Teknolojinin bize sunduğu en büyük yeniliklerden olan 3 boyutlu yazıcılarla hemen hemen her şey üretilebiliyor
Bilim insanları, üç boyutlu baskı yöntemiyle canlı vücut parçaları ve kemik üretiminde başarı sağlandığını açıkladı. Çığır açan gelişme, Nature Biotechnology adlı dergide yayımlandı.
3 boyutlu yazıcılarla üretilen kemik, kas ve kıkırdak parçalarının, hayvanlara nakledildiklerinde normal işlevlerini yerine getirdikleri görüldü.
Bilim insanları uzun süredir kırılan bir çeneyi, kopan bir kulağı veya hasar gören kalp kaslarını üretilen insan hücreleriyle onarmak üzerinde çalışıyorlardı.
Ancak bu alanda karşılaşılan başlıca sorun, üretilen hücreleri canlı tutmaktı. Laboratuar ortamında üretilen hücreler 0.2 milimetreden kalın dokularda oksijensiz ve kalıyor ve beslenemiyordu.
ABD'de Wake Forest Baptist Tıp Merkezi'ndeki araştırma ekibi ise tıpkı bir sünger gibi içinde mikroskopik kanallar bulunan üç boyutlu hücreler basmayı başardı.
Bu mikroskopik kanallar sayesinde hücrelerin beslenmesi sağlandı. Sentetik kemiklere çözünebilir bir plastikle biçim veriliyor, hücreleri içeren su bazlı jel de bunların büyüyebilmesi için gerekli ortamı sağlıyor.
Bu şekilde üç boyutlu basılan parçalar hayvanlara nakledildiğinde, plastik form çözünerek yerini hücreler tarafından üretilen proteinden oluşan akıcılığı az sıvı ortama bırakıyor, bu arada nakledilen parçaların içinde kan damarları ve sinirler oluşuyor.
Araştırmaya başkanlık eden Prof. Anthony Atala, insan dokularının da aynı şekilde basılabileceğini söyledi.
Kulak
Gerçek kulaktan farkı bulunmayan 3 boyutlu kulaklar, nakledilmeden önce kan damarları geliştirebilmesi için kol derisinin altına yerleştirilecek. Fareler üzerinde yapılan denemelerde başarılı sonuçlar alınan 3 boyutlu kulaklar, insanlar üzerinde de kullanılmaya başlanacak.
İnsan derisi
Wake Forest Üniversitesi'nin Onarıcı Tıp departmanından James Yoo, 3 boyutlu yazıcılar sayesinde bu soruna bir çözüm bulmuş gibi görünüyor.
Tarayıcılar sayesinde ciltteki yarayı analiz eden Yoo, 3 boyutlu yazıcıdan hasar gören deriyi kaplayacak suni bir deri oluşturma hedefinde.
Protez kol
3 Boyutlu yazıcının mucizelerinden faydalanan bir başka isim ise 4 yaşında bükük eklemlere sahip olan Hannah.
Wilminghton Robotic Exoskeleton sayesinde Hannah, kolunu istediği gibi hareket ettirebiliyor.
Burun
Diş
Diş teli
Çene kemiği implantı
Silah
Ayakkabı
Araba
Hamburger
Bisiklet
Kolu kırılanlar için 3 boyutlu alçı
Saç
El şeklinde telefon
Gitar
Lamba
Telefon kılıfı
Kafatası implantı
Ev
Jet motoru
Kamera lensi
Kol saati
Koltuk
Sandalye
İlaç
Gözlük
Kulaklık
Protez bacak
Bateri kiti
Saksafon
Mikroskop
Kapı kolu
Saksı, vazo
Kaykay
Masa
Bardak
285 mikron boyutunda yarış arabası
Kumandalı uçak
Mutfak ve tamir aletleri
Titanyumdan üretilen göğüs kafesi kemiği
Tırnak
Spor ayakkabı
Papyon
Makas
3 boyutlu yazıcılarla üretilen diğer eşyalar...
İşte 3 boyutlu yazıcılar...
3 BOYUTLU YAZICILAR NASIL ÇALIŞIR?
Bu işlemi gerçekleştiren cihazlara ise üç boyutlu yazıcı adı verilir.
Baskılar birçok türde hammaddenin kullanılması ile yapılabilir. Normal kullanıcı bazında en yaygın kullanımı olan hammadde PLA ve ABS adı verilen sert plastiklerdir.
Değişik türlerde ve tekniklerde baskı yapabilen üç boyutlu yazıcılar vardır.
En yaygın kullanıma sahip olan üç boyutlu yazıcıların çalışma prensibi bilgisayar ortamında hazırlanmış herhangi bir üç boyutlu bir nesnenin sanal olarak katmanlara bölünmesine ve her bir katmanının eritilen hammadde dökülerek üst üste gelecek şekilde basılmasına dayanır.
Üç boyutlu baskı teknolojisi 1980 yıllarda başlamıştır. Buna rağmen 2010 yılından sonra adı daha fazla duyulmaya başlanmış ve günümüzde çok daha yaygın bir sekilde kullanılır hale gelmiştir.
Bunun nedenleri olarak medyada daha fazla yer almaya başlaması, birçok sayıdaki girişimci firmaların bu teknolojiye yatırım yapması, akademik çevrelerin ilgi göstermesi, teknolojinin birçok alanda getirdiği kolaylıklar ve avantajların yanı sıra üretim maliyetlerinin düşmesi gösterilebilir.
İlk üç boyutlu yazıcı 1984 yılında Chuck Hull of 3D Systems firması tarafından üretilmiştir. Günümüzde ise birçok firma üç boyutlu yazıcı üretmeye ve satmaya başlamıştır.
2012 yılı itibari ile üç boyutlu yazıların market hacmi 2.2 milyar dolara erişmiş ve 2011 yılına göre %29 lük bir artış göstermiştir.
Üc boyutlu yazıcılar büyük oranda kendi parçalarını basabilir. Elektronik parçalar ve motorlar dışında neredeyse bütün mekanik parçalar 3D yazıcı tarafından basılabilir.
İleride üç boyutlu yazıcıların kendisini tamamen basabilecek özelliklerde olması tahmin edilmektedir.