Adı KKTC, kodu CTR

Adı KKTC, kodu CTR

KKTC yönetimi devletin adından Türk ifadesinin çıkarılacağı iddialarına Türk isminin pek çok yerde belirtildiği yeni pasaportları tanıtarak yanıt verdi

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin artık “Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak anılacağına dair iddialar yeni pasaport tasarımlarıyla yalanlandı. KKTC Bakanlar Kurulu, Türkiye ile paralel yürütülen e-pasaport ve kimlik projesi çerçevesinde hazırlanan yeni pasaportları basına tanıttı.

KKTC hükümet sözcüsü ve İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu, daha önce isim değişikliği iddialarını yalanladıklarını belirterek, yeni pasaportlarda KKTC adının hem ön sayfa hem de diğer sayfalarda Türkçe ve İngilizce yer alacağını, uluslararası kodunun ise, 3 harfli olması şartı nedeniyle İngilizce CTR (Cyprus Turkish Republic- Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) olacağını açıkladı.


Güvenlik bandı ay-yıldız

KKTC Bakanlar Kurulu’nun dün kabul ettiği tasarımlara göre yeni KKTC pasaportları uluslararası kurallara uygun olarak borda olacak. Pasaportun içteki ilk ve son sayfalarda amblem ve gemi motifleri bulunacak. Pasaportun gözle görülmeyen yerlerinde ise ay ve yıldız motifi, güvenlik bandı olarak kullanılacak.

Pasaportun iç sayfalarında Türkçe ve İngilizce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yazacak. KKTC’nin uluslararası sivil havacılık kurallarına göre, 3 harfli olması gereken uluslararası kodu ise Türkçe KTC (Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) İngilizce ise CTR (Cyprus Turkish Republic) olarak belirtilecek.

Rumlar “Geçersiz” diyor

Bakan Nazım Çavuşoğlu yeni pasaportların en geç bu yılın sonunda kullanımına başlanacağını belirtti. Ancak yeni pasaportlar eskileri gibi Kıbrıs Rum Kesimi tarafından tanınmayacak. Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Markulli, KKTC’deki yeni e-pasaport projesiyle ilgili yaptığı açıklamada, eskisinin yasadışı ve geçersiz kabul edildiğini, yenisinin de aynı statüde olacağını kaydetti.


 Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.