Adaylara tercih listesi tüyoları

Adaylara tercih listesi tüyoları

Adaylara tercih listesi tüyoları

 

Üniversite kapılarını aralamaya ramak kala adaylara tercih listesi tüyoları....
 
 
Üniversite kapılarını aralamaya ramak kalaadaylar a tercih listesi tüyoları: Başarı sıranız en sağlıklı gösterge. Katsayı değişikliğine ve AOBP'ye dikkat. Kontenjan artışı sanıldığının aksine sadece yüzde 4
 
Üniversiteye yerleşmenin son dönemecinde adaylar bu kez tercih listesi hazırlarken ter döküyor. İşte Uzmanlardan öğrencilere tercih rehberi:
 
- PUANDAN ZİYADE BAŞARI SIRASI: Tercih listesi oluşturulurken puandan ziyade, Türkiye'deki başarı sıranızı göz önünde tutmalısınız. Her yıl sistem ya da sayılar değişse de başarı sıraları bize en sağlıklı göstergeyi sağlar. Bu doğrultuda kesin tahmin yürütmek veya bire bir kıyaslamak söz konusu değildir. Bu sebeple sene başında hedeflediğiniz programları tercih etmek için, ÖSYM veri analizlerini çok iyi inceleyin ve bir uzmandan destek alın
 
- DEĞİŞİKLİKLERE DİKKAT: Bu yıl yerleştirme puanları hesaplanırken iki değişiklik yapıldı. Birinci değişiklik katsayı eşitlemesiyle adayların alan içi alan dışı puanları hesaplanmayacak. Sadece 0.12 ile çarpılmış puanları olacak. Her aday 180 puanı geçtiği takdirde isteği programı tercih edebilecek. Bu durumda MF alanı öğrencilerinin hukuk programlarına, TM alanı öğrencilerinin de TS alanında özellikle iletişim programlarına öncelikle yerleşme şansı arttı. 
 
 
- AOBP BU YIL 60 AMA: AOBP geçen yıl en fazla 75 iken bu yıl en yüksek 60 olacak. Her programın ortalama 8 ile 11 puan arasında puanı düşecektir. Ancak eğitim ve fen edebiyat fakültelerinde kontenjan azaldığı için düşme beklenmiyor. Bunun yanında adaylara önerimiz bu sistem değişikliğini baz alan birtakım dönüştürme çalışmalarının da istenen sonucu vermeyeceği ve bu tür dönüştürmeleri kullanmamalarını öneriyoruz. 
 
- ÖSYM SIRALAMASI ÖNEMLİ: ÖSYM kılavuzunda bulunan başarı sıraları genelde dikkate almamanız gereken veridir. Ancak Hukuk, Eğitim, İletişim bölümlerinde sıralamalar uyum göstermeyeceği için bu programları yazarken dikkat etmelisiniz. Adaylar ÖSYM 'nin bu yıl kontenjanları arttırdığı gibi bir izlenime kapılmamalılar. Çünkü AÖF programlarının kontenjansız halden kontenjanlı hale getirilmesi sonucu oluştu. Kontenjan artışı sadece %4. Adaylar tercihlerinde ÖSYM'nin başarı sıralarına dikkat etsinler ancak hukuk ve iletişim programlarında oldukça dikkatli tercih yapmalılar.
 
 
10 ADIMDA LİSTE HAZIRLAMA REHBERİ
 
1- Alternatifli bir tercih listesi oluşturun. Tek bir üniversite ya da bölüm üzerine odaklanmayın.
 
2- Tercih listenizi puanınıza bakarak değil, başarı sıranızı göz önünde tutarak hazırlayın. Zira puanlar her yıl farklılık göstermekte.
 
3- Alternatifli olarak oluşturduğunuz tercih listesinden, önceliklerinizi göz önünde bulundurarak ve uzman yardımı alarak, eleme yöntemiyle listenizi son haline getirin.
 
4- Tercihlerinizi yaparken ilk altı tercihinizin kendi başarı sıranızdan yukarıda ve en çok istediğiniz üniversite ve bölümler olmasına dikkat edin.
 
5- Tercih listenizde başarı sıranızdan yüksek tercihlere yer verdikten sonra, başarı sıranıza yakın ve denk on ya da on iki tane tercih yapmalısınız.
 
6- Önemli olan tercih sırası değil, puan sıralamasıdır (Örneğin, puanı birbirinden farklı iki öğrenciden, ilgili bölümü önce tercih eden kişi değil; puanı yüksek olan kişi yerleştirilir.)
 
7- Son altı veya sekiz tercihinizde girmek istediğiniz bölüm ve üniversiteleri göz ardı etmeden, inebildiğiniz başarı sırasına kadar tercihlerinizde yer vermelisiniz. Yazdığınız son tercih, sizin gitmeyi tercih ettiğiniz son üniversite ve bölüm olmalı.
 
8- 2012 ÖSYS' de tercih yapıp, yerleştirilmediğiniz takdirde, 2013 ÖSYS' de herhangi bir puan kaybına uğramazsınız. Ancak 2012 ÖSYS' de merkezi yerleştirme ile (Açıköğretimin dahil) yerleştirilirseniz, 2013 ÖSYS' de puan kaybı yaşarsınız.
 
 
9- Tercih dönemini, açıklanan tarihleri göz önünde bulundurarak, son gününe kadar kullanınız.
 
10- Yurtdışında eğitim almayı tercih ediyorsanız, YÖK Denklik Bürosu' ndan alacağınız diplomanın denkliği olup olmadığını öğreniniz. Türkiye' de geçerliliği olmayan üniversiteleri tercih ederken iyi araştırma yapınız.
 
Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.