ADSL'nin pabucu dama mı atılıyor?

ADSL'nin pabucu dama mı atılıyor?

Üçüncü nesil mobil iletişim sistemleri (3G) ihalesinde Turkcell A tipi, Vodafone B tipi, Avea C tipi lisans kullanma hakkını kazandı. Peki 3G neler getirecek, neler götürecek?

Cep telefonu kullanıcılarına yeni iletişim olanakları sağlayacak üçüncü nesil mobil iletişim sistemleri (3G) ihalesinde, A tipi lisans için en yüksek teklifi 358 milyon avro ile Turkcell verdi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) yapılan ihale, Turkcell, Vodafone ve Avea şirket yöneticileri ile BTK Genel Başkan Yardımcısı Orhan Öge başkanlığındaki komisyon üyelerinin katılımıyla başladı.

İhale, A tipi lisans için şirketlerin teklif verme sırasına göre kapalı zarfların açılmasıyla başladı.

Kapalı teklifler sırasıyla Vodafone (298 milyon), Turkcell (287 milyon), Avea (285 milyon) avro oldu.

Öger'in sorusu üzerine her üç şirket de sözlü açık artırmaya katılacaklarını bildirdi.

10 milyon avro ve katları şeklinde gerçekleşen açık artırmada, en düşük kapalı teklifi veren Avea'nın 318 milyon avro, Turkcell'in 328 milyon avro teklif ettiği ilk turda Vodafone açık artırmadan çekildi.

İkinci turda Avea 348 milyon avro, Turkcell ise 358 milyon avro teklif etti.

Üçüncü turda Avea'nın çekilmesi üzerine, A tipi lisans ihalesinde en yüksek teklifi 358 milyon avro ile Turkcell vermiş oldu.

İhale, onay makamının uygun bulması ile kesinleşecek..

3G B tipi lisansı Vodafone'nın

Cep telefonu kullanıcılarına yeni iletişim olanakları sağlayacak üçüncü nesil mobil iletişim sistemleri (3 G) ihalesinde, B tipi (35 Mhz) lisans için Vodafone ve Avea'nın 250'şer milyon avro teklif vermesi üzerine çekilen kurayı, Vodafone kazandı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) yapılan ihalede, B tipi lisans için Vodafone ve Avea kapalı zarf usulüyle teklif verdi.

Şirketlerin yeterliliklerinin incelenmesinin ardından tekliflerin bulunduğu kapalı zarflar açıldı.

Vodafone ve Avea, asgari bedel olan KDV hariç 250 milyon avro teklif verdi.

BTK Başkan yardımcısı Orhan Öge, her iki firmaya da sözlü teklif vermeye katılıp katılmayacaklarını sordu.

Vodafone ve Avea yetkililerinin, sözlü açık artırmaya katılmayacaklarını açıklamaları üzerine B tipi lisans için kura çekildi. Kurayı Vodafone kazandı.

3G C tipi lisans ihalesini Avea kazandı

Üçüncü Nesil Mobil Haberleşme Sisteminin (3G) kurulmasına ilişkin ihalede, Avea, C tipi lisans (30 MHz) için 214 milyon avro teklif verdi.

3G D tipi lisans ihalesi iptal edildi

Üçüncü Nesil Mobil Haberleşme Sisteminin (3G) kurulmasına ilişkin, D tipi (25 MHz) lisans için teklif veren firma olmadığından ihale iptal edildi.

3G neler getirecek, faturaya nasıl yansıyacak?

Üçüncü nesil cep telefonu şebekelerinin Türkiye'deki macerası geç de olsa başlamak üzere. Peki 3G neler getirecek, tüketiciye ve operatörlere maliyete ne olacak?

Uzun zamandır konuşulan tartışılan üçüncü nesil haberleşme sistemi 3G nihayet Türkiye'ye geliyor. Peki bu sistem neler getirecek, faturaya yansıması ne olacak?

3G'nin hayatımıza girmesiyle artık cep telefonundan görüntülü konuşma yapabileceğiz. Cepten internete bağlanmak da ADSL'den bile hızlı olacak.

Vodafone Türkiye Telekomünikasyon Politikaları Başkanı Dr. Esen Sirel Ongun, "İnternete ADSL gibi geniş banttan bağlanılacak. Film ve müzik klipleri 'cep'e çok daha hızlı indirilebilecek. İnteraktif oyunlar yayılacak, video mesajlaşma gerçekleşebilecek" dedi.

En çok merak edilenlerden biri ise bu teknolojinin tüketicinin cebine nasıl yansıyacağı... 3G ile veri indirme ücretlerinin mevcut GPRS tarifelerine göre daha ucuz olması bekleniyor. Operatör arasındaki rekabetten de yine tüketici karlı çıkacak.

Ongun, "İnternet üzerindeki vergi de düşürüldü, çok iyi haber" diye konuştu.

Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamı 3G'ye geçti, hatta 4G'yi test etmeye başladı. Peki bu konuda dünyayı epey geriden takip eden Türkiye için bu bir avantaj mı dezavantaj mı?

Dr. Ongun, "Bu gecikme aslında Türkiye'nin avantajına oldu. Çünkü, daha kaliteli bir altyapı ortaya çıktı ve cihazlar çoğaldı. 3G için çok cazip fiyatlar var" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.