9 üyeden 1’i anayasa hukukçusu

9 üyeden 1’i anayasa hukukçusu

Anayasa Hazırlık Komisyonu'nu oluşturacak 12 üyeden 9'u belirlendi. AK Parti, CHP ve MHP, temsilcilerini TBMM Başkanlığı'na gönderdi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, komisyonun kendi içinden başkan seçme olasılığı nedeniyle “akil isim” olarak eski TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’e de görev verdi. Komisyonun gelecek hafta çalışmaya başlaması ve ilk toplantıda yöntem üzerinde kararlar alması bekleniyor. Komisyon oybirliğiyle karar alırsa 12 üyeden herhangi birinin olumlu oy vermediği değişiklik gerçekleşmeyecek. Nitelikli çoğunluk yeterli görülürse üye sayısının 4’te 3’ünü oluşturan 9 oyla karar alınması planlanıyor. Komisyonu oluşturacak üyeler şöyle:

Ak Parti

Mehmet Ali Şahin: Hukuk mezunu, Karabük milletvekili. 1995’ten beri kesintisiz olarak 5’inci dönem Meclis’e girdi. Ak Parti hükümetlerinde adalet, devlet bakanlıkları, başbakan yardımcılığı yaptı, geçen dönemi Meclis Başkanı olarak tamamladı.
Ahmet İyimaya: Meclis’te 4’üncü dönemi. Geçmiş dönemlerde TBMM anayasa ve adalet komisyonlarının başkanlığını yürüttü. Bu dönem de Adalet Komisyonu Başkanı. Sorumluluk hukuku, siyaset hukuku alanlarında yayınlanmış kitapları bulunuyor.
Mustafa Şentop: İstanbul milletvekili. Meclis’te ilk dönemi. Hukuk profesörü olarak birçok üniversitede öğretim üyeliği yaptı. Uzmanlığı kamu hukuku.

CHP

Süheyl Batum: Eskişehir milletvekili, hukuk profesörü. Komisyonda, akademik kariyerini anayasa hukuku alanında yapan tek isim. Anayasa hukuku alanında yayımlanmış kitapları da bulunuyor.
Rıza Türmen: İzmir milletvekili. Büyükelçi, yargıç ve gazeteci. Singapur, İsviçre ve Avrupa Konseyi nezdinde büyükelçi olarak görev yaptı. 10 yıl boyunca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde yargıçlık yaptı.
Atilla Kart: Konya milletvekili. Meclis’te 3’üncü dönemi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Daha önce avukat olarak çalıştı ve baro yönetiminde bulundu.

MHP

Faruk Bal: Konya milletvekili, MHP Genel Başkan Yardımcısı. Siyasetten önce hâkimlik yaptı. Adalet Bakanlığı’nda hukuk işleri ve personel genel müdürlüğü görevlerinde bulundu. MHP’li koalisyon hükümetinde bakanlık yaptı. Geçmiş dönemlerde de uzlaşma komisyonlarında görev aldı.
Tunca Toskay: Antalya milletvekili, iktisat profesörü. Dört dönem Meclis’e giren tecrübeli siyasetçilerden. Geçmişte üst düzey bürokratik görevlerde bulundu ve koalisyon hükümetinde devlet bakanlığı yaptı.
Oktay Öztürk: Erzurum milletvekili. Matematiğin yanı sıra hukuk dalında da üniversite bitirdi. Siyasetten önce avukat olarak çalışıyordu.

BDP pazartesi

BDP yönetimi ise parti içindeki değerlendirmelerin ardından belirleyeceği üç üyeyi pazartesi Meclis Başkanlığı’na bildirecek. BDP içinde olası üyeler olarak Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Mardin Milletvekili Erol Dora ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in isimleri geçiyor.


 Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.