Edinburgh Üniversitesi’nden Prof. Mark Lyth, 65 yaş üzeri tam bin kişi üzerinde denediği 7 günlük programla hafıza kullanımında yüzde 40'lık artış sağlamayı başardı. Peki o program neydi, nasıl çalıştı? İşte cevabı..
PAZARTESİ: Akşam yemeğinde yağlı balık yiyin. İşe yürüyerek, bisikletle ya da daha önce kullanmadığınız bir araçla gidin.
SALI: Sözlüğü açıp bilmediğiniz kelimeler öğrenin. Her saat başı bu kelimeyi cümle içinde kullanın ve günlük konuşmalarınızda kullanmaya çalışın.
ÇARŞAMBA: Yoga, pilates, müzik ya da meditasyon derslerine katılın. Tanımadığınız insanlarla konuşun. Akşam eve döndüğünüzde bu konuşmaların aklınızda ne kadar kaldığını düşünün.
PERŞEMBE: İşe daha önce kullanmadığınız bir yoldan gidin. Yolu karıştırarak uzatın. Akşam ise yol üzerinde dikkatinizi nelerin çektiğini yazın. Televizyonda belgesel ya da sayılar içeren ekonomi programları izleyip sonraki sabah ne kadarını hatırladığınıza bakın.
CUMA: Alkol ve kafein tüketmekten kaçının. Alışverişe çıkarken hazırladığınız listeyi ezberlemeye çalışın. Buzdolabında olanlara göz gezdirin. Markette "Bundan evde var mıydı? Markası neydi?" diye düşünün.
CUMARTESİ: Yemeğinizi her zaman kullandığınız elinizle değil, diğeriyle hazırlayıp yiyin ve gözünüzü kaparatak duş alın.
PAZAR: Sabah kalkıp 1 saat boyunca puzzle yapın ya da bulmaca çözün. Ardından yürüyüşe çıkarak bulmacadaki kelimeleri, puzzle parçalarını düşünün. Akşam saatlerinde eve dönüp parçaları tekrar birleştirmeyi deneyin.