AKP’ye yakınlık ikinciyi rektör yapar mı

AKP’ye yakınlık ikinciyi rektör yapar mı

İÜ rektörlük seçimlerinde birinci Prof. Dr. Ali Akyüz, ikinci ise Yunus Söylet oldu. Akıllarda ise şu soru kaldı: Cumhurbaşkanı birinciyi mi yoksa hükümete yakın ikinciyi mi atayacak?

İSTANBUL - İstanbul Üniversitesi rektörlük seçiminde en çok oyu Çapa Tıp Fakültesi'nden Prof.Dr. Ali Akyüz aldı. İkinci sırada ise 'hükümetin adamı' olarak nitelendirilen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Yunus Söylet var. Akyüz ile Söylet arasında sadece 16 oy fark var. Şimdi gözler YÖK ve Cumhurbaşkanı Gül'de. Üniversite camiasının kafasında ise şu soru var: 'Oy farkının az olması ve Söylet'in hükümete yakın olduğu iddiaları sıralamada değişiklik yaratır mı?'
Yaklaşık 60 bin öğrencisi ve 2 bin 500 öğretim üyesiyle Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden İstanbul Üniversitesi önceki gün sandık başına gitti. 34 yıldır tıpçıların rektör olduğu üniversitede 14 kişi rektörlüğe talip oldu. Öğretim üyelerinden 2 bin 378'i oy kullandı. Kazanan yine tıpçılar oldu. Çapa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ali Akyüz, 483 oyla birinci sırada yer aldı. Akyüz 'ü 467 oyla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Yunus Söylet, 365 oyla Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Boydak takip etti. Kulislerde en çok oyu alan Prof.Dr. Ali Akyüz'ün liberal bir çizgide olduğu ve Çapa Tıp Fakültesi'nde sevildiği konuşuluyor. Yunus Söylet ise hükümete yakın bir isim olarak nitelendiriliyor. Rektör Mesut Parlak'ın da 'Hem aday olacaksın, hem bu adayın değerlendirileceği kurulun üyesi olacaksın, hem de siyasi iktidarın tercih ettiği bir kişi olacaksın. Böyle bir şey olamaz' dediği Söylet, rektörlüğe aday olduktan sonra YÖK üyeliğinden istifa etmişti.
Üçüncü olan Melih Boydak ilk altıda yer alan tıp fakültesi dışından tek öğretim üyesi oldu. Tek kadın rektör adayı Diş Hekimliği Fakütesi Öğretim Üyesi Gülçin Bermek ise sadece 81 oy alabildi.
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği İkinci Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Çelik beklentilerinin birinci sıradaki adayın atanması olduğunu belirtti.
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof.Dr. Tahsin Yeşildere ise birinci sıradaki adayın atanması için diğer beş adayın açıklama yapabileceğini belirterek “Bundan önceki atamada sıra değişikliği oldu. Kendi siyasi görüşlerine yakın olanı atadılar. Yunus Söylet'in de Cumhurbaşkanı tarafından YÖK Genel Kurul Üyesi olarak atanmış olması böyle bir izlenim veriyor” diye konuştu.


radikal



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum