3 değil 5 bakan değişecek

3 değil 5 bakan değişecek

Başbakan Erdoğan'ın kongre sonrasında gerçekleştirmeyi planladığı kabine revizyonunu önümüzdeki günlerde yapabileceği öğrenildi. Peki Erdoğan hangi bakanları gönderecek? İşte cevabı...

www.rotahaber.com

Başbakan Erdoğan'ın sonbaharda yapacağı konuşulan kabine revizyonunu, bugünlerde gerçekleştireceği belirtiliyor. Erdoğan'ın, AK Parti Kongresi sonrasında Bakanlar Kurulu sıralarında gerçekleştireceği söylenen değişikliği, kamuoyu beklentilerini aşağıya çekmek için ertelediği söyleniyor.

Rotahaber, Haziran ayında sonbaharda AK Parti Büyük Kongresinden sonra kabinede revizyona gidileceğini yazmıştı. Haberde yalnız revizyonun zamanı belirtilmemiş, aynı zamanda hangi bakanların gideceği de yazılmıştı.

30 Eylül'de yapılan AK Parti kongresinden sonra gözler Başbakan Erdoğan'ın yapacağı kabine revizyonuna çevrildi. Kimi çevreler, 3 Ekim'de yapılan AK Parti'nin yeni Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında bu değişimin yapılacağı beklentisine girmişti.

Ancak bu çevreler, Başbakan Erdoğan'ın kamuoyunun gündeminde olduğu sırada bu tür değişiklikleri yapmadığını gözden kaçırmıştı. Rotahaber, kabine değişikliğinin gündemden düştüğü bugünlerde Erdoğan'ın söz konusu değişikliği yapacağı bilgisine ulaştı.

ASIL DEĞİŞİKLİK YEREL SEÇİMLER ÖNCESİNDE

Başbakan Erdoğan'ın şu günlerde yapması beklenen kabine revizyonu, bir tür "ince ayar" gibi olacak. Esas değişiklik ise 2014 baharında yapılacak yerel seçimler öncesinde gerçekleştirilecek. Bu kapsamlı değişiklikle "3 dönem seçilme" kuralına takılan kabinenin ağır toplarına, belediye başkanlığı yolu açılmış olacak.

Bu isimler arasında Binali Yıldırım, Egemen Bağış, Faruk Çelik gibi isimler bulunuyor.

ALTERNATİFLİ REVİZYON SENARYOLARI

Partisinin nabzını çok iyi tutmasıyla bilinen Başbakan Erdoğan, farklı kesimlerin görüşlerini alıyor, ancak yapacağı değişiklikleri önceden hiç kimseye bildirmiyor. Dün Genel Merkezde yapılan Grup Toplantısı sonrasında basına kapalı yapılan toplantı sonrasında Başbakan Erdoğan'ın, yapacağı değişiklikleri kafasında netleştirdiği belirtiliyor.

Birinci senaryoya göre, Başbakan Erdoğan mini bir revizyona gidecek. Esas değişikliği ise yerel seçimlere saklayacak. Bu durumda kabinede Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın yerlerine başka isimler getirilecek.

BAKANLARIN KARNELERİ

SUAT KILIÇ: AK Partinin en genç isimlerinden biri olarak 2002 yılında parlamentoya giren Suat Kılıç, başarılı bir Grup Başkanvekilliği görevi gerçekleştirdi. Başbakan Erdoğan da Meclis'te sergilediği başarıdan dolayı 12 Haziran seçimleri sonrasında Kılıç'ı bakanlık koltuğuna taşıdı.

Ne var ki Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanı olduktan sonra hızlı bir değişim ve dönüşüm geçirdi. Partiliarkadaşlarının ifadesiyle "mutasyona uğradı". Parlamento sıralarında birlikte oturduğu milletvekiliarkadaşlarını bile tanımaz oldu.

Kılıç'ı koltuktan edecek bir başka gerekçe ise halen cezaevinde bulunan Metro Turizmin sahibi Galip Öztürk ile ortaklık ilişkileri oldu.

Londra Olimpiyatlarındaki Türk ekibinin başarısızlığı ise bu işin tuzu biberi oldu. Atletizmde Aslı Alptekin ve Gamze Bulut'un elde ettikleri altın ve gümüş madalya bir tarafa bırakılırsa, beklenen madalyaların hiçbirisine ulaşılamadı. Erdoğan, olimpiyatlar öncesi Türk ekibinin genel seviyesini görememek ve onları olimpiyatlara hazırlayamamanın da faturasını Kılıç'a kesecek.

ERDOĞAN BAYRAKTAR: Başbakan Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Başkanı olduğu dönemde Başakşehir projesi ile konut yapımına verdiği önemi göstermiş oldu. Orada elde edilen deneyimle koalisyonlar döneminde atıl hale itilmiş bulunan TOKİ'yi yeniden canlandırdı.

Başbakan Erdoğan, AK Parti'nin iktidara geldiği günden itibaren TOKİ'nin makro projelerinin hemen hepsini bizzat yürüttü. Ödeme politikaları yüzünden bir çok inşaat firması sıkıntıya girdi. İnşaatın yürüdüğü sırada belirlenen hak ediş oranlarınındaki sübjektiflik, pek çok iddiayı beraberinde getirdi. Bir çok firma, dışa dönük tepki ortaya koymasa da bir şekilde konuyu Başbakan Erdoğan'a da ulaştırmanın yolunu buldu.

Bayraktar'ın TOKİ ile işbirliği yapan şirketlerin, en çok yakındığı konular arasında tedarikçilerin çoğunun yönetim tarafından belirlenmesi olarak öne çıkıyor. Bir çok firmanın, "İşçilerimize vereceğimiz yemeğin bile hangi katring şirketinden temin edileceğine bile karışılıyor" diye yakındığı söyleniyor.

En son patlak veren ve sonradan detaylarını bizzat Bakan Bayraktar'In verdiği KC Grup tarafından TOKİ'nin dolandırılması olayında ise bizzat sorumluluğun bakanlık tarafında olduğu belirtiliyor. AK Parti kulislerinde, Bakan Bayraktar'In bu TOKİ'nin dolandırılma olayını gündeme bizzat kendisinin getirmesini, zaten patlayacak olan bir dosyanın ön alıp kendisi tarafından kamuoyuna duyurulması olarak değerlendiriyor.

İDRİS NAİM ŞAHİN: İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Başbakan Erdoğan'ın İstanbul ekibinden geldi. Uzun yıllar AK Parti Genel Sekreterliği görevini başarı ile yürüttü. Erdoğan'ın İstanbul'da ve parti yönetiminde başarılı olan Şahin'i, İçişleri Bakanlığı koltuğuna getirirken kafasında hiçbir tereddüt yoktu. Ancak, İdris Naim Şahin, bakanlıkta talihsiz bir başlangıç yaptı. Medyanın tepkisini çeken Şahin, peşpeşe talihsizlikler yaşadı.

Bunların bir kısmı da Şahin'in bakanlığı döneminde terör örgütüne yönelik mücadele yönteminin değiştirilmesi üzerine bazı yayın organlarının bunu farklı şekilde sunmaya çalışması oldu. Şahin'in kimi söylemlerinin "fazla milliyetçi" bulunarak hücuma kalkışılmasında da aynı gerekçenin olduğu söyleniyor.

Malum çevrelerinin bu yönüyle yüklenmesinden ve terörle mücadelede alınan sonuçlardan dolayı Erdoğan'ın İdris Naim Şahin'in bakanlığında farklı bir tasarrufa gidebileceği de ihtimal dahilinde tutuluyor.

3 DEĞİL 5 BAKAN DEĞİŞECEK

Ankara kulislerinde konuşulan bir başka senaryoya göre ise Kabinedeki revizyon 3 bakanla sınırlı kalmayacak. Bu çevrelere göre Suat Kılıç, İdris Naim Şahin ve Erdoğan Bayraktar'ın yanı sıra iki bakan daha koltuğunu kaybedecek.

"Midi revizyon" senaryosunda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de bakanlık koltuğundan olacak.

ERTUĞRUL GÜNAY: En uzun süreli Kültür ve Turizm Bakanlığı yapan isimler arasına geçen Ertuğrul Günay'ın muhtemel bir midi revizyonda bakanlık görevinden dinlenmeye alınacağı öngörülüyor. Ertuğrul Günay'ın zaman zaman Başbakan Erdoğan ile ters düşmesi ve parti tabanı ile diyalog kurmaması Günay'ın koltuğunu kaybetmesine gerekçe gösteriliyor.

MEHDİ EKER: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında ikinci dönemini sürdüren Mehdi Eker'in Türkiye'de tarım ve hayvancılık alanında istenen ve beklenen dönüşümü gerçekleştiremediğinin büyük sıkıntılarının parti çevrelerinde sıkıntısının yaşandığı konuşuluyor.

Bu dönemde, tarım ve hayvancılık alanında Cumhuriyet tarihinin en çok kaynak ayrıldığına dikkat çeken partili çevreler, buna rağmen elde edilen sonuçların tatmin edici olmaktan uzak bulunduğu dile getiriliyor. Erdoğan'ın tarım ve hayvancılık alanında bir atılımla "ustalık" dönemini taçlandıracağı ifade ediliyor.

ROTAHABER / ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.