53 sektörle mesleki eğitimde iş birliği
Mesleki eğitimin güçlendirilmesi ve sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı, turizmden savunma sanayiine çok sayıda iş birliğini ve projeyi arka arkaya uygulamaya soktu.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), son aylarda mesleki ve teknik eğitimin güçlendirilmesi için turizmden savunma sanayiine çeşitli alanlarda çok sayıda iş birliğini ve projeyi arka arkaya uygulamaya soktu. İş dünyası ve sektör temsilcileri MEB ile iş birliği yapmak için ortak hareket etmeye başladı. İSO-İTO-İTÜ ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte İstanbul'da mesleki ve teknik eğitimi güçlendirmek için ortak hareket eden Bakanlık, diğer taraftan TOBB ile 81 ilde mesleki ve teknik eğitimi güçlendirmek için kapsamlı bir iş birliği başlattı.
NİSAN SONUNA KADAR SÜRECEK
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, mesleki ve teknik eğitimde sektörle yapılan işbirliklerini Yeni Şafak'a anlattı. Özer, mesleki ve teknik eğitimin doğası gereği sektörle iş birliği gerektirdiğini söyleyerek, "53 farklı alanda mesleki ve teknik eğitim veriyoruz. Eğitim hizmeti sunduğumuz tüm alanlarda sektörlerle iş birliğimizi artırmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Geçen yıl eylül ayında imzalanmış ve yürürlüğü devam eden 34 alanda 79 iş birliği protokolü vardı. Eylül 2018'den itibaren bu süreci daha sistematik hale getirdik. Son altı ayda 35 alanda 40 yeni iş birliği protokolünü imzaladık. Yani her hafta en az bir yeni iş birliğini başlatmışız. Bu sayıyı süre ve protokollerin kapsamı ile karşılaştırdığımızda mesleki ve teknik eğitimde sektörle iş birliklerinde yeni bir döneme girdiğimiz net bir şekilde görülecektir" diye konuştu.
YÖNETİM VE EĞİTİMDE DE BİRLİKTEYİZ
İş birliklerinin kapsamını da genişlettiklerini belirten Özer şöyle devam etti: "Sektörle müfredatın birlikte güncellenmesi ve öğrencilerin gerçek iş ortamında beceri eğitimi ve staj yapmalarına sektörün destek vermesi tüm protokollerde vardı. Yeni iş birliği protokolleri ile okulların yönetim ve eğitim süreçlerini sektörle birlikte yöneteceğiz. Bu kapsamda ayrıca başarılı öğrencilere burs verilmesini, alan öğretmenlerinin işbaşı eğitimine sektörün destek vermesini ve mezunlara da istihdamda öncelik verilmesini dahil ettik. Ayrıca sektördeki uzmanların da alan ve dal derslerine girebilmelerini sağlıyoruz. Dolayısıyla mesleki ve teknik eğitimde sektörle iş birliğine daha bütüncül bakıyoruz. Kurulan iş birlikleri sürecinin de yakın takibini yapacağız ve ilerlemeleri izleyeceğiz."
119 PROTOKOL YÜRÜRLÜKTE
Eğitim verilen tüm alanlarda sektörle iş birliği kuracaklarının altını çizen Özer, "Şu anda eğitim verdiğimiz 42 alanda sektörle 119 iş birliği protokolümüz yürürlükte. Öğrenci sayısının nispeten az olduğu 11 alanda henüz sektörlerle tesis edilmiş iş birliğimiz bulunmuyor. Bu eksikliği gidermek için çalışmalarımızı tamamladık ve nisan ayı sonuna kadar bu alanlarda da sektörle iş birliklerimizi kuracağız. Dolayısıyla mayıs ayı itibariyle mesleki ve teknik eğitim verdiğimiz 53 alanın tamamında sektörle iş birliklerimizi kurmuş olacağız" diye konuştu.
Yasemin Asan - YeniŞafak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.