4 araştırma şirketi 1 Kasım için ne diyor?
Türkiye 1 Kasım'da yeniden sandığa gidiyor. Peki 7 Haziran sonrası ortaya çıkan tablo 1 Kasım'da nasıl olacak?
Samet Tunçer'in haberi
7 Haziran'da gerçekleşen milletvekili genel seçimleri sonrası hiçbir parti tek başına hükümet kurma oy oranına ulaşamadı. Koalisyon görüşmelerinde de uzlaşı sağlanamayınca Türkiye yeniden 1 Kasım'da seçimlere gitme kararı aldı.
Peki, 11 gün kala 1 Kasım öncesi durum ne? AK Parti yeniden tek başına iktidar olacak oy oranına ulaşabilecek mi? HDP barajı geçebilecek mi? CHP ve MHP'de yaşanan oy değişiklikleri ne durumda?4 araştırma şirketi ellerindeki son verilere göre AK Parti'nin tek başına iktidarı ihtimali veya koalisyon ihtimalinin de birbirine çok yakın olduğunu söyleyerek "bıçak sırtı" olarak yorumladıkları 1 Kasım sonuçlarını Haber7 için değerlendirdi. İşte en son araştırma ve anket sonuçlarına göre 1 Kasım için görünen tablo...
"TEK BAŞINA İKTİDAR GÖRÜNÜYOR AMA..."
AK Parti'nin milliyetçi oyları doğru şekilde kendisine çektiği takdirde tek başına iktidar olabileceğini söyleyen MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat,"Özellikle büyük şehirlerde seçime katılım oranı çok önemli ve kaderi belirleyecek. Bıçak sırtı bir seçim yaşanıyor. Son araştırmamıza göre kararsızlıklar dağıldıktan sonra AK Parti yüzde 43,5 alıyor. Bu rakamın ortaya çıkabilmesi için katılımın da yüzde 85'lerde olması gerekiyor. Kesin tek partili hükümet olur ya da kesinlikle koalisyon olur ifadesini kullanmak çok kolay değil. AK Parti açısından konuşursak son dakikaya kadar çekişme içerisinde olacak. 7 Haziran öncesi HDP barajı aşacak mı diye konuşuyorduk. Bu seçimde ise tek partili hükümet olur mu'yu konuşuyoruz. AK Parti yüzde 1-1,5 oranında bir milliyetçi oyu alıyor. Ama bu bu oyları da arttırması mümkün. Çünkü MHP üzerine de yoğunlaşmış bir AK Parti var. Eğer doğru çalışmalar yapılırsa tek başına bir hükümet çıkar diye düşünüyorum" diye konuştu.
"BOMBA BEKLEYEN BİR TOPLUM HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLÜYORUZ"
Ankara'da yaşanan terör saldırısının da etkisini değerlendiren Kulat, "Diyarbakır saldırısı HDP açısından 3 puanlık artı sağlamıştır. AK Parti'den aldığı 1,5 puanlık oy oranı direk rakipten alındığı için 3'lük etki yaptı. Biz Ankara saldırısını ölçümledik. Diyarbakır'daki saldırı kadar etkili olmadı. Çünkü toplum belli bir bilince ulaştı. Patlayan bombanın 1 Kasım endeksli olduğunu bilinse de maalesef az da olsa etkili oluyor. Tabi Türkiye patlayan bombalarla kanaati değişen bir toplum algısını oluşturursa Allah korusun önümüzdeki günlerde ve yıllarda her seçim öncesi bomba bekleyen bir toplum haline dönüşür. Bu durum demokrasi için çok tehlikelidir" dedi.
