Abdullah Gül: Osmanlı Türklük diye dayatmamış

Abdullah Gül: Osmanlı Türklük diye dayatmamış

Cumhurbaşkanı Gül'den gündeme ilişkin önemli değerlendirmeler...

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Baltık ziyaretinin ilk ayağı olanLetonya'nın başkenti Riga'da beraberindeki gazetecilere konuştu ve yeni anayasadan çözüm sürecine birçok temel konuda önemli mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Gül,"Anayasa için yıl sonu beklentisi vardı. Uzatma süresi debitti? Anayasa ne olacak?" sorusu üzerine biraz tıkanma gördüğünü söyledi ve"Sonuç olarak önemli bir fırsat söz konusu, kaçmaması lazım" dedi.

Gül, vatandaşlık tanımı için Osmanlı ve Selçuklu imparatorluklarını hatırlattı "Ama bu imparatorluklar, 'vatandaşların hepsi Türktür' diye bir şey dayatmamış"dedi.

 

İşte Abdullah Gül'ün açıklamalarından satır başları;

"İLK DEFA BU KADAR ALENİ BİR DURUM VAR"

Komisyon süresi uzayabilir mi?

Gül: Süre uzatılabilir de, eğer tabii ki böyle bir irade herkeste gözükürse o zaman muhakkak ki süre önemli değil, bir ay sonra olmuş önce olmuş. Ama bu fırsatı kaçırmamak lazım. Bakın Türkiye çok büyük bir meselesi ile uğraşıyor. İlk defa bu kadar büyük bir meselesiyle bu kadar aleni uğraşıyor. Daha önce de hep uğraşıldı. Ta Cumhuriyet'in başından bu yana.. 1999 dan bu yana 7-8 kez ateşkesler vs. olmuş. O zamandan beri de çeşitli metotlarla görüşmeler yapılmış. İlk defa bir görüşme yapılmıyor. 1999'da da yapılmış sonra da yapılmış.

Bunlar hep olan şeyler. İlk defa bu kadar aleni, bu kadar açık seçik herkesin içinegirdiği bir durum var. Olağanüstülüğü buradan geliyor. Tenkit edilir edilmez, mahsurları vs. Bunlar ayrı mevzu, ilk defa kiminle mücadele ediyorsan onu muhatap almışsın. Siyasi temsilciler işin içine girmiş. Mektuplar gelmiş gitmiş. Bu kadar aleni.

"2010'DA YER YERİNDEN OYNADI, ŞİMDİ KİMSE İTİRAZ ETMİYOR"

Parantez içinde söylemek isterim. 2010'da, Habur'da insanlar silahlarını bırakıp Türkiye'ye gelirken yer gök oynatıldı. Basını düşünün. Hükümetin cesareti de tabiikırıldı. Şimdi bakıyorsunuz "insanlar dışarı gitsin" deniyor, ama kimse itiraz etmiyor. Tam da böyle bir hava varken bu işleri tamamlamak lazım. Aklıselimle, bilgiyle hareket etmek gerekir. Hiçbir pazarlığa girmeden, onun bunun, içeriden dışarıdan kimsenin bir şey demesine gerek kalmadan, Türkiye'nin siyasetçilerinin olgunluğuyla büyük bir özgüvenle bunu yapabiliriz.

"TAMAMEN BİTİRİLMELİ"

"Çözüm sürecinde bu işin tamamen bitirilmesi hedeflenmeli. Yoksa Türkiye'dendışarı çıkıp orada güç halinde durmaları değil. Suriye' de, İran'da veya Irak'ta dururlar, ama konjonktürler hep değişir. Böyle durduğu sürece de ya kendi içinden bölünür, kışkırtılır ya da Türkiye ile çıkar çatışması içinde olan ülkeler tarafından kullanılırlar. Her zaman kırılgan bir durum söz konusu olur.

Dolayısıyla onlar da bunu görmeli. Her şeyin bu kadar aleni, açık seçik yapıldığı ortamı olağanüstü takdir etmeleri lazım. Hükümetin cesareti takdir edilmeli. Öyle çeşitli şartlar sunmak filan... Bunlar küçük şeyler. Hiç kimse nihai niyeti çözümolmadan bu işlere girmez."

