40 milyon yolcu artık otobüse binmiyor

40 milyon yolcu artık otobüse binmiyor

Yolcu sayısını 5,5 milyondan 50 milyona çıkaran havayolu şirketleri, otobüs firmalarının 250 milyon olması gereken yolcu sayısının 210 milyonda kalmasına yol açtı.

Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, Türkiye'de gücünü giderek artıran uçakların 40 milyon otobüs yolcusunu tamamen kendi müşterileri haline getirdiğini söyledi. Yılda taşıdıkları toplam yolcu sayısının bu sebeple 250 milyon olması gerekirken 210 milyonlarda kaldığını belirten Yıldırım, "Aslında birçok şehre açılan üniversiteler sebebiyle asıl etkiyi hissetmedik. Çünkü yeni üniversiteler bize 10 milyona yakın yeni yolcu kazandırdı." dedi. Yıldırım, bir zamanlar 5,5 milyon olan uçak yolcu sayısının şu an 50 milyona ulaştığına işaret etti. Gelişen havayolu sebebiyle insanların otobüsü en fazla 6 saatlik yollarda kullanmaya başladığını, uzun yollarda otobüsü tercih etmekten vazgeçtiğini kaydeden Yıldırım, rekabetin getirdiği bu şartlar sebebiyle pazarda değişmeler yaşanmaya başladığını vurguladı. "Artık otobüs işletmecileri de daha az enerji harcayan otobüs tercih ediyor. Küçük firmaların birçoğu büyük otobüs firmalarının kanatları altına girmeye başladı. İşletmeciler kısalan yol sebebiyle üç silindirli yerine daha az enerji harcayan tek silindirli otobüs tercih ediyor." diyor. Artık pazarın otobüse doyduğunu da hatırlatan Yıldırım, yılda ortalama 1.000 adet satılan otobüs sayısının bu yıl 700'e gerilediğini aktardı.

Seyahat firması Ulusoy, futbol kulübü Bayern Münih'in otobüslerini temin eden Alman otobüs markası Viseon ile 10 yıllık distribütörlük anlaşması imzaladı. Neoplan markasının Man'a devredilmesinin ardından kurulan yeni marka Viseon ile anlaşma imzalayan Ulusoy, ilk basın toplantısını İstanbul'da gerçekleştirdi. Toplantıya katılan Galatasaraylı Arda Turan, otobüsün koltuğuna geçti. 'Benden ancak muavin olur.' diye espri yapan Arda'ya 'Olur mu?' diye cevap veren Ulusoy Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Ulusoy, otobüsün 280 bin Euro'dan satılacağını açıkladı. Normal yolcu otobüsleri şu an 400 bin Euro civarında satışa sunuluyor. Bunun yanında otobüsün tasarruf avantajı da bulunduğunu söyleyen Ulusoy, "Normal otobüs yüz kilometrede 26 litre mazot yakarken bu otobüs 22 litre yakıyor." dedi ve Ulusoy olarak 35 Viseon otobüs siparişi verdiklerini açıkladı. Şirketin Otobüs Grubu Genel Müdürü Mustafa Yıldırım da her yıl ortalama 150 Viseon otobüs satmayı hedeflediklerini söyledi. Viseon otobüsün uzunluğunun 13 metre olduğunu hatırlatan Yıldırım, "Normal otobüsler 12 metre. Bu sebeple Viseon otobüsler daha geniş olacak." dedi. En büyük bagaja sahip özellikteki otobüste tuvalet de bulunacak. 3.60 metre yükseklik sebebiyle koltuk üstündeki bagajlar da geniş olacak.

İLK OTOBÜS TALEBİ BJK'DEN GELDİ

Viseon markalı otobüslere ilk talep Beşiktaş Spor Kulübü'nden geldi. Tanıtım toplantısına katılan kulüp yöneticileri, "Biz de Bayern Münih'in otobüsünün aynısından istiyoruz." diyerek 280 bin Euro'luk bir otobüs siparişi verdi.

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.