Af müjdesi

Af müjdesi

Başbakan Tayyip Erdoğan, vatandaşın devlete borçlarıyla ilgili çalışmanın bayramdan önce çıkacağını söyledi. 300 kalemde borç faizi silinecek, kalan miktar taksite bölünecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesi'ne katılmak için Güney Kore'ye hareketinden önce milyonlarca esnaf ve vatandaşa müjde verdi. Erdoğan, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda en geç arife günü açıklama yapacaklarını söyledi. Hükümet; ödenmemiş vergi, prim, elektrik, su, doğalgaz, emlak vergisi, stopaj, harçlar, trafik cezaları gibi toplumun her kesimini ilgilendiren 300'ü aşkın kalemde tüm kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını hedefleyen çalışmayı tamamladı. Hazine'ye 50 milyar liralık gelir getirmesi beklenen düzenleme milyonlarca vatandaşa nefes aldıracak.

FAİZLER SİLİNECEK:
Yapılandırma ile vatandaşın devlete olan borçlarının bugüne kadar birikmiş gecikme faizlerinin büyük bir kısmı silinecek. Anapara borcu üzerine enflasyon artışı dikkate alınarak bir vade farkı konulacak ve borçlar 36 ayı bulan sürelerde taksitlendirilecek. Konulacak vade farkı kamu borcunu ödemeyi teşvik edici olacak.

BELEDİYE BORÇLARI:
Yeniden yapılandırmanın kapsamına emlak vergisi, su ve elektrik borçlarının da eklenmesi üzerinde duruluyor. Böylece vatandaşın belediyelere olan borçları da kapsam içine alınmış olacak.

TRAFİK CEZALARI:
Yıllardır birikmiş halde duran ve geçtiğimiz günlerde postaya verilen trafik cezaları da çalışmaya dahil olacak. Bu cezalardaki yüksek faizler silinerek taksit imkanı getirilecek. Ayrıca, tarımsal sulama birliklerinden olan borçlar da eklenecek. Bu arada EPDK, SPK ve BDDK gibi üst kurulların kestiği cezalar da kapsama girecek.

AĞUSTOS ÖNCESİ:
Yapılandırılacak borçlar bu kararın alındığı Ağustos ayına kadarki süreyle sınırlı olacak. Bu tarihten sonraki borçlar ve şu an gerçekleşen gecikmeler kapsam dahiline alınmayacak.

VERGİ İNCELEMESİ YOK:
Gönüllülük esası ile son 5 yıllık vergi matrahını sırasıyla yüzde 30, yüzde 25, yüzde 20, yüzde 15 ve yüzde 10 oranında arttıran mükellefe geçmişe dönük 'vergi incelemesi yapılmayacak' garantisi verilecek. Şirketlere yeni sayfa açma imkanı sağlanacak.

IMF BORCU 2012'DE BİTECEK
Başbakan Tayyip Erdoğan, Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan son borç taksidinin 2012'de ödeneceğini açıkladı. Erdoğan, son borç taksidinin 6 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, bu miktarın tamamının 2012 yılında ödeneceğini belirtti. "8 yıl önce IMF'ye borcumuz 23.5 milyar dolardı" diyen Erdoğan, "2012 sonuna doğru bütün borçlarımızı kapatacağız" dedi.

KART BORÇLUSU UNUTULMASIN
Borç yapılandırması çalışmaları sürerken; kredi kartı borçlarının da bu kapsama alınması gündeme geldi. TAKVİM'in çeşitli kesimlere sorduğu bu öneri yaklaşık 10 milyon kişinin nefes almasını sağlayacak. Birçok kesimden destek gören bu önerinin çalışmada yer alması için Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bir engel olmadığını, buna bankaların karar verebileceğini söylemişti. Daha önce yapılan uygulamadan binlerce vatandaş yararlanıp borçlarını ödemişti.
takvim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.