AÇEV: Neden okul öncesi dışarıda bırakıldı?
AÇEV: Neden okul öncesi dışarıda bırakıldı?
Okul öncesi eğitimi dışarıda bırakan '4+4+4' eğitim tasarısı ile ilgili tartışmalar sürüyor. Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) da bir açıklama yaparak eleştirilerini dile getirdi. AÇEV'in açıklamasında "Okul öncesinin zorunlu eğitim kapsamına alınması beklenirken neden dışarıda bırakıldığını anlamış değiliz" ifadesine yer verildi.
Açıklamada, 2005'te AÇEV tarafından başlatılan '7 Çok Geç' kampanyası kapsamında Türkiye'de okul öncesi eğitimin önemli bir ivme sağladığı belirtildi. Ve 2005 yılında 60-72 ay çocukları arasında yüzde 22 olan okul öncesi eğitimi okullaşma oranının 2011'de yüzde 67'ye ulaştığı bildirildi. Hükümet programında ve kalkınma planlarında yer alan 2013 yılında okul öncesi eğitimi yüzde 100'e ulaştırılması hedefi Milli Eğitim eski Bakanı Nimet Çubukçu ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından da yinelendiği hatırlatıldı. Dün AK Parti tarafından Meclise sunulan, kamuoyunda '4+4+4' eğitim tasarısı olarak bilinen 'İlköğretim ve Eğitim Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin okul öncesi eğitime olası yansımaları şöyle sıralandı:
- Türkiye'de okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınması beklenirken ve tüm açıklamalar buna işaret ederken bu kanun teklifinde neden okul öncesi dışarıda bırakılmış anlamış değiliz.
- Okul öncesi eğitimin okul başarısını doğrudan etkilediği bilinmektedir. Dolayısı ile ilköğretim ile ilgili düzenlemelerin okul öncesi eğitim ile ilgili düzenlemelerle entegre biçimde ele alınması gerekmektedir.
- Okul öncesi eğitim zorunlu eğitim kapsamına alınmadığı sürece hizmetin devamlılığı garanti altına alınmadığı gibi eğitim politikalarında ve yatırımlarında önceliklendirilmeme riski taşır. Ayrıca, ilköğretimin kalitesi de olumsuz etkilenir.
- Okul öncesi eğitim konusunda toplumun bilinçlenmesi ve talebin oluşması sağlanmıştır. Toplum okul öncesi eğitimin hükümet tarafından önceliklendirdiğini düşünmektedir. Bu talep ve algı karşısında okul öncesi eğitimin bu kanun teklifi dışında tutulması toplumun beklentileri ile örtüşmemektedir.
- Okul öncesi eğitim zorunlu eğitim kapsamında olmadığı için ücretli olmakla beraber eğitim araç ve gereçleri devlet tarafından karşılanmamaktadır. Okul öncesi eğitimin ücretli olarak devam etmesi en ihtiyaç sahibi kitlelerin ulaşmasını engellemekte ve toplumda fırsat eşitliğini olumsuz yönde etkilemektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.