4/C'li personelin ek ödemesine ilişkin açıklama
4/C'li personelin ek ödemesine ilişkin açıklama
23.08.2015 tarihli ve 29454 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme’nin ikinci kısım birinci bölümünün “Geçici personele ek ödeme” başlıklı 24. maddesinde, “Ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile parça başı ücret vermek suretiyle istihdam edilenler hariç olmak üzere 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (C) fıkrası hükmüne istinaden yürürlüğe konulan Bakanlar Kurulu kararları kapsamında Yüksek Seçim Kurulu ve Türkiye İstatistik Kurumunda istihdam edilen geçici personel ile 29/12/2014 tarihli ve 2014/7140 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen geçici personele, 1.800 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda ek ödeme verilir. Bunlara kurumlarınca döner sermaye dahil başka bir kaynaktan ek ödeme ve benzeri adla herhangi bir ödeme yapılmaz” hükmü bulunmaktadır.
Buna göre (halen ek ödeme almayan) 4/C’li personele Ocak 2016 itibarıyla 158,52.-TL ek ödeme yapılacaktır. Ancak bu ödemenin, toplu sözleşme öncesinde de mahkeme kararı neticesinde ek ödeme alan personeli kapsamadığı, diğer bir ifadeyle, mahkeme kararı neticesinde mevcut durumda zaten ek ödeme alan 4/C’li personelin mahkeme kararı sonucu almakta oldukları ek ödemeyi almaya devam edecekleri açıktır.
Nitekim 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28. maddesindeki, “Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur” hükmü son derece açık olup ek ödeme ödenmesine dair mahkeme kararının uygulanmaması, kararı yerine getirmeyen kamu görevlisinin görevi kötüye kullanma suçuna sebep olacağı gibi idare aleyhine tazminat davası açılabilmesi de mümkündür.
Toplu sözleşme hükmünün, bugüne kadar ek ödeme istemiyle dava açmayanlar veya dava açmalarına rağmen ek ödeme yapılması kararı verilmeyenler için geçerli olacağı şüphesizdir.
Son günlerde bazı haber sitelerinde yer alan ve bazı sendikalarca dile getirilen, ‘Maliye Bakanlığı’nın bir kısım görüşleri de serdedilerek ek ödemeye ilişkin mahkeme kararlarının uygulanmayarak, toplu sözleşme gereği ek ödeme ödeneceği’ iddialar gerçeği çarpıtmaktan ibarettir. Zira Maliye Bakanlığı’nın, ek ödemeye ilişkin ilk mahkeme kararlarından bu yana 2577 sayılı Kanun’un 28/1 maddesine rağmen ödeme yapılmaması noktasında sorumluların uğrayacakları yaptırımları düşünmeksizin görüş verdiği bilinen bir gerçektir. Bakanlık bu konudaki hukuk tanımaz görüş bildirme tutumundan hâlâ vazgeçmiş değildir. Dolayısıyla ortada Maliye Bakanlığı’nın bakışı noktasında yeni bir durum yoktur.
Lehlerine verilen mahkeme kararları gereği yerine getirilmeyen 4/C’li personel, bu hususu da ayrıca dava konusu edebilecekleri gibi, gereğini yapmayan ilgililer hakkında da mahkeme kararını yerine getirmemekten suç duyurusunda bulunabileceklerdir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.