3 ay taze kalan ekmek

3 ay taze kalan ekmek

Nevşehir'in bazı köylerinde taş fırınlarda pişirilen 1 kiloluk ekmekler, 3 ay, derin dondurucuda saklanarak tazeliğini yitirmeden yenebiliyor

Ürgüp İlçesi'ne bağlı Mazı Köyü'nde de 3'er aylık dönemler halinde köyün ortak malları içinde bulunan taş fırınlarda pişirilen ekmekler evlere traktör römorkları ile taşınıyor.

Yıllardan bu yana evlerinin 3 aylık ekmek ihtiyacını taş fırınları kullanarak karşıladığını anlatan Fatma Açıkgöz, yakınları ile birlikte 1 çuval unu hamur haline getirdikten sonra, haşlanan patatesi hamurun içine katarak ekmeğin pişim sonrasında uzun vadede yumuşaklığının sağlandığını söylüyor.

4 kişilik bir ailenin taş fırınlarda 1 kiloyu bulan pişirilen ekmekleri 3 ay tükettiğini söyleyen Açıkgöz şöyle dedi: “Kaymaklı Beldesi bize çok yakın mesafede bulunmasına karşın fırın ekmeği kullanmayız. 3 ayda bir ekmek pişirerek ihtiyacımızı karşılıyoruz.

Hamur içine un haline getirdiğimiz haşlanmış patatesin katılması, ekmeği uzun süreli yumuşak halde tutabiliyor. Taş fırınlarda elde ettiğimiz çörek de tabir edilen ekmekleri derin dondurucuda saklayıp tüketiyoruz.”
posta

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.