AİHM İmralı dosyasını kapattı

AİHM İmralı dosyasını kapattı

AİHM, teröristbaşının başvurusunu esasa bile girmeye gerek görmeden reddetti ve "Türkiye hükümleri yerine getirdi" dedi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yeniden yargılanmayı isteyen PKK'nın başının Türkiye aleyhine dava açma talebini reddetti. Merkezi Strasbourg'da bulunan mahkeme dün verdiği hükmünde Öcalan'ın talebini 'kabul edilemez' buldu. Mahkeme, Ankara'nın, AİHM'nin hükümlerini yerine getirdiğine vurgu yaptı. Mahkeme, Öcalan'ın talebini reddetme gerekçesini ise yeniden yargılama prosedürünün Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkı kapsamına girmediği şeklinde açıkladı. AİHM 12 Mayıs 2005'te Öcalan'ı yargılayan DGM'nin askeri yargıç nedeniyle bağımsız ve tarafsız bir mahkeme olmadığına, dolayısıyla adil yargılama ilkesinin ihlal edildiğine karar vermişti. Öcalan da bunun üzerine yeniden yargılanmak istedi, ancak İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi reddetti. Öcalan bunun üzerine AİHM'ye başvurdu. Ancak AİHM kararlarının uygulanmasını denetlemekle yükümlü Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirdiği gerekçesiyle 2007'de gündemindeki Öcalan dosyasını kapattı. Öcalan'ın avukatları bunun üzerine AİHM'ye başvurdu. AİHM 2'nci Dairesi de dün bu başvurunun incelemeye alınmasını reddetti.

GEREKÇELİ KARAR
Gerekçeli kararda, Bakanlar Komitesi'nin 2007'deki kararını, ulusal mahkeme kararını ayrıntılı olarak inceledikten sonra 2005 tarihli AİHM hükmünün Türkiye tarafından gereği gibi uygulandığından tatmin olarak verdiği belirtildi. Kararda, yeniden yargılama prosedürünün, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde yer alan adil yargılanma hakkı kapsamına girmediğine hükmedildi. Karar aralarında Türk yargıç Işıl Karakaş'ın da bulunduğu, 7 yargıçlı 2'nci daire tarafından oybirliğiyle alındı. Öcalan'ın talebinin reddedilmesi, PKK liderine yeniden yargı yolunun açılabileceği kaygısı nedeniyle değiştirilemeyen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 311. maddesine ilişkin tartışmaları da etkileyecek. Öcalan'a yeniden yargı yolunun açılmamış olması, bu maddenin 2. bendinin değiştirilebileceği anlamına geliyor. Bu maddenin değiştirilmesiyle Ankara'nın uygulayamadığı 208 AİHM kararının uygulanabilmesi söz konusu olacak.

TÜRKİYE İÇİN 2 OLUMLU KARAR
Avrupa Konseyi'nin İşkenceyi Önleme Komitesi de geçen hafta raporunda, Öcalan'ın tutukluluk koşullarının Avrupa standartlarında olduğunu belirtmiş, tecrit edildiği yönündeki iddialara karşı son noktayı koymuştu.
Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.