"AK PARTİ'NİN 1 PUANA İHTİYACI VAR"
1 Kasım seçiminin AK Parti ile CHP arasında yaşandığının altını çizen GENAR Başkanı İhsan Aktaş, "Çok net bir şey söyleyemiyoruz çünkü 10 günde veriler yüzde 1-1,5oranında değişiyor. AK Parti yüzde 43-44, CHP 25-26, MHP 13-14, HDP ise 12-13 bandında seyrediyor. Diğer partilere ise 2-2,5 gibi bir rakam kalıyor. 7 Haziran'da MHP ile HDP'yi tartışmıştık. Şimdi merkez partiler AK Parti ve CHP'yi tartışıyoruz. Seçim bu iki parti arasında geçen bir seçim. AK Parti'nin tek başına hükümet olabilmesi için 1 puana ihtiyacı var. Seçim kampanyasını da bu 1 puana yönelik oluşturuyor. HDP'ye oy kaptırdığı ve sandığa gitmeyen AK Partili seçmene ulaşıyor. Ben AK Parti'nin vaatlerini doğru bir şekilde anlattığı takdirde 1 puanı alacağını düşünüyorum" diye konuştu.
"AK PARTİ BIÇAK SIRTI DURUM YAŞIYOR"
Denge Araştırma Şirketi Başkanı Hasan Basri Yıldız'a göre de bıçak sırtı bir seçimyaşanıyor. Elindeki son araştırma sonuçlarını paylaşan Yıldız, "AK Parti yüzde 43-44 arasında, CHP 25-26, MHP 13-14, HDP ise yüzde 13-14 bandında seyrediyor. Özellikle AK Parti bıçak sırtı bir durumda. 276-277 vekil sayısı görünüyor" dedi.
"SEÇİMLERE ETKİSİ 1 PUAN BİLE DEĞİLDİR"
Türkiye'de yaşanan patlama ve olaylara da değinen Yıldız, "Ağustos'ta ve şimdi yaptığımız araştırmaya göre 1 puanlık oynama var. Patlamalar ve saldırılar hiçbir şeyi değiştirmiyor. Her parti için 1 puanlık artış veya azalış yaşanıyor. Biz bunu da hata payı içinde değerlendiriyoruz. Benim 1 ay öncesine ait araştırmam var. Patlamadan hemen sonra da yaptırdım. Puanlar yerinde duruyor. Bu tip planlı saldırıların seçimlere etkisi 1 puan bile değildir. Örneğin HDP Diyarbakır patlaması öncesi de barajı geçiyordu patlamadan sonra da aynı oy oranıyla geçti. Türkiye seçmeni ideolojik oy kullanır. Bu tür saldırı ve patlamalar seçmen üzerinde tesir bırakmaz" diye konuştu.
"HER İKİ İHTİMAL DE BİRBİRİNE ÇOK YAKIN"
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin aldığı kararlar ve tutumların MHP seçmeninin hoşunagitmediğini söyleyen VARYANS Araştırma Direktörü Recep Sazkaya da AK Parti'nin bıçak sırtı durumda olduğunu belirtti.
Sazkaya, "AK Parti 7 Haziran'da aldığı oy oranının üzerine çıkıyor. Ancak bu durum AK Parti'yi tek başına iktidar yapar mı net değil. Çünkü çok bıçak sırtı bir durum var. Koalisyon ihtimali de çıkabilir. Bu iki ihtimal de birbirine çok yakın. AK Parti'nin oy oranını sağladığı oylar ise 7 Haziran'da sandığa gitmeyen bir miktar AK Partiliyle geri gelebilir. MHP'nin koalisyon ve yaşanan terör olaylarında ortaya koyduğu tavırlar MHP seçmeninin pek hoşuna gitmedi. MHP oy kaybı yaşayacak. HDP ise büyük oranda gücünü koruyor. Artış söz konusu değil ama bir miktar da olsa CHP seçmeninden aldığı oylar geri gidebilir ve böylece düşüş olur. HDP rahatlıkla barajı geçiyor. CHP'de ise 7 Haziran'a kıyasla artış görüyoruz. Fakat anlamlı artış olmayacak" diye konuştu.
Yaşanan patlama ve bu tip saldırılarında seçime etkisini değerlendiren Sazkaya, "Hükümette AK Parti olduğu için olumsuz etkilenen AK Parti oluyor. Çünkü güvenden ve huzurdan sorumlu olan şu anda AK Parti'dir. Amaçta yönetemiyor algısı yaratmaya çalışmaktır. Seçmen yaşananları fark ediyor ve bilinçli. Seçmen ceza eğilimine girmiyor" dedi.
[email protected]
@samettuncer17
Kaynak : Haber7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.