"İMPARATORLUKLAR TÜRKTÜR DİYE DAYATMAMIŞ"

Tartışmaların vatandaşlık üzerinde yoğunlaştığı görülüyor...

Gül: Bunun aşılabileceği kanaatindeyim. Birçok çalışma yapılmış. Benim deelimde bir çalışma var. 49 tane gelişmiş ülkenin anayasaları karşılaştırılmış. Baktığınızda büyük bir kısmında vatandaşlık tarifi yok. Olmazsa olmaz şart değil. Bu 49 ülkenin bazıları kanuna bırakmışlar, bazılarında farklı şekilde tarif edilmiş. Nihayetinde tabii bir anayasa halkın çoğunluğu tarafından da kabul edileceği için bunları da dikkate almak gerekir. Halka da dayatamazsınız. Formül bir şekildebulunabilir kanaatindeyim.

Osmanlı İmparatorluğu, Selçuklu İmparatorluğu tarihte Türk devletleri olarak bilinir. Ama bu imparatorluklar, "vatandaşların hepsi Türktür" diye bir dayatmamış. Amabunların hepsi Türklerin önderlik ettiği büyük devletler olarak tarihe geçmiştir.

Biz bugün imparatorluk değiliz. Üniter bir devletiz. Ama biz imparatorluk refleksi ve özgüveni ile hareket edebiliriz, buna inanıyorum, başından bu yana da söylüyorum. Böyle hareket edersek birçok sorunu aşarız. Başka ülkenin toprağında gözüm yok. Ama biz imparatorluk bakiyesiyiz. Kendimizi dar elbiselere sokmayalım. Biz Türkiye sınırları içindeyiz. Ama imparatorlukmuş gibi esnek ve özgüven içinde hareket etmemiz halinde, inanın ki birçok sorunun çok suni olduğunu görürüz. Böyle bir Türkiye de çok güçlü olur. Onun için dar yazılımlardan ziyade daha büyük anlamlara bakmak gerekir.

Cumhurbaşkanlığı seçim sistemi değişti. Seçim düzenine göre yeniden tanımlanma yapılmalı mı?

Gül: Tabii Türkiye kendi sistemini tespit etmeli. Parlamenter mi başkanlık mı? Parlamenter sistem ise bugünkü cumhurbaşkanlığı yetkileri fazladır, daha önce de söyledim. Başka sisteme geçilecekse o sistemin gerekleri yapılmalı. Onun da kendi içindeki tutarlığa bakmak lazım. Gereklerine bakmak gerekir.

"KIYMETİNİN BİLİNMESİ GEREKİR"

Çözüm sürecine ilişkin çalışmaların ilk kez bu kadar açık seçik yapıldığının altını çizen Cumhurbaşkanı, bu sürecin kıymetinin bilinmesi gerektiğini söylüyor.

Habur'dan bahsederken hayıflanıyordunuz. Hata mı vardı?

Gül: Bu işler, toplumun, herkesin, yapıcı yaklaşmasıyla olur. Başta da basıngelir. Yazarları kastetmiyorum sadece. Onlar konjonktürün ötesindedeğerlendiriyorlar yazılarını. Ama bir de gazetelerin manşetleri, yazı işleri var. Buna birazcık açıkçası işaret etmek istedim. O tarihte silahlarını bırakıp dağdan geliyorlardı. Maksat oraları boşaltmaktı.

Dağdaki insanlar, silahını bırakıp da normal hayata geçmezlerse 3-5 sene sonratekrar başlarlar ve çok daha kötü olur, açık söyleyeyim. Biz devlet olarak yılmayız. Ama o şey sürer. Ben buradaki riski şurada görüyorum: Çevremizde olup bitenler var. Bu tip örgütler bölünür vs. Hepsi Türkiye vatandaşı değil. İçlerinde başka ülkelerin kolları var. Dolayısıyla onlar açısından da çok acı olur tekrar. Onun için bu iş madem ilk defa bu kadar aleni ve bu kadar açık seçik bir muhataplık içinde oluyor, kıymeti bilinmesi lazım.

