31 Aralık’a Kadar Kurulan Belediyeler Yerel Seçimlere Katılacak

31 Aralık’a Kadar Kurulan Belediyeler Yerel Seçimlere Katılacak

Yüksek Seçim Kurulu, 31 Aralık 2008'e kadar kurulmuş olan belediyeler, beldeler ve köylerin organlarına ilişkin seçimlerin 29 Mart 2009'da yapılacağına karar verdi.

ANKARA (ANKA) - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 31 Aralık 2008'e kadar kurulmuş olan belediyeler, beldeler ve köylerin organlarına ilişkin seçimlerin 29 Mart 2009'da yapılacağına karar verdi.
YSK'nın ilgili kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Kararda, 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un 8'inci maddesinin değişik birinci fıkrasında; “Mahalli idareler seçimleri beş yılda bir yapılır. Her seçim döneminin beşinci yılındaki 1 Ocak günü seçimin başlangıç tarihidir. Aynı yılın Mart ayının son Pazar günü oy verme günüdür” hükmüne yer verildiği anımsatılarak, bu hükme istinaden Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin 29 Mart 2009 Pazar günü yapılacağı belirtildi.
Aynı kanuna göre seçimlerin başlangıç tarihinin 1 Ocak 2009 olduğunu ifade edilen kararda, bu tarihin aynı zamanda seçim sürecinin başlama günü olarak kabul edildiği de kaydedildi.
YSK kararında, 31 Aralık 2008 tarihine kadar kurulmuş olan belediyelere ilişkin kararlar kesinleşmiş ise bu kararların 1 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe gireceğinden, bu kapsamda olan yerlerin organ seçimlerinin 2972 sayılı Kanunun 29. maddesinin son fıkrası hükmü gözetilerek 29 Mart 2009 Pazar günü yapılmasına hükmedildi.

-31 ARALIK 2008'E KADAR KURULANLAR SEÇİME KATILACAK-

Belde, köy veya bunların bazı kısımlarının bir başka belediyeye katılmaları veya birleşmeleri, mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, bölünmesi, adlarıyla sınırlarının değiştirilmesi, belediye veya köy tüzel kişiliğinin kaldırılması veya beldenin köye dönüştürülmesine ilişkin olarak 31 Aralık 2008 tarihine kadar alınan ve kesinleşmiş olan idari kararlar 1 Ocak 2009'da yürürlüğe gireceğinden, bu kapsamda olan yerleşim birimlerinin organ seçimlerinin ilk mahalli idareler seçimleriyle birlikte yapılması gerektiğinin belirtildiği kararda, bu yerlerin organ seçimlerinin de yeni durumlarına göre 29 Mart 2009 Pazar günü yapılacağı bildirildi.
Kararda, mahalli idareler seçimlerinin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2009 tarihinden önce herhangi bir nedenle boşalan muhtarlık, ihtiyar meclisi ve heyeti üyeliği seçimlerinin de 29 Mart 2009 Pazar günü yapılacağına belirtildi.
Mahalli idareler seçimlerinin başlangıcı tarihi olan 1 Ocak 2009 tarihinden daha sonra yapılacak yeni köy oluşturacak, köyü bölerek yeni oluşumlar doğuracak, köyün idari bağlılıklarını ve ilçeler arası sınırları değiştirecek idari kararların ve ayrıca her türlü halk oylamalarının (plebisit) 29 Mart 2009 Pazar günü yapılacak olan seçimlerde ve bu seçimlerin gerektireceği işlemlerde dikkate alınamayacağı da YSK kararında ifade edildi. (ANKA)
(İG/BÜN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.