4+4+4'de Okul Müdürleri Ne Olacak?
4+4+4'de Okul Müdürleri Ne Olacak?
MEB-Sivil Toplum Kuruluşları Toplantısı
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, geçtiğimiz 04.05.2012 Cuma günü sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve bazı eğitimcileri ilkokula kayıt yaşı ve 4+4+4 Yasası ile ilgili toplantıya çağırdı. Sivil toplum temsilcileri 4+4+4’te daha çok yaş konusu üzerinde durdu. İlköğretime başlama yaşının düşürülmesinin her kesimde karmaşaya sebep olduğunu, öğrenci velilerinin çok tereddütlü olduğunu belirttiler. İlkokula başlama yaşının 66 ay sonrasında yani 66-72 ay arasında olması gerektiği konusunu belirtip bu konuda ısrar ettiler. Eğitimciler ve Bakanlık 66-72 ay konusunda mutabakata vararak, Bakan Ömer Dinçer’den bu yönde kararın bir an önce verilmesini istediler. Bakan Dinçer, ise bunun Bakanlar Kurulu’ndan çıktıktan sonra yönetmelikle çözülebileceği mesajını verdi. Eğitimciler, 66 ay öncesinde çocuğu olan ailelerin okul uygun gördüğü takdirde ilköğretime başlayabileceğinin de üzerinde durdular. Toplantıda diğer ülkelerdeki zorunlu eğitim uygulamaları, ders saatleri, ders programları, teneffüs saatleri, nitelikli öğretmen, nitelikli eğitim konuları tartışıldı ve belli konularda uzlaşmaya varıldı. Kısaca toplantıya katılanlar Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendilerinden görüş sormasına memnun olduklarını belirttiler.
2012/20 Sayılı MEB Genelgesi
Belirtilen katılımlı toplantının hemen ardından Milli Eğitimi Bakanlığı “12 Yıllık Zorunlu Eğitime Yönelik Uygulamalar” konulu genelgeyi 09 Mayıs 2012 tarihinde hemen yayınladı. Genelgede ilkokullar ve ortaokullara ‘ilköğretim’, liselere ise ‘ortaöğretim’ denilmesine devam edileceği belirtilirken, okul öncesi eğitim için 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 37-66 ay arasındaki çocukların anaokulunda veya uygulama sınıflarında, 48-66 ay arasındaki çocukların ise ana sınıflarında eğitim almalarının sağlanacağını bildirdi.
30 Eylül itibariyle 66 ayını dolduran çocukların e-okul üzerinden otomatik olarak okula kayıtları yapılacak. 60-66 ay arasındaki çocukların ise velisinin yazılı isteği ile gelişim yönünden hazır olduğu anlaşılanların ilkokula devamları sağlanacak. İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde yer alan ibareye göre Aralık ayı itibariyle 72 ayını dolduran çocuklar birinci sınıfa kaydediliyordu.
Kısaca başlama yaşı 60 ay olsaydı aynı sınıftaki en büyük öğrenci ile en küçük öğrenci arasındaki yaş farkı 1 yaş 9 olacak iken, 66 olmasından sonra iki öğrenci arasında 1 yaş 3 ay fark oluyor. Veliler istekleri doğrultusunda 60 ayını dolduran çocuklarını okula göndermez 66 ayı ölçüt alırlarsa geçmiş uygulamadan farklı olarak 3 ay için panik yapmalarına gerek kalmayacak.
Sıra 5, 6, 7 ve 8. Sınıfların Düzenlenmesinde Olmalı
6287 Sayılı Yasaya bağlı olarak 222 Sayılı Yasaya eklenen geçici 11. Madde hükmü “Bu maddenin yayımı tarihinde ilköğretim kurumlarının 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarında eğitim görenler eğitimlerini bu kurumlarda tamamlar.
Bu maddenin uygulanmasıyla ilgili usul ve esaslar Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenir; Bakanlık bu maddenin uygulanmasıyla ilgili düzenlemeleri il, ilçe ve okul bazında yapmaya yetkilidir.” Şeklinde belirtilmiştir.
2012-2013 Öğretim Yılında İlköğretim ikinci kademesi olan ortaokullara sadece 5. Sınıfların kaydolacağı, Kanun tarihi olan 30 Mart 2012 tarihi itibariyle de mevcut okullardaki 5, 6, 7 ve 8. Sınıfların bulundukları okullarda öğretimini tamamlayacağı belirtilmiştir.
Bu durum 2015-2016 Öğretim Yılına kadar öğrenci, veli, öğretmen, yönetici ve Bakanlık yetkililerinde kafa karışıklığı yaratacak.
Nasıl mı?
4 yıllık ilkokulu düşünelim
2012-2013 Öğretim Yılında bünyesinde 1, 2, 3, 4, 6, 7 ve 8. Sınıflar,
2013-2014 Öğretim Yılında bünyesinde 1, 2, 3, 4, 7 ve 8. Sınıflar,
2014-2015 Öğretim Yılında bünyesinde 1, 2, 3, 4 ve 8. Sınıflar olacak.
4 Yıllık Ortaokulu düşünelim
2012-2013 Öğretim Yılında bünyesinde 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar,
2013-2014 Öğretim Yılında bünyesinde 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar,
2014-2015 Öğretim Yılında bünyesinde 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar olacak.
Yani 2015-2016 Öğretim Yılına kadar 3 yıl boyunca ne ilkokullar ilkokul, ne ortaokullar ortaokul olabilecek; ne de öğretmenlerde okul aidiyeti olacak.
Kanun’un ilgili maddesi düzenlenerek, dönüşen okulların ilkokul kademesi ilkokula, ortaokul kademesi (5, 6, 7 ve 8. Sınıflar) de direk olarak ortaokula nakledilmeli. Nakiller e-okul üzerinden hemen tamamlanmalı.
Aynı şekilde sınıf ve branş öğretmenlerinin de tercihe bağlı olarak kademelendirilen yeni okullarına tayinleri yapılarak tüm eğitim çalışanları üç-dört yıl yaşanacak özlük, maaş, nakil, norm, nöbet ve benzeri kafa karışıklıklarından mutlaka kurtarılmalıdır.
Veee… Okul Yöneticilerinin (Müdürler) de Durumları Netleşmeli
Son günlerde okul müdürlerinden en çok duyduğumuz yakınma ve sorular… Hocam bizim durum ne olacak? Sınıf öğretmeni kökenliler ilkokul, branş öğretmeni kökenli olanlar ortaokul müdürü mü olacak?
Dedikodu ve asparagas haber çok yani. Kimisi sınıf öğretmeni kökenlilerin ilkokul müdürü, branş kökenlilerin ortaokul müdürü olacağını; kimisi de hepsine de eğitim yöneticisi deneceğini ve herklesin branşına bakılmadan kendi okullarında kalacaklarını “dedikodu gazetesi”nden duymuşlar.
Bizce doğrusu…
EĞİTİM YÖNETİMİ bilim alanının gereği olarak; Bütün okul yöneticilerinin haklarının “kazanılmış hak” kabul edilip yöneticiler arasında ayrım yapmadan hepsinin de “okul yöneticisi” uzmanlık alanıyla kabul edilerek kaostan kurtarılmaları yönündedir.
Bunun sonucu olarak da; okul yöneticilerinin maaş karşılığı zorunlu derse girme sorumluluklarının da kaldırılarak, tamamen okulun eğitim ve yönetim işlerine odaklanmaları, eğitimde kalite ve zaman yönetimini daha etkili kılacaktır.
Hasan YÜKSEL
Müfettişler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.