlar, 8 Haziran 2009 tarihi itibariyle Büyükelçiliğin veya Başkonsoloslukların Vize Bölümlerine doğrudan veya posta yoluyla „Vize Muafiyet Belgesi“ almak için başvuruda bulunabilirler. Bu imkandan faydalanmak isteyenler için Büyükelçilik ve Başkonsoloslukların Vize Bölümleri Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri saat 14.00 ila 16.00 arasında açık olacaktır. (1 Temmuz ve 31 Ağustos tarihleri arasında uygulanan yaz çalışma saatleri nedeniyle İzmir Başkonsolosluğu Çarşamba günleri saat 14.00 itibariyle kapalıdır.)

„Muafiyet Belgesi“ almak için, seyahat tarihinden en az 10 gün önce Almanya'nın yetkili dış temsilciliğine başvuruda bulunulması gerekir.

Ancak, Almanya'nın dış temsilciliklerinden alınan bu belge, sınır kapısındaki Alman makamlarını, gerekli görmeleri halinde, vizesiz giriş yapma şartlarının yerine getirilip getirilmediğini kontrol etme hakkı konusunda bağlamaz.

 

Ankara'daki Alman Büyükelçiliği, İstanbul ile İzmir'deki Başkonsolosluklar internet sayfalarında vizesiz giriş yapma imkanı ve gerekli belgeler hakkında ayrıntılı açıklamalar içeren bir bilgi notu yayınlamıştır

Türkiyeeğitim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.