AB birbirine girdi

AB birbirine girdi

AB'de, 'borç veren'lerle harcayanlar birbirine girdi

Avrupa’da borç krizi ile boğuşan Yunanistan’a yardımlar konusunda anlaşmazlık yaşayan Avrupa Birliği liderleri bu kez de birliğin 2014-2020 bütçesi yüzünden birbirine girdi. Yeni dönem için bütçenin 976 milyar Euro’dan 1 trilyon 25 milyar Euro’ya çıkarılması önerisi, bütçeye katkı yapan ülkelerle ve AB bütçesinden aldığı yardımlarla ayakta kalan ülkeleri karşı karşıya getirdi.GÜNE uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Fransa’nın en büyük iki bankası Societe Generale ve Credit Agricole’un kredi notunu düşürmesinin şoku ile başlayan Avrupa Birliği’nde (AB) uzun süredir borç krizine çözüm arayan liderler dün AB’nin 2014-2020 dönemine ilişkin bütçe tartışmalarında birbirine girdi. Yeni dönem için bütçenin 1 trilyon 25 milyar Euro olması önerisi, bütçeye katkı yapan ve AB bütçesinden aldığı yardımlarla ayakta kalan ülkeleri karşı karşıya getirdi. AB bütçesine net katkı yapan 8 ülke, ortak deklerasyonla, “Tıpkı ekonomik durgunluk ve yüksek borç ile mücadele eden üye ülkeler gibi AB’nin de kemer sıkması gerekiyor” diyerek, ortak  bütçenin artırılması planını veto edebilecekleri sinyalini verdi.

AB de kemer sıksın

AB Komisyonu, 976 milyar Euro’luk mevcut 7 yıllık bütçenin 2014-2020 döneminde yüzde 5 artırılmasını önermişti. Bütçeye net katkı yapan Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Hollanda, İsveç, Finlandiya ve Avusturya’nın ortak deklerasyonunda, AB Komisyonu’nun önerisi ‘çok yüksek’ bulunarak üye ülkelerin bütçe açıklarını kısmak için büyük çabalar gösterdiği bir dönemde AB’nin de bütçesini kısması istendi. Deklerasyonda, “Avrupa’nın daha rekabetçi yapılması ve büyüme konusunda şartların iyileştirilmesi için AB bütçesinin en iyi şekilde kullanılması gerekmektedir. Daha çok değil daha iyi harcama yapmamız gerekiyor” denildi.

Almanya katkıda birinci

AB Komisyonu’nun 2009 verilerine göre ortak bütçeye en fazla net katkı 8.8 milyar Euro’yla Almanya’dan gelirken, bu ülkeyi 6.5 milyar Euro’yla Fransa, 6 milyar Euro’yla İtalya, 3.9 milyar Euro’yla İngiltere, 1.5 milyar Euro’yla Hollanda ve 1.2  milyar Euro’yla Danimarka izliyor.

Polonya ve Yunanistan

Zengin Batı’yla aralarındaki refah farkını kapatmak için AB fonlarına ihtiyaç duyan eski Doğu Bloku ülkeleri ise bütçenin artırılmasına destek veriyor. Birlik içinde ‘ortak bütçeye verdiğinden çok alanlar’ ise 6.1 milyar Euro’yla Polonya, 3 milyar Euro’yla Yunanistan, 2.7 milyar Euro’yla Macaristan, 1.6  milyar Euro’yla Romanya ile Çek Cumhuriyeti ve 1.5 milyar Euro’yla Litvanya şeklinde sıralanıyor.

Merkel: Yunanistan’ın iflası an meselesi, izin verip iyilik yapabiliriz


ALMANYA Başbakanı Angela Merkel’in kabinesindeki ekonomi bakanı dahil yakın çevresine ‘Yunanistan’ın iflasının an meselesi olduğunu, olası iflas’ ile ilgili çalışmalar yapmalarını söylediği belirtildi. Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Merkel yakın çevresine, “Yunanistan’ın iflas etmesine yada Euro Bölgesi’nden ayrılmasına izin verilmeli. Bence bunu yaparak spekülasyonların önüne geçip, Yunanistan’a büyük bir iyilik yapmış oluruz” dedi.

Belirsizlik bitmeli

Piyasaların yeterince belirsizlik içinde olduğunu belirten Merkel, “Şu anda ihtiyacımız olmayan tek şey ise, piyasaları daha fazla belirsizlik içinde bırakmak” ifadesini kullandı. Merkel’in dikkat çektiği bir diğer konunun da, “Yunanistan sorunu ile başetmek konusunda, Avrupa Birliği (AB) liderleri arasında bir konsensus sağlanamaması olduğu o nedenle de Yunanistan’ın iflas etmekte serbest bırakılması gerektiğini düşündüğü” kaydedildi.

Yunanistan Altyapı ve Kalkınma Bakanı Yannis Rakgusis de, uluslararası alanda Yunanistan ile ilgili durumun değiştiğini ve artık her anın kritik olduğunu söyledi. Rakgusis, dün parlamentoda yaptığı konuşmada, “Vatan için artık zaman sona erdi ve hepimiz son 24  saatte uluslararası alanda durumun değiştiğini ve artık dışta tahammülün ve  ülkemizin başka imkanları kalmadığının farkına varmalıyız. Artık kritik  dönemlerden, ya da süreçlerden değil, anlardan söz ediyoruz” dedi.

Bahis konusu oldu

Yunan medyasında çıkan haberlere göre, ülkenin içinde bulunduğu durumu dramatik bir ses tonuyla ve kasvetli bir biçimde tarif eden Rakgusis, Yunanistan’ın karşısında her zaman olduğundan daha güçlü ve düzenli uluslararası güçlerin bulunduğunu ve bunların Yunanistan’ın iflasına bahse girerek, bunu gerçekleştirmek için vesile aradıklarını söyledi. Bu arada, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun, dün Almanya Başbakanı Aggela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile bir  telekonferans görüşmesi gerçekleştirdi. Ayrıntısı açıklanmayan bu görüşmenin Avrupa’da, Yunanistan’ın ‘koordineli iflası’yla ilgili açıklamaların gölgesinde yapıldığına dikkat çekildi.

Ortak Euro tahvili seçenekleri yakında sunulacak


AVRUPA Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise, bütçe tartışmaları, Yunanistan’ın iflasının artık resmen telefuz edilmesi gibi piyasalarda iyice gerginlik oluşmasına neden olan gelişmelere karşılık, Avrupa Komisyonu’nun, Euro Bölgesi ortak tahvili uygulaması konusunda yakında seçenekler sunacağını söyledi. Barroso, Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşmada, “Bu seçeneklerin bazıları mevcut anlaşmaya dayanarak uygulanabilir, diğerleri anlaşmada değişiklik gerektirecek. Dürüst olmalıyız; bu karşı karşıya bulunduğumuz bütün sorunlara hemen çözüm sunmayacak. Çok ciddi bir sorunla uğraşıyoruz. Bu, üye ülkelerin tamamındaki ailelerin refah ve istihdam mücadelesi. Bu  Avrupa’nın ekonomik ve siyasi geleceğinin kavgası. Bu Avrupa’nın dünyadaki rolünün kavgası” dedi. Barroso konuşmasında, Yunanistan hükümetinin önemli adımlar attığını da vurguladı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.