Açığa almak, görevden uzaklaştırmak ne demektir?
Bir Devlet memurunun veya öğretmenin açığa alınması ne demektir?
Dün basında da yer alan ve MEB tarafından da yapılan açıklamaya göre 15.200 kamu personeli (öğretmen, memur, üst düzey bürokrat... ) açığa alınmıştır.
Ancak bu açığa alma haberler, basında "15.200 öğretmenin görevine son verildi." "15.200 öğretmen öğretmenlikten atıldı" şeklinde yer almıştır.
İşin aslı böyle değildir.
Bu öğretmenler 57 sayılı Devlet Memurları Kanununun 137.maddesine göre SADECE görevden uzaklaştırılmışlardır.
Kanun maddesinde de belirtildiği üzere soruşturmaları tamamlanana kadar görevden el çektirilmişlerdir.
Madde şöyle:
"Madde 137 - Görevden uzaklaştırma, Devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek Devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir."
Bu maddeye göre kişiler memuriyetten ya da öğretmenlikten atılmış değillerdir. Sadece soruşturmaları tamamlanana kadar görev yapmayacaklardır.
Soruşturma sürecinin mümkün olduğunca kısa tutulup sonuçlandırılması kanun ve hakkaniyetin gereğidir.
Açığa alınan (görevden uzaklaştırılan) personele bu süre içerisinde maaşının 2/3 ü ödenecektir. Soruşturma sonucunda ya da mahkeme kararı ile aklandıkları taktirde görevlerine dönebilecekleri gibi maaşlarından alamadıkları 1/3 lük kısımları da alabileceklerdir.
Bir musibet bin nasihatten iyidir misali bu çok kötü, kabul edilemez, zor, sancılı ve sıkıntılı olsa da tüm kesimlerin yürekten ortak tavrı ile atlatılan musibetin doğrulara vesile olmasını dileriz...
Maksut BALMUK
www.memurlar.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.