AB'nin Türkiye'den vize talepleri

AB'nin Türkiye'den vize talepleri

AB Türkiye ile ilgili vize kararını alması sonrası Türkiye AB Ortaklık Konseyi yarın Brüksel'de toplanacak.

Brüksel'den yayın yapan ABHABER sitesi AB Ortak Tutum Belgesinde vize alanında AB'nin Türkiye'den beklentilerini yazdı. Site yöneticileri, ulaştıklarını belirttikleri AB ortak tutum belgesinde şu maddelerin bulunduğunu savundu:

"AB'nin ortak tutum belgesinde Türkiye'ye bilhassa Kıbrıs uyarısı dikkat çekiyor.

İşte 21 sayfalık metinden öne çıkan bazı başlıklar:

-Türkiye müzakere başlıklarının açılması için açılış kriterlerini yerine getirmeli

-Türkiye Ortadoğu, Batı Balkanlar, Afganistan/Pakistan, Güney Kafkasya ve Afrika'da önemli bir oyuncu. Bu çerçevede Türkiye, AB ile dış politikasını uyumlu hale getirmeli. Koordinasyon sağlanmalı.

-Türkiye Suriye krizinde dikkat çekici büyük insani yardım çalışmasında bulundu.

-Türkiye'de siyasi partiler ve sivil toplumun katılımıyla yeni Anayasa için çalışılmalı.

-Kürt sorununa siyasi çözüm bulunmalı.

-Dink davasında gerekli adımlar atılmalı.

-Türkiye'deki Yunanlıların mallarının iadesinde uluslararası anlaşmalar gözetilmeli.

-Türkiye, Kıbrıs'ta BM gözetiminde BM Güvenlik Konseyi kararları temelinde Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasını teşvik etmeli.

-Gazetecilerin tutuklanması ve web sitrelerinin kapatılmasına son verilmeli.

-Türkiye Kıbrıs'ın uluslararası örgütlere üyeliği ve bu örgütlerle işbirliği yapmasını bloke etmemeli.

- Türkiye Rum Yönetimi ile ilişikleri normalleştirmeli ve Ankara protokolünü uygulamalı.

-Türkiye Gümrük Birliğini uygulamalı.İlaç ve et ve canlı hayvana konulan kısıtlamalar kaldırılmalı

-Adli reformlar yapılmalı.

-Kadın hakları Avrupa standartlarına getirilmeli. Kadına şiddete müsaade edilmemeli.

-AB Türkiye'deki terörü kınıyor. Soruna çözüm için gerekli reformlar yapılmalı.

-Düşünce ve ifade özgürlüğü tesis edilmeli.

-Sosyal Politika ve İstihdam, rekabet politikası başlığında açılış kriterlerini yerine getirilmeli."

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLADI

Dışişleri Bakanlığı, AB üyelerinin Türkiye ile vize muafiyeti müzakerelerini yürütmesi için AB Komisyonu'na yetki vermesinin ve Türkiye-AB geri kabul anlaşmasının Brüksel'de parafe edilmesinin ardından, ''Bundan sonraki aşamada, Türkiye'nin vize muafiyetine giden süreçte atması gerekecek adımları içeren eylem planının AB Komisyonu tarafından hazırlanması ve tarafımıza iletilmesi öngörülmektedir'' açıklamasını yaptı.

Bakanlık, ''Vatandaşlarımızın AB ülkelerine vizesiz seyahat etme imkanına ne zaman kavuşabilecekleri, Türkiye ile AB Komisyonu arasında gerçekleştirilecek vize muafiyetine ilişkin müzakerelerin seyrine bağlı olacaktır'' dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, AB Konseyi'nin bugün Türkiye ile adalet ve içişleri alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla bir karar kabul ederek, AB Komisyonu'nu Türkiye ile AB arasında bu alanlardaki tüm konuları kapsayan geniş bir diyalog ve işbirliği çerçevesi oluşturması için görevlendirdiği hatırlatıldı.

Açıklamada, kararda ayrıca AB Konseyi'nin Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanmasıyla paralel olarak, AB Komisyonu'nu Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanması doğrultusunda müzakereleri başlatmak için yetkilendirdiği belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Türkiye, Geri Kabul Anlaşması'nın parafe edilmesini, AB Konseyi'nin komisyona vize muafiyetine gidecek sürecin başlatılması için yetki vermesine bağlamıştır. AB Konseyi'nin almış olduğu bu yetkilendirme kararının ardından, Geri Kabul Anlaşması metni karşılıklı olarak Brüksel'de bugün paraflanmıştır. Böylece önemli bir adım atılmıştır.

Söz konusu anlaşma, ülkemiz güzergahını kullanarak AB üyesi ülkelere yasadışı yollardan gittiği kesin olarak belirlenen şahısların menşe ülkelerine gönderilmek üzere geri alınmasına ilişkindir. Anlaşma üzerinde 2005 yılından itibaren sürdürülen müzakereler dengeli ve uygulanabilir bir metin üzerinden 2010 Ocak ayında sonuçlandırılmıştır. Geri Kabul Anlaşması'nın ülkemizin yasadışı göçle mücadelesine de katkısı olacağı muhakkaktır.

Bundan sonraki aşamada, Türkiye'nin vize muafiyetine giden süreçte atması gerekecek adımları içeren eylem planının AB Komisyonu tarafından hazırlanması ve tarafımıza iletilmesi öngörülmektedir. Söz konusu eylem planı tarafımıza iletildikten sonra, tüm ilgili kurumlarımızla bilistişare incelenerek uygun görüldüğünde, vize muafiyeti müzakerelerinin resmen başlamasına paralel olarak Geri Kabul Anlaşması imzalanacaktır. Bu nedenle, AB Komisyonu'nu eylem planını kısa bir süre içerisinde hazırlayarak tarafımıza iletmeye çağırıyoruz.

Vatandaşlarımızın AB ülkelerine vizesiz seyahat etme imkanına ne zaman kavuşabilecekleri, Türkiye ile AB Komisyonu arasında gerçekleştirilecek vize muafiyetine ilişkin müzakerelerin seyrine bağlı olacaktır.''

Türkiye'nin bu sürecin en kısa zamanda tamamlanmasını arzuladığı belirtilen açıklamada, ''Vatandaşlarımıza yönelik mevcut vize uygulamalarının bir an önce kaldırılması, Türkiye-AB ilişkilerinin olumlu yönde gelişmesi bakımından önemli bir hamle olacaktır'' denildi.

Bugün Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.