3. köprüde tarihi anlar: İki yaka birleşti

3. köprüde tarihi anlar: İki yaka birleşti

İstanbul'un üçüncü köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesi yerleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun katıldığı törenle konulan son tabliyenin kaynağı yapıldı. Köprünün girişinde tören öncesinde alınan güvenlik önlemleri dikkat çekti. Açılış törenini takip edecek olan basın mensupları ve köprüde çalışan görevliler polis noktalarında tek tek aranarak içeri alındı.

Tören son tabliyenin konulduğu alanın yanında köprü üzerinde yapıldı.

2015 yılının Mayıs ayında kılavuz telin çekilmesiyle başlayan çalışmalarda son bir ayda 10 tabliye döşenerek 238 metrelik yol kat edilmiş ve bir rekora imza atılmıştı. Köprünün çevre yollarıyla birlikte bir bütün olarak önümüzdeki Temmuz veya Ağustos ayında açılması planlanıyor.

SON KAYNAĞI BİRLİKTE YAPTILAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu, araçla köprünün yarısına gelip kalan kısmı da yürüyerek geçti. Köprünün son kaynak işlemi de Erdoğan ve Davutoğlu eşliğinde yapıldı.

İŞÇİLERE İKRAMİYE İÇİN PAZARLIK YAPILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprü inşaatının yapımcı şirketlerinden IC İçtaş'ın Yönetim Kurulu İbrahim Çeçen ile işçilere ikramiye verilmesi konusunda canlı yayında pazarlık yaptı. 

Erdoğan, Çeçen'den işçilere işlerini teslim etmelerinin sonrasında 3'er bin lira ikramiye sözü aldı. İşlerini erken bitirenlere de verileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı ayrıca, köprünün açılışısında işçilerden evlenmek istenyenlere de düğün sözü verdi.

Bu projede toplam 6 bin 500 işçi çalıştı.

İSTANBUL’UN FETİH YIL DÖNÜMÜNDE TEMELİ ATILMIŞTI

Sarıyer’de İstabul’un fetih yıldönümünde  29 Mayıs 2013 tarihinde O zamanki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle temeli atılan 3. boğaz köprüsü, yaklaşık 2 yıl 9 ay sonra İstanbul Boğazı’nın iki yakasını 3. kez birbirine bağlayacak.

İSTANBUL BOĞAZININ 3'ÜNCÜ 'KOLYESİ'

Temeli atıldıktan sonra büyük bir hızla ilerleyen inşaat şantiyesinde Avrupa yakasında 322 metre, Asya yakasında ise 318 metre olan köprü kuleleri 2015 yılının ocak ayı içinde tamamlanmıştı.

TABLİYE MONTAJ REKORU KIRILDI

Öte yandan köprüde yapılan çalışmalar sırasında son bir ayda 10 adet çelik tabliye yerlerine konulup montajı tamamlanarak yeni bir rekor kırıldığı belirtildi. Çelik tabliye montaj işleminde, Lifting Gantry" adı verilen farklı bir vinç kullanılmaya başlanmasıyla, eş zamanlı olarak Asya ve Avrupa'da çelik tabliye konulma işlemi gerçekleştirildiği, bu yöntemle son bir ay içinde 238 metrelik ilerleme sağlandığı öğrenildi.

4,5 MİLYAR LİRAYA MAL OLDU

Bugüne kadar en ağırı 923 ton olan 59 çelik tabliyeden 58’i yerlerine yerleştirilerek montajı tamamlandı. Bugün son tabliyenin yerleştirilmesi ile tamamlanacak köprü, 2'si raylı sistem olmak üzere toplam 10 şeritten oluşuyor. İnşaatında bin 460 işçi ve mühendisin çalıştığı köprü 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü olacak.

TÖREN ALANINDAN GELİŞMELER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın köprü üzerindeki konuşmasından satırbaşları;

* Biz ilk temeli attığımızda eylem yapıp buralara kadar gelip bizi protesto ettiler. Biz o zamanlar köprülerin ayaklarının temellerini atmıştık. Onlar eylemleriniz yaparken biz bu ayakları birleştireceğiz dedik.

* Teknik bilgileri Bakanımız açıkladı. Ağustos ayında tüm köprüleri ve viyadükleri ile açılışını gerçekleştireceğiz. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun köprüdeki konuşmasından satırbaşları; 

*Bu gün bir gurur tablosu ile karşı karşıyayız. Emeği geçen herkese ve projede emeği geçen sayın Cumhurbaşkanımıza milletimiz adına teşekkür ediyorum.

* Yatırımlara ara vermeden sürdüren tek ülke Türkiye... Dünya çapında gerçekleştirdiği projeler ve bu projelerin numunesi olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile gündeme damgasınaı vuruyor. 

*Birileri tahrip ederken biz ülkemizi inşa etmeye devam edeceğiz. Asya ile Avrupa artık bir kez daha birleşiyor. Bizim ülkemizde Asya ile Avrupa arasında büyük yolculuğu ile mührünü vuran milletimiz kendi mühendis ve işçileri ile bir kez daha mührünü vuruyor. 

*Bu son parçayı koyarken yüreğimizede buluşmaların ilk parçasını koyuyoruz.

Ulaştırma ve Denizçilik Bakanı Binali Yıldırım köprü üzerinde ilk konuşmayı yapan isim oldu. Konuşmasından satırbaşları şöyle;

Dünyanın gıptayla izlediği Türkiye'yi cumhuriyetin 100. yılına taşıyacak projeleri gerçekleştiriyoruz. Yavuz Sultan Selim de bunlardan bir tanesi. Bir ilk olma özelliği ise 3 senede dünya üzerinde tamamlanan başka köprü yok.

Bu köprü de ana yüklenici Türk, yabancı şirketler alt yüklenici olarak bize hizmet verdi. İlk iki köprüde yabancılar yapmıştı. Türk şirketleri taşeron olarak çalışmıştı. Ağustos aynın son günlerinde takdir ettiğimiz bir günde açılışını hep beraber yapacağız. İstanbul'un bütün ağır taşıt trafiği bu köprüden geçecek. Diğer şehir içi köprülerde trafik rahatlayacak.

*Marmaray sayesinde araç trafiği azaldı. Bu köprü ile de azalmaya devam edecek.

haber7

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum