Adalet Bakanı: Tüm çabamız bağımsız yargı

Adalet Bakanı: Tüm çabamız bağımsız yargı

Adalet Bakanı: Tüm çabamız bağımsız yargı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından düzenlenen, “Türk Yargı Sistemindeki Reformlar, Dünden Bugüne HSYK ve Avrupa Uygulamasıyla Mukayese” sempozyumu dün Swissotel’de yapıldı.

TÜM ÇABAMIZ BAĞIMSIZ YARGI

Açılışta konuşan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yargının altyapı eksiklikleri, insan kaynağı ve mevzuattan kaynaklanan sorunları olduğunu belirterek, “Tüm çabamız daha bağımsız ve tarafsız yargının oluşturulmasının yanında yargılamanın makul sürede sonuçlandırılması, vatandaşımızın memnuniyetini esas alan insan odaklı bir anlayışın yerleştirilmesi, uluslararası gelişmelere açık ve modern dünya ile entegre olmuş, özgürlükleri koruyan ve genişleten hukuk anlayışının sağlanmasıdır” dedi.

YARGININ ARINMA YERİNE KİRLİLİĞİ ARTACAK

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ise yargının toplumu arındıran unsur olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi: “Bağımsızlığı ve tarafsızlığı sağlanmamış bir yargının arınma yerine kirliliği artıracağı kuşkusuzdur. Yüksek yargı organları ile kurulların kürsü hâkim ve savcıları üzerinde oluşturduğu korku ve kaygılar giderilmedikçe bağımsızlıktan bahsedilemez.

VİCDANIN ÖZGÜRLEŞTİRİLMESİNE BAĞLIDIR

Kuşkusuz yargı bağımsızlığı, yargının her türlü eleştiriden ve sorgulamadan bağımsız olacağı anlamına gelmediği gibi onu kamusal sorumluluktan muaf tutan bir dokunulmazlık zırhı olarak da görülemez. Şayet bağımsızlık bu şekilde algılanırsa yargının oligarşik bir yapıya dönüşmesi ve elde edeceği güçle demokratik sistemin işleyişini sakatlaması gibi ciddi bir tehlike ortaya çıkacaktır. Unutmayalım, yargının tarafsızlığı yargıcın vicdanının özgürleştirilmesine bağlıdır.”

ASKERİ VESAYETE SON VERİLECEK

Kılıç, insan onurunun bütün anayasal ilkelerin, kavramların ve değerlerin ötesinde yer alan tek üstün değer olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Türk yargı sisteminde bugüne kadar yapılmış ve bundan sonra yapılacak tüm değişikliklere bu pencereden bakmak ve değerlendirmek zorundayız. Bu bağlamda 2010 yılında yapılan anayasa değişiklikleri ile yıllardır oluşan askeri ve yargısal vesayetin varlığına son verilmesini Türk demokrasisi adına önemli bir ilerleme olarak görüyorum. Eksikliklerin ve yetersizliklerin yeni dönemde tamamlanması gerçeğini gözardı edemeyiz.”

AİLE FOTOĞRAFI ÇEKTİRDİLER

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca düzenlenen, “Türk Yargı Sistemindeki Reformlar, Dünden Bugüne HSYK ve Avrupa Uygulamasıyla Mukayese” sempozyumuna Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak ile Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu da katıldı. Katılımcılar, sempozyumdaki konuşmaların ardından aile fotoğrafı çektirdi.

Ensonhaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.