Ali Yalçın, Mesleki Yeterlilik Çalıştayı'nda Konuştu

Ali Yalçın, Mesleki Yeterlilik Çalıştayı'nda Konuştu

Ali Yalçın, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun hem mesleklerin standartlarını hem de mesleği icra edenlerin yeterliklerini belirlemek gibi, ‘nitelikli iş gücü’ noktasında doğrudan sonuç üreten faaliyetleri nedeniyle stratejik öneme sahip bir kurum olduğunu...

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Çalışanların insan onuruna, insanca yaşamaya en uygun mali ve sosyal hakları elde etmeleri, saygın iş anlayışına uygun çalışma şartlarının, özlük ve sosyal güvenlik haklarının var olması, işlerini ve hizmetlerini yaparken kaygı duymamaları, manevi anlamda kendilerini rahat hissedebilmeleri için mücadelemizi verirken, kamu görevlilerinin tamamının kadrolu çalışan olması konusundaki kırmızı çizgimizi, tüm çalışanların güvenceli olarak istihdam edilmeleri gerektiğini bir kez daha yineliyoruz” dedi.

Çalışma Hayatında Mesleki Yeterlilik” çalıştayı Ankara’da yapıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Bakan Yardımcısı Ayşe Ergezen, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Adem Ceylan, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ve çok sayıda davetlinin katıldığı çalıştayda konuşan Ali Yalçın, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun hem mesleklerin standartlarını hem de mesleği icra edenlerin yeterliklerini belirlemek gibi, ‘nitelikli iş gücü’ noktasında doğrudan sonuç üreten faaliyetleri nedeniyle stratejik öneme sahip bir kurum olduğunu söyledi.

“Emaneti ehline veriniz” hükmü gereğince, “emanet” ve “ehliyet” kavramının genelde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın, özelde ise en başta Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun faaliyet alanı olduğunu belirten Yalçın, “Emaneti, yani işi ya da sorumluluğu insanla ilişkilendirmek İş-Kur’un göreviyken; iş ve sorumlulukla ilişkilendirilecek insanın sahip olması gereken nitelikleri, yeterlikleri, özellikleri ya da vasıfları belirlemek ise Mesleki Yeterlik Kurumu’nun görev alanındadır” şeklinde konuştu.

Çalışma hayatına nitelikli iş gücü kazandırılmasını bekliyoruz

Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin zorunluluğunun teşviklerle kısa ve orta vadedeki hedeflerin kendilerini umutlandırdığını kaydeden Yalçın, çalışma hayatı ile iş birliği içerisinde yürütülecek olan ulusal mesleki standartlar ve yeterliliklerle uyumlu mesleki eğitim süreçlerinin, çalışma hayatının beklentilerini karşılayacak nitelikli iş gücünün oluşmasına imkân sağlayacağını umduklarını, bu bağlamda önümüzdeki süreçte yeni mesleklerin de belge zorunluluğu kapsamına alınarak çalışma hayatına nitelikli iş gücü kazandırılmasını beklediklerini dile getirdi.

“Sürdürülebilir bir yaşam için açlık ve yoksulluk sınırı arasında kalmamış, refah seviyesinde yaşayan ve çalışan profilinin oluşması noktasında sorumluluğumuz var” diyen Yalçın, Ahilik kurumunun, övünç kaynağı nostaljik bir kavram olmaktan çıkarılarak yeni ve özgün modellerle bugüne taşınması ve günün ihtiyaçlarına göre kurgulanması gerektiğini ifade eden Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün maalesef, ‘her işi yaparım’ anlayışı çalışma hayatında büyük bir sorun olarak karşımızda duruyor. Bu sebeple Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Mesleki Yeterlilik Belgesi çok büyük önem arz ediyor. Yapılan araştırmalar, mesleki yeterlilik belgesini haiz olan işçilerin diğer işçilere oranla iş kazalarından daha az etkilendiğini ortaya koymaktadır. Bizler de Memur-Sen olarak, ülkemiz ve milletimiz adına her platformda üzerimize düşeni yapmak için mücadele ediyoruz. Bu bağlamda, sürdürülebilir bir yaşam için çalışma hayatında açlık ve yoksulluk sınırı arasında kalmamış, refah seviyesinde yaşayan ve çalışan profilinin oluşması noktasında bizim de sorumluluğumuz var.”

MYK’de kamu görevlileri sendikalarının bulunmaması büyük eksiklik

Yalçın, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun ana gövde yapılarında ve alt birimlerinde, kamu politikalarının yürütücüsü konumunda olan kamu görevlileri sendikalarının bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu düşündüklerini kaydetti. Bu bağlamda MYK Genel Kurulu ve Yönetim Kurulu’nda, kamu görevlileri sendikaları konfederasyonlarının birikiminden yararlanılmasının elzem olduğunu dile getiren Yalçın, “İş Sağlığı Güvenliği Konseyi’nin üyesi olacaksınız, Türkiye İş Kurumu Genel Kurulu’nda temsil edileceksiniz, daha da ötesi Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nin doğal üyesi sayılacaksınız, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi’nin üyesi olarak katkı sağlayacaksınız fakat bu alanların tamamıyla teması bulunan Mesleki Yeterlilik Kurumu’nda münhasır temsil sıfatından yoksun tutulacaksınız. Bunun bir an önce düzeltilmesi gerektiğine inanıyor ve düzeltileceği umudunu taşıyoruz. Memur-Sen olarak, çalışanların insan onuruna, insanca yaşamaya en uygun mali ve sosyal hakları elde etmeleri, saygın iş anlayışına uygun çalışma şartlarının, özlük ve sosyal güvenlik haklarının var olması, işlerini ve hizmetlerini yaparken kaygı duymamaları, manevi anlamda kendilerini rahat hissedebilmeleri için mücadelemizi verirken, kamu görevlilerinin tamamının kadrolu çalışan olması konusundaki kırmızı çizgimizi, tüm çalışanların güvenceli olarak istihdam edilmeleri gerektiğini bir kez daha yineliyoruz” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.