29 milyon dolarlık projede merak edilen sorular?

29 milyon dolarlık projede merak edilen sorular?

29 milyon dolarlık projede merak edilen sorular?

Ulaştırma Bakanlığı ile YÖK arasında, Yusuf Ziya Özcan’ın başkanlığı döneminde Web Tabanlı İngilizce Dil Sınıfları projesi protokolü imzalandı. 29 milyon dolarlık bu proje ile tüm üniversite öğrencilerine yabancı dil öğretilecekti. O günlerde, gazete ve televizyonlarda konuyla ilgili çok haberler yapıldı. Ve pek çok proje gibi o da unutuldu gitti derken enteresan bir mektup geldi. Devletin üst makamlarına gönderilmiş, bir örneği de bilgilendirmek üzere bize iletilmiş. Enteresan, hem de çok enteresan bilgiler var. İddiaların ne kadarı gerçek, ne kadarı abartılı bilmiyoruz. Umarız yeni YÖK Başkanı tüm bu sorulara tek tek açıklık getirir.
İşte araştırılsın diye ilgili mercilere gönderilen mektuptan satır başları:

YÖK’ün çelişkili tavrı!
“01/12/2011 tarih ve 58218 sayılı başvurumda ‘Muayene kabul 16.12.2012 tarihi itibariyle YÖK tarafından yapıldı. Henüz hizmete açılmamıştır. Çünkü öncelikle Bakanlığımızca YÖK’e devredilmesi gerekmektedir. Halen devir işlemleri devam etmektedir’ diye bir cevap gönderdiniz. Daha sonra da  21/12/2011  tarih ve 58961 sayılı, başvuruma ‘20.12.2011 tarihli yazımızda 2012 yılı sehven yazılmıştır. Muayene kabul tarihi 16.12.2011 tarihidir. Muayene kabulde herhangi bir gecikme yoktur. Muayene kabulden sonra YÖK’e devredilmesi gerekmektedir. YÖK devir aldıktan sonra da hizmete açılması kendileri tarafından yapılacaktır’ şeklinde farklı bir cevap gönderdiniz.
Simdi size soruyorum: bu cevabınızın hangisi doğru?
Önce, ‘Muayene kabul 16.12.2012 tarihi itibariyle YÖK tarafından yapıldı’ diyorsunuz ama daha sonraki cevapta, ‘Muayene kabulde herhangi bir gecikme yoktur. Muayene kabulden sonra YÖK’e devredilmesi gerekmektedir. YÖK devir aldıktan sonra da hizmete açılması kendileri tarafından yapılacaktır’ denilmektedir. Bu cevapların hangisi doğru?
Bu çerçevede:
1- Muayene kabulü Ulaştırma Bakanlığı mı yaptı yoksa YÖK mü?
2- Muayene kabul hangi kriterlere göre yapıldı?
3- Teknik şartnamedeki ‘9.1.2. web tabanlı İngilizce Dil Eğitim Sistemi, Avrupa Dilleri öğretimi ortak çerçeve programının kullanıcıların düzeyine ilişkin belirlemiş olduğu A1’den C2’e kadar tüm seviyeleri kapsamalıdır.’ maddesi baz alındığında alınan sistemin A1’den C2’ye kadar tüm seviyeleri içerdiğini belirleyen ve inceleyen bir komisyon oluşturuldu mu?
4- Muayene kabul yapıldı ise kapsamdaki iş neden hayata geçirilemedi?
5- Sözleşme hangi tarihte imza altına alındı? Sözleşme tarihinden sonra 180 gün içerisinde işin teslimi gerekmiyor muydu? İşin zamanında teslim edilmemesinden dolayı oluşan zarardan dolayı cezai işlem uygulandı mı?
6- Teknik şartnameye göre sistemin kurulamamış olması ihale fesih sebebidir. Neden fesih işlemi uygulanmamıştır?
7- Bakanımızın basın açıklamasına dikkat ederseniz yapılan işle basın açıklamasındaki konuştukları arasında çok farklılıklar vardır. Bu farklılıklar neden ve kimden kaynaklanmıştır?
8- Proje kapsamında bir örnek vermek istiyorum. Hazırlık okulunda 5 bin öğrencisi olan bir üniversitede kurduğunuz 40 bilgisayarlı bir laboratuardan, günde kaç öğrencinin, kaç dakika eğitim alacağı hesaplandı mı? Muayene kabulünde bu kriterleri göz önüne aldınız mı? Almadıysanız hangi kritere göre muayene kabulü yaptınız? Öğrenciler evden de sisteme girecek derseniz, ben de size madem dışarıdan girecekler, o zaman bu sistemi niye kurdunuz diye sorarım?
9- Üniversitelerde öğrencilere A1’den C2 seviyesinde İngilizce öğretecek olan belletmenlerin/eğitmenlerin/öğretmenlerin bu sistemi nasıl kullanacaklarına dair eğitim verildi mi? Bu eğitim ne kadar sürdü? Bu eğitimi kimler yaptı? Eğitim yapılmadıysa eğitmenlerin eğitimi yapılmadan öğrencilere bu sistem nasıl uygulanacak?
10- Bu projenin açılışına Sayın Başbakanımızın davet edileceğinin bilgisini aldım. Sayın Başbakanımız açılış yaparken bir gazeteci benim sorduğum soruları kendisine sorarsa ne olacak?
11- İlköğretim-lise’de İngilizce öğrenmemiş gençlere üniversitede mi İngilizce öğreteceksiniz?
12- Üniversitelerde hazırlık okullarında okuyan öğrencilerin yabancı dil kitapları için ödedikleri parayı bu sistemle ödeyip ödemeyecekleri belli mi? Hazırlık okuyan 300 bin öğrenci var. Kitap set başı 200 dolar olsa 60 milyon dolar gibi bir kitap parası çıkacak öğrenci cebinden. Üstelik bu kitaplara verilen paranın ne faturası ne de kasa fişi tutuluyor!
13- Hazırlık okullarında okutulmak üzere seçilen yayınevi kitapları için oluşturulan kitap seçme komisyonuna avantajlar sağlandı mı?”
Özetin özeti: Birileri bu soruların cevabını vermeli ki, kimse kimseye kara da çalmasın, projeye de sekte vurulmasın...
 

Abbas GÜÇLÜ-Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.