3 bin tutuklu daha serbest

3 bin tutuklu daha serbest

TBMM Genel Kurulu’nda yasalaşan, “3. Yargı Paketi” özel yetkili mahkemelerin (ÖYM), ihtisas ağır ceza mahkemelerine dönüştürülmesi ve basın yoluyla işlenen suçlar başta olmak üzere radikal düzenlemeler içeriyor.

AKP iktidarının son dakika önergeleriyle tutuklu bulunan Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin önü kesilirken, cezasının bitimine 1 yıldan az kalan iyi halli 3 bin mahkumun denetimli serbestlikten yararlandırılarak serbest bırakılmaları sağlandı. Paketteki bir düzenleme sayesinde, Bahçelievler katliamı sanıkları Ünal Osmanağaolu ve Bünyamin Adanalı’ın da aralarında bulunduğu 6 ülkücü hapisten çıkacak.

Haberleşme gizliliği ve ceza
Genel Kurul’da 3. Yargı Paketi görüşülürken son dakika önergeleriyle değişiklikler yapıldı. Verilen bir önerge ile hakkında 2 yıl 1 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin önü kesildi. Önergedeki değişikliğe göre, üst sınırı 3 yıl olan terör propagandası suçundan ceza alan Aktaş, önce üst sınırı 5 yıla kadar olan suçlar için getirilen mahkumiyet hükmünün infazının ertelenmesine ilişkin düzenlemeden yararlandırılacak. Hükmün infazının ertelenmesinin ardından pakete eklenen, “Mahkumiyet hükmünün infazı ertelenen kişi hakkında bu mahkumiyete bağlı olarak herhangi bir hak yoksunluğu doğmaz” hükmü devreye girecek. Yargıtay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini içeren kararı, “hak yoksunluğu” doğurduğu için Aktaş’ın TBMM’de okutulacak kararı geri gönderilecek. TBMM Başkanlığı, Aktaş’la ilgili milletvekilliğinin düşürülmesi talebini içeren, ancak uzun süredir beklettiği kararı, ilgili yargı merciine geri gönderecek.

 

-   Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, ceza bir kat artırılacak.
-   Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa edenlere, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.
-   Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşa eden kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. İfşa edilen bu verilerin basın yayın yoluyla yayınlanması halinde de aynı ceza uygulanacak.
-   Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
-   Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alacak. Fiilin basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde aynı ceza uygulanacak.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.