AK Parti'de 3 büyükşehirde sürpriz yok

AK Parti'de 3 büyükşehirde sürpriz yok

Yerel seçimlere 4 aydan az bir süre kalırken, gözler adaylarını belirlemeye çalışan partilere çevrildi.

Geçtiğimiz hafta sonu teşkilatlarda temayül yoklaması yapan AK Parti'de, 29 Mart'ta yarışa girecek isimler netleşmeye başladı.
Başbakan Tayyip Erdoğan, 3 büyükşehir adayını dün Şeb-i Arus törenleri için gittiği Konya'da ilan etti. Buna göre iktidar partisi, Antalya'da Menderes Türel, Kayseri'de Mehmet Özhaseki ve Konya'da Tahir Akyürek'le yola devam edecek. Başbakan Erdoğan, İstanbul ve Kocaeli adaylarını ise pazar gününe bıraktı.

Konya'da toplu açılışları yaptıktan sonra Büyükşehir Belediyesi'ne geçen Başbakan Erdoğan, burada düzenlediği basın toplantısıyla AK Parti'nin ilk adaylarını açıkladı. Kademe kademe en geç 15 Ocak'a kadar tüm adayları kamuoyuna tanıtmış olacaklarını söyledi. Erdoğan, aday belirleme kriterlerini ise şöyle izah etti: "En önemlisi halkın içinden, sevdiği, beğendiği, itimat ettiği inandığı adayları tespit ediyoruz. Belediye başkanlığında hizmet yetmiyor, yeterli olan şey halkın gönlünü elde edebilmektir. Eğer bir belediye başkanı halkın gönlünü elde edemiyorsa şehri altınla kaplasa altyapıyı en güzel şekliyle yapsa netice almak mümkün değil. Öncelikle halkın sevgisini, muhabbetini kazanabilmek aslolandır. Halkımızın, 'ben de olsaydım işte bu arkadaşı aday gösterirdim' diyebileceği bir aday belirleme süreci içindeyiz."

Parti içi demokrasinin çalışmadığı eleştirilerini kabul etmeyen Erdoğan, bunun en iyi AK Parti'de işletildiğini savundu. Adaylık sürecinde temayül yoklamaları, kamuoyu anketleri ve milletvekillerinin kanaatlerinin göz önünde bulundurulduğunu anlattı. Milletvekillerinin yaklaşımlarının karşılanamadığı durumlarda anlayış beklediğini belirten Erdoğan, şu mesajı verdi: "Biz burada sayıya bakamayız. Parti içi demokrasi diyerek olaya yaklaşırsak, o zaman kusura bakmayın, bu işte teşkilatı gayet güzel bir şekilde maniple etmiş olan belediye başkanları orada saltanatı kurar, bir daha da o saltanat elden gitmez. Biz bu oyuna da gelmeyiz. Onun için değerlendirmelerimizin hepsinin skala içinde ayrı ayrı puanları vardır. Bu puanlamayı da neresi yapar? O puanlamayı da Merkez Yürütme Kurulu yapar. Nihai karar Merkez Yürütme Kurulunundur, Tayyip Erdoğan'ın değildir. Bunu özellikle bilmenizi istiyorum çünkü ben bütün bu işin yükünü, günahını yüklenemem."

Başbakan Tayyip Erdoğan, daha sonra isimlerini açıkladığı adaylarla ilgili tek tek değerlendirmelerde bulundu.

Mevlânâ buluşturdu

Mevlânâ'nın vuslatının 735. yıldönümü törenleri Başbakan Tayyip Erdoğan ile anamuhalefet lideri Deniz Baykal'ı buluşturdu. Mevlânâ Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende, Dubai Emiri Şeyh Maktum'un oğlu Veliaht Prens Macid bin Muhammed bin Raşid el Maktum da hazır bulundu. El Maktum, Başbakan Erdoğan'ın soluna oturdu. Erdoğan ile Baykal'ın arasında ise Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yer aldı. Anma programının başında Erdoğan ve Baykal tokalaşarak kısa bir süre sohbet etti. Baykal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki tartışmanın sorulması üzerine programı televizyondan kaydettirdiğini, dönünce izleyeceğini vurguladı. Başbakan Erdoğan da tartışmayla ilgili olarak 'Halk izliyor' karşılığını verdi. Daha sonra sırayla kürsüye çıkan iki lider, İslam dininin terörle anılmasına karşı çıktı. Liderler Mevlânâ'dan örnekler vererek, İslam'ın sevgi ve hoşgörü dini olduğunun altını çizdi. Erdal Şen, Konya

Menderes Türel (Antalya)

Baykal'ın memleketini CHP'den aldı

2004 seçimlerinde Deniz Baykal'ın memleketi olan Antalya'yı CHP'nin elinden aldı. Şehrin en önemli sorunlarından olan altyapı ve yol çalışmalarına ağırlık verdi. 'Antalya Kalkınma Planı' adı verilen acil projeler kapsamında 600 milyon YTL'lik yatırım gerçekleştirdi. Yürüyen merdivenli üstgeçitlerin yanı sıra trafiği rahatlatan altgeçitleri kente kazandırdı. Raylı toplu taşıma sistemini yılbaşında hizmete sokacak.

Mehmet Özhaseki (Kayseri)

Borcu olmayan tek belediyenin başkanı

3 dönemdir Kayseri Büyükşehir belediye başkanı. Borcu olmayan tek büyükşehir belediyesinin başkanı. 2004 yerel seçimlerinde yüzde 70,2 gibi rekor bir oy aldı. Yamula Barajı, Eskişehir Gecekondu Önleme Bölgesi gibi projelere imza attı. Başlattığı yeni stadyum inşaatı tamamlanma aşamasında. Raylı sistem önümüzdeki günlerde hizmete girecek. Erciyes Master Planı ise ihale aşamasında.

Tahir Akyürek (Konya)

Konya ve Mevlânâ'yı 105 ülkede tanıttı

2004'te yüzde 63 oy alarak belediye başkanı oldu. 20 köprülü kavşağı hizmete soktu. 16 yıldır inşaatı devam eden ve 2004'e kadar sadece yüzde 35'i tamamlanan Mevlânâ Kültür Merkezi'ni tamamladı. Açtığı Konya Meslek Eğitim Merkezi, 40 bin mezun verdi. Mevlânâ'nın Mesnevi'sini 14 dilde bastırdı. 105 ülkede Konya ve Mevlânâ'yı tanıtmak için programlar düzenledi.
zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.