"YOK SEN İLLE DE TÜRKSÜN DEDİRTMİŞİZ"

Nihai aşamayı birinci aşama gibi düşünüp, bu silahlardan tamamen vazgeçilecekve böyle bir mücadele bitecek. Gelinecek Türkiye içinde herkes ne ise.. İşin teknik şeylerine girmek istemiyorum. Bunlar ayrı konular. Siyasi irade bu noktaya geldikten sonra öbürleri ayrı şeyler.

Bir memlekette yanlışlıkta ısrar ediliyorsa karşı tarafa güç veriyorsunuz demektir. Şöyle bir geçmişe bakalım: Yeri gelmiş yasak olmuş, yeri gelmiş OHAL olmuş. Sadece Diyarbakır hapishanelerinde olmadı, Kayseri hapishanesinde de oldu. Benim kardeşim kaç ay yattı. Çektiği işkenceleri biliyorum. Kayınpederi neler neler çekti. Türkiye'de yanlışlık her yerde olmuştur. "Ben Türk değil Kürt'üm, bu toprağım insanıyım" diyen insanlara zorla "Yok sen ille de Türksün" dedirtmişiz. Bunlar bizim yanlışlarımız. Bunu yaptığımız için güç verdik, enerji verdik. Bugünözgüven içinde bunları halletmemiz lazım. Bu anayasa çalışmaları bir fırsat.

"HER DAKİKA ÖNEMLİ"

Böyle olağanüstü bir dönem. Ülkenin geleceği açısından çok önemli. Bugünkü anayasa bile, isterseniz hiçbir değişiklik yapmayın, Türkiye'de ki tüm kültürlerikorumamızı emrediyor.

Yerel yönetimler konusunda da biraz daha ademi merkeziyetçiliğe önem veriyoruz. Düne kadar köy yolunu Ankara' dan yaptırıyorduk. Onun için birçok iş olmadı. Bütün bunları dağıttık, ettik. Burada da gayet açık AB yerel yönetimler şartı var. Biz ona bazı şerhler koymuşuz onları kaldırmak lazım. Aslında fiilen kaldırmışız. Belediyelerin hepsini kardeş şehri var. Belediyeler yüksek mahkemeye gidebilir diyor biz yapıyoruz işte. Şerhleri zaten delmişiz. Bütünbunlar üniter yapı içerisinde olan şeyler. Belediyelere daha çok yetki vermeniz lazım.

Tekrar çözüm sürecine dönecek olursak...

Gül: Her şey kritik bir döneme geldi rastladı. Her dakika önemli, her söz özlü olmalı. Siyasi partiler işin içine sokulursa, ne kadar çok sorulursa o kadar da kolay olur. İnsanlar "katkım yoksa karşı dururum" der, siyasetin doğası bu.

"GAZETESİ DİRENECEK KARDEŞİM"

Tam da böyle bir dönemde Hasan Cemal'in yazamamasına ne diyorsunuz?

Gül: Bu konularda kendi düşüncelerini rahatlıkla yazan insanları her zaman takdir etmişimdir. Ona karşı yapılan çok büyük ayıptır. Fikirlerini tutarsınız, tutmazsınız ayrı. Gazetesinin tutumunu kastediyorum. Varsa bir empoze, gazetesi direnecek kardeşim.

Başbakan da "Bizden bir şey yok" dedi. Bir yazarın her şeyini tasvip edeceksiniz diye bir şey yok. Aşırı bulduğum fikirleri de var. Ama samimiyetle düşünceleriniyazan, bu konuda en çok emek harcayan insanlardan birisi.

"GÖSTERİŞ İÇİN DAVET ETMEM"

Anayasa bağlamında liderler zirvesi düşünüyor musunuz?

Gül: Doğrusu düşünmüyorum. Anayasal görevim devlet organları arasındakiuyumu sağlamak. Ama siyasi liderle ilgili ortam olursa hep yapmışımdır. Bugün öyle bir şey görmediğim için açıkçası gösteriş içinde davet edecek halim yok. Ama tek tek görüştüğümde bu görüşlerimi güçlü şekilde söylüyorum.

ensonhaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum