AB'den yolsuzluğu önlemek için hibe
AB Türkiye’de yolsuzluğun önlenmesi amacıyla geliştirilecek projeler için hibe programı açtı. Yolsuzlukla mücadele ve etik konulardaki farkındalık için 500 bin euro bütçe ayrıldı
Avrupa Birliği (AB), Türkiye’de yolsuzluğun önlenmesi konusunda hibe programı açtı. 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında dünyadaki tüm gözler Türkiye’ye çevrildi. 4 bakanın istifa ettiği yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında hükümetin emniyet güçlerine ve hukuka açıkça müdahale etmesi Avrupa Birliği’nin tepkisini çekti.
Üyelik sürecindeki Türkiye’nin yaşadığı büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası sivil toplum kuruluşlarının kapsamlı raporları ve projelerini görmek isteyen AB yetkilileri, www.cfcu.gov.tr sitesinden duyurduğu ilanın başlığı 'Yolsuzluğun Önlenmesi ve Etiğin Teşviki Hibe Programı' şeklinde belirtiliyor. AB, Sivil Toplum Kuruluşlarını yolsuzluğun önlenmesine yönelik projeler yapmaları konusunda teşvik etmek amacıyla yayınlanan teklif çağrısı kapsamında 500 bin Euro'luk hibe dağıtacağını açıkladı.
LOBİCİLİK FAALİYETİ
Konuyla ilgili yapılan duyuruya göre Yolsuzluğun Önlenmesi ve Etiğin Teşviki Hibe Programı’nın amacı; Türkiye toplumunun yolsuzlukla mücadele ve etik konularındaki farkındalığını artırmak olarak belirlendi. Program kapsamında yapılacak projelerin, hizmet alıcıların etik ve yolsuzlukla mücadele konularındaki farkındalığını artırmak, etik ve yolsuzlukla mücadele alanlarında savunuculuk ve lobicilik faaliyetlerine yönelik olacak. Projelerde sağlanacak toplamdan hibe tutarı 500 bin euro. Projenin durumuna göre destek en az 40 bin euro, en fazla 80 bin euro olarak belirlendi. Son başvuru tarihi ise 13 Ekim 2014.
2’nci yolsuzluk raporu
Avrupa Birliği Komisyonu, 4 ay önce ilk kez hazırladığı Yolsuzlukla Mücadele Raporu’nu kamuoyuyla paylaşmıştı. AB Komisyonu, siyasette dürüstlüğün üzerinde durduğu raporda, AB ülkelerini ayrı ayrı ele almış, yolsuzluğun en yaygın olduğunun düşünüldüğü ülkeleri Yunanistan, İtalya, Litvanya, İspanya ve Çek Cumhuriyeti şeklinde sıralamıştı. Konunun uzmanları hibe programı sonrasında açıklanacak 2. yolsuzluk raporunda Türkiye’yle ilgili önemli değerlendirmelerin çıkabileceğini belirtiyor.
BUGÜN GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.