Ali Yalçın: 3600 ek göstergeyi toplu sözleşme kararına dönüştürdük
Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen Karabük Şubesi’nin Safranbolu Sunal Tülbentçi Öğretmenevi’nde gerçekleştirdiği il divan toplantısına katıldı.
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 3600 ek gösterge ve sözleşmeli istihdamı, ‘toplu sözleşmenin konusu değil’den toplu sözleşmenin kararına dönüştürdüklerini belirterek, “3600’ü, ek göstergelerin yeniden düzenlenmesi konusunu yetkili konfederasyon olarak her toplu sözleşmede masaya taşıdık. Israrımız sonucu, ek gösterge konusu ‘masayı aşar’dan ‘masa bunu da kapsar’a döndü” dedi.
Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen Karabük Şubesi’nin Safranbolu Sunal Tülbentçi Öğretmenevi’nde gerçekleştirdiği il divan toplantısına katıldı. Burada üyelere hitap eden Yalçın, “Toplu sözleşme masasının yetki sınırlarını aşıyor denilen, her toplu sözleşmede karşılıksız bırakılan ek göstergelerde düzenleme yapılması teklifimiz, sorunlarının çözülmesi ısrarımız kapsam bariyerini aştı ve masanın kararına dönüştü. 2022 yılı iki önemli konuyu çalışma ve düzenleme yapılması için mücadele ile geçecek. Bu, memur toplu sözleşmesi için çok önemli bir aşamadır” ifadelerini kullandı.
Sendikalı ile sendikasız arasında bir makas olmaması durumu son toplu sözleşmeyle önemli oranda aşılmıştır
Memur sendikacılığında en önemli sıkıntılardan birinin sendikalı ile sendikasız arasında bir makas olmaması ve sendikanın varlığını zedeleyen durumun son toplu sözleşme marifetiyle önemli oranda aşıldığını kaydeden Yalçın, “Bundan sonraki süreçte memur sendikacılığı yarım asra yürüyecektir ancak bu süreçlerden bahsedilirken mutlaka bu toplu sözleşmeye ilişkin kıymetli cümleler kurulacaktır. Çünkü bu toplu sözleşmede önemli bir farkındalık oluşturmayı başarmış bulunmaktayız” şeklinde konuştu.
Toplu sözleşmede birçok kazanım elde ettiklerini dile getiren Yalçın, şöyle devam etti: “Sınıf öğretmeni ve okul öncesi öğretmeni için de şube sorumluluğu ücreti ödenmesini sağladık. 2 saat ek derse 211 lira net aylık ilave ücret alacak. Bunları kendi mücadelesiyle almıyor elbette. Ama sorulduğunda da ‘sendikanın ne faydası var’ diyerek sinirleri altüst eden cümleler kurmaya devam edenler var. Çünkü bu haklardan bedavadan faydalanıyor, bir bedel ödemiyor. Örgütlülüğün kıymetini nereden bilecek bu durumda. Başörtülü kızların özgürlükleri üniversitelerde turnikelere sıkıştırılırken, kamusal alan yalanıyla yok sayılırken 12 milyon 300 bin imzanın nasıl toplandığını, hangi mücadelelerin verildiğini nereden bilecek. Durumu bilse bile kıymet vermeyenler o hakları sendikalı olanların ve bedel ödeyenlerin üzerinden kolayca kullanıyor. Çünkü kamu görevlileri sendikacılığında bu anlamda bir denge yok.”
Kazanımlarımıza yenilerini ekledik
134,84 TL olan toplu sözleşme ikramiyesinin 400 TL’ye çıkarılmasını sağlayarak örgütlü olanı daha da kazançlı hâle getirdiklerinin altını çizen Yalçın, “Ayrıca okul öncesi ve sınıf öğretmenine, atölye şefliği görevi verilen öğretmenlere iki saat şube sorumluluğu ücretinin ödenmesi, RAM’larda özel eğitim öğretmenlerine ek ders ücretlerinin 15 saatten 18 saate çıkarılması, yaygın eğitim kurumlarında nöbet ücreti ödenmesi, eğitime hazırlık ödeneğinin artırılması, belletici görevi verilen öğretmenlere ilave artış sağlanması ve belletici görevinde de sınırın yükseltilmesi, ilave olarak yöneticilerin aylık ders ücret sınırının 56 saatten 64 saate çıkarılması, pansiyonlu okullardaki yöneticilere de belletmenlik ücretinin verilmesi, müdür ve müdür başyardımcılarının ilave ek ders ücretine bir saat daha eklenerek diğerleriyle eşitlenmesi gibi birçok önemli maddeyi bu toplu sözleşmeyle kazanımlarımız arasına ekledik” diye konuştu.
Meslek kanunu, kariyer basamaklarını içerecek şekilde hayata geçirilmelidir
Yalçın, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, kariyer basamaklarını içerecek şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Bu açıdan ortaya koyduğumuz refleksler, öneriler, görüşler, yaptığımız çalışmalar söz konusu. Meslek kanununun çıkarılması sürecini hızlandırma konusunda elimizden gelen gayreti ortaya koymaya devam edeceğiz.”
Temizlik ve güvenlik personeli açığı sorunu bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır
Eğitim kurumlarında temizlik personeli ve güvenlik sıkıntısının bulunduğuna dikkat çeken Yalçın, “Akşam okulda eğitim bittikten sonra okul temizliğine girişip okulu ertesi güne hazırlayan okul yöneticilerimiz var. Temizlik personeli eksikliği ve güvenliğe ilişkin sorunlar bildiriliyor sıklıkla. Bu sorun bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır” dedi.
Genel Başkan Ali Yalçın, Karabük Valisi Fuat Gürel ve Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş’ı ziyaret ederek, çalışmalara ilişkin görüş alışverişinde bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.