AKP’de Gökçek krizi aşılamıyor

AKP’de Gökçek krizi aşılamıyor

Başbakan Tayyip Erdoğan kamuoyuna “başarılı” diye takdim ettiği büyükşehir belediye başkanlarından önce sırasıyla Antalya, Konya ve Kayseri'de mevcut başkanlarla yola devam edileceğini açıkladı. Ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı

Fakat parti içi ve parti dışı kamuoyunun asıl merak konusu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in durumuydu.

Üç dönemdir Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığını yürüten Melih Gökçek ve çevresinin söylediğine bakılırsa, Gökçek dördüncü dönem de yüzde 50'nin üstünde bir oyla yine seçilebilir. Gökçek cephesinin iddiası bu.

Ancak belli ki Erdoğan Melih Gökçek'in anketlerine pek güvenmiyor ve o yüzden de AKP, Ankara için anket üstüne anket yaptırıyor. Aday için AKP Genel Merkezi'nin yaptırdığı iki anketi yeterli görmeyen Erdoğan şimdi üçüncü anketi bekliyor.

Bu arada kesinleşen adaylar grup grup kamuoyuna ilan ediliyor. Aday ilanıyla ilgili yapılan her toplantıda kamuoyunun aklına hemen Gökçek'in durumu geliyor. Haliyle Gökçek'in de öyle. Ama en son önceki gün Ankara'da yapılan toplantıda da Gökçek'in durumuyla ilgili bir açıklama yapılmaması o cephede moralleri ciddi biçimde bozmuş durumda. Başbakan Erdoğan, Melih Gökçek'e adeta “Çin işkencesi” çektiriyor.

Süreci uzattıkça uzatıyor.

Bunun nedenini kesin olarak bilmek mümkün değil. Ancak AKP kulislerinde konuşulan bazı tahminler var. Birincisi AKP içinde, hem de parti üst yönetiminde Gökçek'e karşı kuvvetli bir itiraz var. Başbakan işi uzatıp, anketleri yenileyerek muhalefeti ikna etmeye çalışıyor. Yani son anket de tamamlandıktan sonra “görüyorsunuz Melih Bey'i aday yapmazsak Ankara riske giriyor” diyecek ve böylelikle Gökçek muhaliflerini yumuşatacak.

Ya da tam aksini Melih Gökçek'e söyleyecek:

“Melih Bey geçen 15 yılda Ankara'ya önemli hizmetler verdiniz. Başarılı oldunuz ancak bu süre içinde epey de yıpranmışsınız, partide muhalefet olduğu kadar seçmende de bir güvensizlik seziliyor. O yüzden yıpranmamış bir arkadaşımızla bu seçime girelim, sizin de desteğinizle onu seçtirelim. Ankara'yı CHP'ye kaptırmayalım...”

Bu ve benzeri pek çok spekülasyon yapılıyor kulislerde. Ki zaten AKP içinde Melih Gökçek karşıtı güçlü bir lobi var. Bu lobi, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok veya Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki isimlerini ön plana çıkarma gayreti içinde. Sürpriz isim olarak da Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın ismi dolaştırılıyor.

Özetle AKP ve Erdoğan Ankara adayını belirlemede Gökçek faktörü yüzünden zorlanıyor. Süreç uzadıkça uzuyor, adeta Gökçek ismi partisince bilinçli biçimde çürütülüyor.

Sürecin uzatılması, bazılarınca Başbakan Erdoğan'ın “müthiş siyasi taktiği” diye takdim ediliyor. Ancak eğer gerçekten böyle bir taktik varsa bunun ters tepme ihtimali de oldukça yüksek. Eğer en sonunda yine Melih Gökçek adı açıklanacaksa seçmen acaba şu soruyu sormayacak mı?

“Madem başarılı idi, en uygun adaydı, niye bugüne kadar sürüncemede tuttunuz, tereddüt ettiniz?”

Acaba geri planda bir takım pazarlıklar mı döndü, sorusu akıllara gelmeyecek mi?
vatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum