AK Parti azınlık hükümeti nasıl kuracak? Bomba kulis

AK Parti azınlık hükümeti nasıl kuracak? Bomba kulis

Azınlık hükümeti tartışmalarına ilişkin Muharrem Sarıkaya, AK Parti kulislerinde dolaşan 'hiçbir parti desteğine ihtiyaç duymadan seçime gitme' seçeneği'ni yazdı.

İNTERNETHABER.COM- MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın dün (4 Ağustos 2015) Reuters'tan Ercan Gürses'e yaptığı "Azınlık hükümeti" açıklaması gündeme bomba gibi düştü. Reuters'ın ikinci kes yayınladığı"Kasımda erken seçim yapılması konusunda uzlaşırsak AK Parti azınlık hükümetine destek verebiliriz" açıklamasının çarpıtıldığını ifade eden Yalçın, "Azınlık hükümetine destek vermeyeceklerini ve karşı olduklarını" belirtti.

AZINLIK HÜKÜMETİ VE ERKEN SEÇİM SENARYOLARI

Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya, bugünkü yazısında, AK Parti'nin 'görünmeyen ortağı' olarak eleştirilen MHP'nin, azınlık hükümeti açıklamasının ardından, oluşabilecek erken seçim ve azınlık hükümeti senaryolarını ve oluşabilecek ihtimalleri,AK Parti kulislerinden edindiği bilgilerle yazdı.

KRİTİK AK PARTİ VE MHP KULİSİ

Sarıkaya, ulaştığı MHP'li isimlerin de destek vermeyeceklerini açıkladığını, "Seçim tarihi belli olmak kaydıyla destek verir misiniz?" sorusuna  MHP’nin 5 üst yöneticisinin de yanıtının "Azınlık hükümetine destek vermeyeceğimizi birinci elden açıkladık. Her şartta azınlık hükümetine karşıyız." yönünde olduğunu ifade etti.

davutoglu-bahceli-koalisyon-gorusmesi.20150805104939.jpg
DÖRT OLASILIK

Ortada 4 olasılık olduğunu belirten Sarıkaya, 'Ya, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, istikşafi görüşmelerde ortaya çıkan duruma da bakıp büyük koalisyonu kuracağını' , ancak, ileride toplumsal sağ tabandan gelecek, “CHP ile hükümet kurdunuz” eleştirilerinden çekindiği için AK Parti teşkilatının buna yanaşmadığını belirtti ve şöyle devam etti:

"DSP ile 1999’da koalisyona girdiği için 2002’den bu yana MHP’ye yaptığı eleştirinin, kendisine döneceğinden çekiniyor.  Arzuladığı MHP ile koalisyonun imkânsızlığını da görüyor, HDP’yi de zaten baştan istemiyor.

Geriye ise azınlık veya seçim hükümeti kalıyor."

"GÜVENOYUNA GİDERSE..."

Bir başka yolun daha olduğunu söyleyen Sarıkaya, hiçbir partinin desteğine ihtiyaç duymadan AK Parti hükümetiyle seçime gidilebileceğini;  AK Parti kulislerinde gitmesini sağlayacak bir formülün konuşulduğunu; bu formüle göre, hükümeti kurmakla görevlendirilen Davutoğlu'nun 45 günün dolacağı 24 Ağustos’tan birkaç gün önce Cumhurbaşkanı’na hükümet listesini sunacağını, Cumhurbaşkanı'nın onaylayacağını ve güvenoyu sürecini başlatacağını, Meclis'in olağanüstü toplantıya çağrılacağını ve hükümet programının okunur, bir hafta içinde de güvenoyuna başvurulacağını, bunun sonucunda eğer, gizli oylama yapılır ve diğer partilerden 18 milletvekili hükümete güvenoyu desteği verirse, ilkbahara kadar azınlık hükümetiyle yol alınacağını yazdı.

erdogan-davutoglu.20150805104905.jpg
"SEÇİME GÖTÜREN YİNE AK PARTİ OLUR"

"Güvenoyu alamasa da seçime götüren yine AK Parti hükümeti olur. Ayrıca, seçim hükümetinin kurulması bu yolla engellendiği gibi, bakanlık alması istenmeyen HDP’nin de önü kesilir." diyen Sarıkaya, Anayasa’nın 116’ncı maddesindeki hükmü hatırlattı:

“45 gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı veya kurulduğu halde güvenoyu alamadığı takdirde Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı’na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.”

Bu hükme göre, hükümet kurulamadığı için değil, güvenoyu alamadığı için seçime gidilmiş olacağını belirten Sarıkaya, böylelikle Türkiye'yi sandığa götürenin de AK Partiolacağını ifade etti.

"BU FORMÜL MHP'Yİ RAHATLATIR"

Davutoğlu'nun buna onay veriip vermeyeceğinin, muhalefetin itiraz edip etmeyeceğinin belli olmadığını dile getiren Sarıkaya, HDP’nin bakanlık almadan seçime gidilecek ve kendisinin de desteğine ihtiyaç duyulmayacak olması nedeniyle bu formülün MHP’yi rahatlatacağını ileri sürdü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum