2014 model otoya 15 bin lira zam

2014 model otoya 15 bin lira zam

ÖTV artışı ve kur zamlarıyla birlikte 2014 model otomobiller için modeline göre 15 bin liraya kadar fazladan ödeme gerekecek

Otomotivde yeni model yılının ocak ayına alınması tüketici alışkanlıklarını değiştirdi. Önceleri yılın ikinci yarısında, ağustos ayında satın alınan otomobiller, bir sonraki yıla ait araçlardı. Bu ilginç uygulamadan geçen yıl vazgeçilmişti. Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yeni model yılı, yılbaşı itibariyle devreye girmeye başladı.

Yerlilerde fark cüzi

Bu yeni uygulama, Türkiye için farklı bir rekabet ortamı ortaya çıkarıyor. Yerli üreticiler, yeni model yıllı otomobilleri hemen ocak ayı içerisinde üretip satışa sunabilirken, iç pazarda ağırlığı hissedilen ithal araçlar, üretildikleri bölgelere göre mart ayının sonuna kadar ancak satışa sunulmuş oluyor. Bu durumda yerli araçlarda model yılı fiyat farkı cüzi kalırken, ithal otomobil satın almayı planlayanlar kesenin ağzını iyice açmak zorunda.

untitled-1.jpg

Kurdaki hareketlilik erteletti

Bu yıl devreye alınan artırılmış ÖTV oranları ve kurdaki ivmelenme sebebiyle yapılan zamlarla fiyat farkı ciddi miktarda yükselmiş durumda. İthal araçlarda yeni model yılını tercih edenler, modeline göre 15 bin lirayı bulan fiyat farkları sebebiyle daha çok eski modellere yöneliyor. Bu durum, ikinci el pazarını hareketlendirecek olsa da, şubat ayının da kampanyalarla geçmesi tüketiciyi yine de sıfır otomobilin cazibesinden ayıramıyor.

Pazar yüzde 8 daraldı

TÜKETiCiLERiN önemli bir kısmı da kurdaki hareketlilik sebebiyle tedbir amaçlı ihtiyacını erteleme yolunu seçiyor. Bunun en ciddi kanıtı ocak ayında görüldü. Pazar, geçen yılki kötü rakamların bile altına indi. Geçen ay otomobil pazarı yüzde 5.68, hafif ticari araç pazarı yüzde 14.31, toplam pazarsa yüzde 8.03 geriledi. Gerilemenin şubatta da devam etmesi, mart ayının ise yeni model yılının etkisiyle bir miktar daha hareketli geçmesi bekleniyor.

Otomobil almanın tam zamanı

Yeni model yılının getireceği zamlarla birlikte kompakt sınıfta yeri alan 1.6 litrelik dizel motorlu bir otomobilin fiyatı 80 bin lira sınırına dayanacak. Uzmanlar ve sektör temsilcilerinin de belirttiği gibi 2014'te otomobil satın almak isteyenler için en iyi zaman, şubat ayı. Bu ayın ardından 2013 model otomobil bulmak da çok zor hale gelecek. 2014 modeller ise yapılacak kampanyalara rağmen 10 bin liranın üzerine çıkan fiyat artışlarıyla satışa sunulacak.

OTOMOBİL DÜNYASI / GÖKHAN KARA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.