Ali Yalçın: MTSK yönetmeliğini yargıya taşıyacağız
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği’nde (MTSK) yapılan değişiklikle sınav ücretlerindeki hak kaybını bakanlığa taşıdıklarını, sorunun çözümü için görüşmeler...
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği’nde (MTSK) yapılan değişiklikle sınav ücretlerindeki hak kaybını bakanlığa taşıdıklarını, sorunun çözümü için görüşmeler yaptıklarını belirterek, “Yapılan değişiklikle döner sermayeye aktarılan sınav ücretlerinin kesintiye uğratılmasını kabul etmiyor, ilgili hükmü yargıya taşıyoruz” dedi.
Kırıkkale 1 ve 2 No’lu şubelerin düzenlediği toplantıda konuşan Ali Yalçın, dört mevsim açık alanda verilen hizmetin mali kısıtlamalarla aksatılmaya çalışılmasının hizmet vereni asla memnun etmeyeceğini vurgulayarak, kaynağı kursiyerlerce karşılanan sınav ücretlerinin, bu işte ter dökenlerin emeklerinin karşılığı olduğunu söyledi.
Sınav ücretlerinden keyfi kısıtlamalara gidilerek, çeşitli kalemler uydurularak hazineye gelir kaynağı oluşturmanın haksızlık olduğunu kaydeden Yalçın, “Böyle bir haksızlık karşısında susmamız mümkün değildir. Verilen emeğin karşılığını dünden daha kötü bir duruma düşürmek, sosyal ve hukuk devleti ilkelerine de aykırıdır. Yönetmeliğin ilgili hükmünü yargıya taşıyacağız” şeklinde konuştu.
Değişiklikler, paydaşların önerileri alındıktan sonra hayat geçirilmelidir
Ortaöğretime ve yükseköğretime giriş sınavlarıyla ilgili değişikliklere de değinen Yalçın, şöyle devam etti: “Bu ve benzeri konuları önce tartışmaya açmak, paydaşlarla istişare etmek gerekiyor. Değişiklikleri, bütün görüş ve öneriler alındıktan sonra hayat geçirmek, kalıcı olması bakımından elzemdir. YÖK’ün bu konuda bir adım atacağına ve durumu düzelteceğine inanıyorum. 81 ilde açıklamalar yaptık. İki sınavı aynı güne sıkıştırmayın, ortaöğretime darbe vurmayın dedik. Din kültürü ve ahlak bilgisi yok, felsefe yok, tarih konusunu eleştirdik, sonra eklediler.”
Adayların girecekleri sınavların kapsamlarının daraltılarak bazı derslerden hiç soru sorulmayacak olmasının ortaöğretimi olumsuz etkileyeceğini kaydeden Yalçın, “Sınavların kapsamının daraltılması, öğrencilerin tek yönlü bir şekilde yetişmesine, temel Sosyal ve Fen Bilimleri alanındaki dersleri ihmal etmelerine; ayrıca, özellikle sayısal ve eşit ağırlık alanında tercihte bulunacak öğrencilerin lise öğrenimlerinde temel Sosyal Bilimler derslerini es geçmelerine neden olacaktır. Sadece belirli dersleri merkeze alarak, diğer dersleri dışlayarak, öğrencinin ilgi alanının dışına iterek, belli dersleri tamamen ağırlıklı hale getirip diğer dersleri kötürümlüğe sürükleyecek anlayış doğru bir ölçme anlayışı değildir. Her ne kadar tarih dersiyle ilgili bir adım atılmış olsa da, sosyal alan derslerini dışarıda bırakan mantık yanlış, din kültürü ve ahlak bilgisi ve felsefe derslerinden hiç soru dahi sormayan bir ölçme hatalı, değerlendirme ise haksızdır. Kapsam geçerliliğini artıracak, okulda alınan eğitimi ve öğrenilen dersleri kuşatacak, bütün derslerin yerinin ve payının olduğu bir sistem daha adil bir sistem olacaktır. İki sınavın aynı gün yapılması ve ilk aşama sınavın sonuçları açıklanmadan ikinci aşama sınava girilmesi, aşamalı sınav mantığına aykırıdır. YÖK tarafından tasarlanan yeni yükseköğretime geçiş sistemi uygulamaya konulmadan evvel eleştirilerimiz ve tüm paydaşların da bu konudaki eleştiri ve önerileri dikkate alınarak revize edilmelidir. Aksi hâlde sorun çözmek için getirilen yeni sistem, yeni sorunların kaynağı olacaktır. Bu konuda önerilerimizi sunduk ve bunların hepsi gözetilmeli dedik. Önerilerimizin dikkate alınacağına inanıyorum. Alınmazsa sessiz kalmayacağımızı ifade ettik. Biz derdi olan, sorunları bilen, çözüme ilişkin öneriler sunan bir kitleyiz; üretiyor, nitelikli çalışmalar yapıyor, kazandırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Eğitim çalışanlarını tedirgin eden uygulamalara son verilmelidir
Eğitim çalışanlarını tedirgin eden hiçbir uygulamanın, yaklaşımın yanında olmadıklarını, olmayacaklarını dile getiren Yalçın, performans değerlendirmesi, dört yılda bir yazılı sınav, temel istihdam türü olarak sözleşmeli öğretmenlik ve rotasyon gibi, kabulü ve uygulanması mümkün olmayan eylemler içeren Öğretmen Strateji Belgesi’nin, eğitimin paydaşlarıyla istişare edilerek revize edilmesi gerektiğini söyledi.
Pilot illerde uygulamaya başlanan, öğretmen motivasyonunu olumsuz etkileyecek, çalışma barışını bozacak, kanuni dayanağı olmayan performans değerlendirmesi uygulamasına son verilmesi çağrısında bulunan Ali Yalçın, “Eğitim-Bir-Sen olarak, pilot uygulaması başlatılan öğretmenlerin performanslarının değerlendirilmesine karşı kamuoyu desteği oluşturmak ve bu hatalı uygulamanın mağduriyet oluşturmasını önlemek amacıyla performans değerlendirme süreçleri kapsamında yapılacak değerlendirmelerde, tüm değerlendirme kriterleri bazında tüm eğitim çalışanlarına tam puan verilmesi yönünde üyemiz yönetici ve öğretmenlere çağrıda bulunduk. Yetkililere buradan bir kez daha çağrıda bulunuyorum: Öğretmenleri üzen adımlar atmaktan vazgeçin” diye konuştu.
Toplantıda, Eğitim-Bir-Sen Kırıkkale 1 No’lu Şube Başkanı Yaver Yalçın ve 2 No’lu Şube Başkanı Murat Şahin de birer konuşma yaptılar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.