76. Madde ile Şube Müdürü atanabilir mi?

76. Madde ile Şube Müdürü atanabilir mi?

76. Madde ile Şube Müdürü atanabilir mi?

İhdas edilen yeni şube müdürü kadroları ile birlikte münhal şube müdürü kadrosu 1370’i bulmuştur. 2006 yılından beri bu kadrolara atama yapılamıyor. Türk Eğitim sen’den sonra Aktif Eğitim Sen’de 76. Maddeden yapılacağı iddia edilen ilk defa şube müdürü atamalarının doğru olmayacağı konusunda MEB’i uyardı. İnternet sitelerinde il/ilçe başkanlıklarınca listeler yapıldığından bahsediliyor. Hatta bir İl’de şube müdürlüğüne atanmak isteyenlerin dilekçe verdiklerini duydum. Bu gelişmeler arka arkaya gelince bir hazırlık yapıldığı izlenimi oluşuyor.

Aslına bakarsanız; DMK nın 76. Maddesi bu şekilde bir atamaya izin vermiyor. Okul yöneticiliklerine 76. Maddeden atama yapılabilir mi? Atama şekli yönetmelikle düzenlenmiş kadrolara, 76. Maddeden atama yapılamaz. Israrla yapacağız denirse ne olur? Bu şekilde yapılacak atamalar yargıdan döner. Yönetmelik ile düzenlenmiş bir konuda 76. Maddeden atama yapılabilecekse, kanun ve yönetmeliklere gerek yok. Görevde yükselmeler ile ilgili listeler hazırlansın, 76. Maddeden atamalar yapılsın. Ne gerek var yönetmeliklere? Böyle uygulamalar hukuk devletinde bırakın yapılmasını konuşulması bile abesle iştigaldir. Yürütme ucu açık ve sınırsız bir yetkiyi kullanamaz. Ben muktedirim deyip kullanmaya kalkması zulüm yapmak demektir.

DMK nın 76. Maddesine bir bakalım;

Memurların kurumlarınca görevlerinin ve yerlerinin değiştirilmesi:

Madde 76 - (Değişik: 30/5/1974 - KHK/12;Aynen kabul:15/5/1975 - 1897/1 md.)

“Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler. “

………

Başbakanlık personeli görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğinde, şube müdürlüğü kadroları görevde yükselme grupları içerisinde yer almaktadır. Yani sınav ile yükselinen kadrolar arasında sayılmaktadır.

Görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi görev grupları

“Madde 5- Bu Yönetmelik kapsamındaki görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi kadrolar aşağıda belirtilmiştir.

Görevde yükselmeye tabi kadrolar;

a) Yönetim Hizmetleri Grubu

1) Genel Müdür Yardımcısı,

2) Daire Başkanı,

3) İşletme Müdürü, İşletme Müdür Yardımcısı,

4) Şube Müdürü,”

…….

Ayrıca, Bakanlığımızın Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde de şube müdürlüğüne yapılacak atamaların seçme, hizmetiçi eğitim, sınav gibi süreçlerden sonra yapılacağı hüküm altına alınmış. Şimdi bu yönetmelikler uygulamada iken atamalar için liste hazırlanıyor söylentisinin dolaşması sinirleri bozuyor. Rotasyon yapılacak mı? Yapılmayacak mı? Soruları cevap bulmamışken 76. Maddeden şube müdürü atamak doğru değildir. Bakanlığın böyle bir çalışması yoksa bu hususta açıklama yaparak bilgi kirliliğini önlemesi gerekir diye düşünüyorum.

Davut ÇALIŞKAN

UEYDER Başkan Yard.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.