Ali Yalçın'dan yeni anayasa çağrısı
16 STK'dan oluşan Türkiye Anayasa Platformu tarafından yapılan "Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte" çağrısına 250 Sivil Toplum Kuruluşundan tam destek geldi.
16 STK'dan oluşan Türkiye Anayasa Platformu tarafından yapılan "Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte" çağrısına 250 Sivil Toplum Kuruluşundan tam destek geldi.
Anadolu Platformu, ASKON, Birlik Vakfı, Cihannüma Derneği, Ensar Vakfı, Hak-İş, HUDER, İHH, İlim Yayma Cemiyeti, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Memur-Sen, MÜSİAD, ÖNDER, TGTV, TÜMSİAD ve TÜRGEV anayasa konusunda çalışmalar yürütmek üzere Türkiye Anayasa Platformu oluşturdu. Platform, STK'lara bir çağrı metni yayınladı. Çağrı metnine 2 günde yaklaşık 250 STK'dan destek geldi.
Yalçın'dan yeni anayasa çağrısı
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, amaçlarının yeni anayasa konusunda farkındalık oluşturmak, içeriğine yönelik sivil önermeler geliştirerek kaynak üretmek, toplumun diğer kesimlerince üretilen kaynaklara yönelik "uzlaşma temelli" eleştiri ve öneriler üretmek olduğunu açıkladı. "Yıllardır özlemini duyduğumuz demokratik, özgürlükçü, sivil bir anayasayla darbeler döneminin tamamen kapatılmasını bekliyor" diyen Yalçın, "Demokratik, sivil ve özgürlükçü yeni anayasa yapım sürecinin uzamasının hem ülkemiz hem de milletimiz açısından ekonomik, siyasi ve toplumsal ağır sonuçları olacaktır. Çerçevesini temel insan hak ve özgürlüklerinin çizdiği, ideolojik ön kabullerden arındırılmış, en geniş toplumsal uzlaşıyı temsil edecek ve bireyin devlete karşı özgürlüklerinin genişletilmesini sağlayacak yeni bir anayasa yazılmalıdır" dedi.
Yeni anayasa için hep birlikte
Tüm Türkiye'ye ise Yalçın şu çağrıyı yaptı: "Kaynakları artırmak, çözümleri çoğaltmak, 'işte bu bizim anayasamız' diyebilmek için sorumluluk almalı ve yeni anayasa için artık gecikmemeliyiz. Devletin nesne, milletin özne olduğu bir yapım sürecini sivil akılla işleterek yaşayan, kendini unutturan, çözümü kolaylaştıran ve 'İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın' temelli yönetim ahlakına dayanan bir anayasa yapmaya odaklanmalıyız. Böyle bir Anayasayı birlikte yapmak, toplumsal sözleşmemizi hep birlikte oluşturmak için herkesi platformumuza katılmaya ve katkı sunmaya bekliyoruz. Çağrımıza şuanda 250 STK'dan tam destek geldi. Hepsine de duyarlılıklarından ötürü teşekkür ediyoruz. "
Türkiye Anayasa Platformu tarafından yapılan Anayasa çağrısı:
Yeni anayasa için “Hep Birlikte”
Ortak Değeri “İnsan Onuru”, Ortak Hedefi “Güçlü ve Büyük Türkiye” Olan Herkese Çağrımızdır!!!
Türkiye, 30 yılı aşkın süredir bireyi risk, özgürlükleri tehlike gören ve vesayeti kurumsallaştıran darbe ürünü 1982 Anayasa’sına itiraz ediyor, fakat bu Anayasa ile yönetilmeye de devam ediyor.
Bugün artık daha net ortaya çıkmıştır ki; toplumsal meşruiyetten yoksun 1982 Anayasası, Türkiye’nin yeni vizyonuna yol haritası olmaktan uzaktır.
İnsan onurunu, haklarını ve nihayetinde insanı merkeze alan, devleti bireyin haklarını koruma, huzuru temin etme, ülke kalkınmasını sağlama organizasyonu olarak tasarlayan demokratik, sivil ve özgürlükçü yeni anayasa, Türkiye’nin öncelikli ihtiyacıdır.
Bugüne kadar yürürlüğe konulan Anayasaların ortak özelliği, devlet aklı ve vesayet ruhuyla yazılmasıdır. Millet bu süreçte yoktur. Sivil duruşa, sivil topluma, sivil siyasete kapalı anayasacılık mekanizması, milleti devre dışı bırakmıştır.
Şimdi…
Mevcut Anayasa’ya dair itirazlardaki tutarlılık, “Yeni Anayasa yapmalıyız” kararlılığına dönüşmüştür.
Millet “ben varım”, millet iradesi “ben hazırım” diyor. Yeni Anayasa’ya dair yoğun taleplerin, yeni anayasa içeriğiyle ilgili, kapsamlı tekliflerin oluştuğu bir sürecin içerisindeyiz.
Bu yoğun talep ve teklifleri, bir araya getirmek, ortak akıl penceresinden kararlı bir sese dönüştürmek üzere, Büyük ve Güçlü Türkiye hedefine inanan ve bu hedefe ulaşmak için gayret gösteren sivil toplum kuruluşları olarak “Türkiye Anayasa Platformu” nu kurduk.
Yeni Anayasa için herkesin, her kesimin söyleyecek sözü olduğuna inanıyoruz. Yeni Anayasa’nın hep birlikte tartışarak, paylaşarak ve uzlaşarak yazılması için yola çıkıyoruz.
Platformun amacı; Yeni Anayasa konusunda farkındalık oluşturmak, içeriğine yönelik sivil önermeler geliştirerek kaynak üretmek, toplumun diğer kesimlerince üretilen kaynaklara yönelik “uzlaşma temelli” eleştiri ve öneriler getirmektir.
Kaynakları artırmak, çözümleri çoğaltmak, “işte bu bizim anayasamız” diyebilmek için sorumluluk almalı ve Yeni Anayasa için artık gecikmemeliyiz.
Devletin nesne, milletin özne olduğu bir yapım sürecini sivil akılla işleterek; yaşayan, kendini unutturan, çözümü kolaylaştıran ve “İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın” temelli yönetim ahlakına dayanan bir Anayasa yapmaya odaklanmalıyız.
Böyle bir Anayasayı birlikte yapmak, toplumsal sözleşmemizi hep birlikte oluşturmak için, sizi de Platformumuza katılmaya ve katkı sunmaya bekliyoruz.
TÜRKİYE ANAYASA PLATFORMU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.