AKP'de liste kavgası

AKP'de liste kavgası

8'inci madde sarsıntısı AK Parti'yi birbirine kattı. Ankara Milletvekili Faruk Koca, 'fire listesi' yüzünden özellikle Kürşad Tüzmen ve Köksal Toptan'dan çok sert tepki gördü.

PARTİ kapatmayı zorlaştıran maddede fire şoku yaşayan Ak Parti'yi dün de 'çetele' karıştırdı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ev sahibi, Ankara Milletvekili Faruk Koca'nın 'fire listesi', ret depreminin artçı sarsıntısı oldu. Listedeki Kürşad Tüzmen, Koca'nın üzerine yürüdü.
Koca'nın önceki akşam 8'inci madde oylamasının ardından Genel Kurul salonunda objektiflere yansıyan listesinde, Köksal Toptan, Murat Başesgioğlu, Kürşad Tüzmen, Vahit Erdem, Hilmi Güler, Reha Çamuroğlu, Sadık Yakut'un isimleri yer aldı. Gerilimli bir atmosferde toplanan Ak Parti grubundaki tansiyon dün iyice yükseldi. Sabah saatlerinde Meclis'te görülen Koca, toplantıya katılmadı.
Yakut: Yasaklı listesindeydim
Kuliste gazetecilerin ilgi odağı olan Vahit Erdem'i sorulardan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek kurtardı. Erdem, “Tahminlerin yanlış olduğu kanaatindeyim” demekle yetindi. Sadık Yakut da, “Partinin kapatılmasıyla ilgili bir madde ve sen de partilisin. Üstelik ben davada yasaklanması istenen kişilerden biriydim, olur mu öyle şey” diye konuştu. Reha Çamuroğlu, “Yazıp çizsinler bakalım, Allah yardımcıları olsun” dedi.
Toptan: Yazana değil yazdırana bakmalı
Koca'ya en sert tepkiyi Tüzmen ile Toptan verdi. Toptan, “Kimsenin haddi hakkı değil, yazanlara değil, yazdıranlara bakmak lazım” derken, Tüzmen sesini yükseltip masayı yumruklayarak, “Başbakan yalakalığı yapıyorsa hesabını verecek. Başbakan uçurumdan atlarsa, bize yakışan onunla uçuruma atlamaktır. Türk töresinde böyledir” dedi. Tüzmen, kendisini sakinleştirmeye gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a da “Bu ib.. nereden buluyor bu hakkı, Ağzına sı...ğım” diye bağırdı. Akdağ, “Sakin ol, bekle gazeteciler çıksın” derken, Tüzmen “Ben sakinim. Kim lan o şe...siz” dedi.
Erdoğan: Görev verilmedi
Bu gerilimin yansıdığı grup toplantısının basına kapalı bölümünde Tüzmen, “Bu arkadaşa böyle bir görev mi verildi?” diye sordu. Erdoğan da, “Kimseye böyle bir görev verilmedi, bu arkadaşa da verilmedi. Bu yanlıştır, çirkindir. Burada kimsenin demokratik oyunu sorgulayacak değilim. Böyle bir şey yaptıysa gereğini yaparız, gerekirse özür de diletiriz” diye konuştu.
Koca'dan yazılı özür açıklaması
Oylamalara kadar ortalarda görünmeyen Koca, daha sonra yazılı bir özür açıklaması yaptı. Liste hazırlamadığını öne süren Koca, “O çalışmanın kesinlikle fire listesi hazırlığı gibi bir amacı yoktu. Tümüyle o arkadaşları korumaya yönelik bir çalışmaydı. Çünkü muhalefet, 20-25 arkadaşımızla ilgili sürekli spekülasyon yapıyor, bunları da grubumuza pompalıyordu. Bu çalışma da bu arkadaşları tespit edip, kendilerini bu fitneye karşı uyarma amaçlıydı” dedi.
Tüzmen, Koca'nın üzerine yürüdü
Koca'nın özür dilemesi bile Kürşat Tüzmen'in öfkesini dindirmedi. Önce Meclis kulisinde 'Yeter ulan kimmiş o bizim adımızı karıştıran' diye bağıran Tüzmen, ardından Faruk Koca'nın üzerine yürüdü. Tüzmen, Koca'ya, “Sen kabinlere kamera mı yerleştirdin de kimin ne oy kullandığını biliyorsun?” diye bağırdı. Bunu gören ve kavgaya dönüşeceğini anlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, araya girdi ve Tüzmen'i Meclis bahçesine çıkardı. Yıldız'ın bu müdahalesiyle Ak Parti'de kavga ve yumruklaşma önlenmiş oldu. Bunun ardından Faruk Koca, Tüzmen ve Vahit Erdem ile bir araya geldi. Koca'nın Tüzmen ve Erdem ile buluşmasında Devlet Bakanı Hayati Yazıcı da hazır bulundu. Koca, yazılı olarak özür dilediği bu isimlerden bir kez de yüz yüze özür diledi.

Hürriyet



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.