230 bin kamu işçisi için masaya oturdu

230 bin kamu işçisi için masaya oturdu

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, 230 bine yakın kamu işçisini kapsayan toplu görüşmeler için Trabzon'da masaya oturdu. Yazıcı, “İşçiyi mağdur etmeyiz ama dengeleri gözetiriz” dedi.

YAKLAŞIK 230 bin kamu işçisinin ocak, şubat ve mart aylarında yürürlüğe girecek toplu iş sözleşmesi müzakerelerine başladıklarını belirten Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, “Özellikle işveren sendikalarımızda müzakereler devam ediyor. Ancak her dönem olduğu gibi bu dönem de Türk-İş Koordinasyon Kurulu’nu oluşturdu. Hedefimiz, hükümetin de aynı düşüncede olduğunu düşünerek, seçimlerden önce bu sözleşmenin bitirilmesi” diye konuştu. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı da “Umuyorum kamuda çalışan işçilerimizin beklentilerini karşılayacak sonuca varırız” dedi.

Görüşmelerin sürdüğünü vurgulayan Mustafa Kumlu, şöyle konuştu: “Çalışanlarımız ocak ayında yüzde 15 vergiye tabiler. Bu, ücret durumlarına göre nisan, mayısta yüzde 15’lik dilim yüzde 20’ye, yılın sonuna doğru yüzde yüzde 27’ye çıkıyor. Bu demektir ki ocak ayı ile aralık ayı arasındaki gelir vergisi farkı yüzde 12. Maliye Bakanlığının görevi ancak yalnız kamuda çalışanları bu şekliyle dönüştüremeyiz endişesi var sayın Bakan’da. Bu anlamda bir görüşmeleri var, düşüncemiz bu.”

Önerinin haklı göründüğünü belirten Bakan Hayati Yazıcı, şu bilgileri verdi: “Biliyorsunuz ki vergilendirme politikasında gelirler arttıkça vergiler artıyor. Dolayısıyla yıl başından yıl sonuna doğru gelir artış dilimlerine göre bir vergilendirme oluyor. Bu sadece kamuda çalışan işçileri değil, bütün özel kesimde çalışan işçileri kapsıyor. Aynı zamanda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak çalışan bazı kategori memurların aldıkları bir kısım ücretlerde aynı vergilendirmeye tabi. Bu öneri haklı gibi gözüküyor ama bunun yansımaları bütün dengeler bakımından farklı sonuçlar olabilir. Belki orada dilimlerde oynatma yapabilir miyiz, onu ayrıca arkadaşlarımla müzakere edeceğim.”

Mağdur etmeyeceğiz

Hayati Yazıcı, “Kamuda çalışanların ücret ve mali haklarına ilişkin toplu sözleşme sürecinin ocak ayından itibaren toplu sözleşmelerin bitim tarihine göre başladı. Sözleşmede yer alacak konular için düzenleyici çalışmalar sürdürülmeye devam ediyor. Umuyorum ki biz kamuda çalışan işçilerimizi mağdur etmeyecek bir sonuca varırız” dedi.

Hedefimiz enflasyon altında ezilmemek

DEVLET Bakanı Hayati Yazıcı’ya önerilerini götürdüklerini vurgulayan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, şöyle konuştu: “Çalışanların enflasyon altında ezdirilmemesi bizim için önemli. Vergide yüzde 15-20 ve 27’lik dilimlerden çok etkileniyoruz. Önerilerimizi verdikten sonra tekrar bir araya geleceğiz.”

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17941926.asp

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.